Hirmagazin.eu
Főoldal » Sertéspestis: komoly szlovákiai gyanúsítgatás Magyarországgal szemben
Egészség - betegség

Sertéspestis: komoly szlovákiai gyanúsítgatás Magyarországgal szemben

Szlovákiában egyre súlyosabb a helyzet az afrikai sertéspestis terjedésével összefüggésben. Az első esetet egy éve vették nyilvántartásba. Azóta a fertőzés hat járásban terjedt el, legújabban már a Rimaszombatiban is felbukkant a betegség. A vaddisznót, amelynek szervezetében kimutatták a kórt, négy kilométerre a magyar határtól, Sajólenke község mellett lőtték ki a hétvégén.

Jelenleg a tőketerebesi, a nagymihályi, a kassa-vidéki járásokban és Kassa város területén is jelen van a sertéspestis. A rozsnyói járásban egy héttel ezelőtt vették nyilvántartásba az első pozitív esetet.

Az elmúlt hétvégén pedig már a rimaszombati járásban is felütötte a fejét a kór. A felsorolt hat járásból négy Magyarországgal is határos.

A szlovák földművelésügyi tárca felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon idén már 2900 pozitív esetet regisztráltak, Lengyelországban pedig 2700-at. A vírus terjedése szempontjából ez a két ország jelenti a legnagyobb kockázatot Szlovákiára nézve, ahol eddig 222 esetben mutatták ki az afrikai sertéspestist vaddisznók szervezetében. Ukrajnában, a szlovák határhoz közel is nyilvántartásba vettek már néhány pozitív esetet.

Daniel Hrežík, a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium szóvivője elmondta, a magyar oldalon már régóta terjed a fertőzés a vadállatok között. Szlovákiába részben a zöldhatáron át vándorló vaddisznók hozhatták be a vírust. A tárca azt valószínűsíti, hogy

a napokban, az aratás során több vaddisznótetemet is találhatnak.

A Rimaszombati Regionális Állatorvosi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet olyan intézkedéseket foganatosít az érintett vadászterületeken, amelyek célja megakadályozni vagy lassítani a fertőzés további terjedését. A szaktárca utasította a vadászokat az intenzív vaddisznóvadászatra, aminek a vadászok Hrežík szerint eleget is tettek. A talált vagy levadászott vaddisznótetemekből történő mintavétel költségeit az állam téríti. A leadott mintákat a zólyomi laboratóriumban vizsgálják ki.

Tekintettel az afrikai sertéspestis további magyarországi terjedésére, a tárca felelősségteljes magatartásra és az állatorvosi előírások betartására int minden vadászt és sertéstenyésztőt. Egyben figyelmeztet: nem kizárt, hogy a Magyarországról importált zöldséggel, gyümölccsel, takarmánynövényekkel hozzák be a vírust Szlovákiába.

Nyitókép: Pixabay.com
infostart / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Receptre kapható a női Viagra

Edit

3 napos szódabikarbóna-kúra a megfázás és influenza ellen

Mazsi

A szavaknak súlya van! A kimondott szó képes megváltoztatni a DNS szerkezetét!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------