Hirmagazin.eu
Főoldal » Senki sem tudja, honnan jött a világ legnagyobb meteorja: véletlenül találtak rá
Csillagászat, űrkutatás

Senki sem tudja, honnan jött a világ legnagyobb meteorja: véletlenül találtak rá

A legnagyobb ismert meteorit történetét számos rejtély és találgatás lengi körül.

A helyszín Afrika, Észak-Namíbia, egy Hoba névre keresztelt családi farm szomszédsága. A kutatók szerint itt zuhant le a Hoba-meteorit 1920-ban. Jacobus Hermanus Brits talált rá teljesen váratlanul, szántás közben.

A farmer hirtelen fémes hangra lett figyelmes, a következő pillanatban pedig leállt az eke. A helyet műemlékké nyilvánították 1955-ben, de a nagyközönség számára csak harminc évvel később, 1985-ben tették látogathatóvá.

Véletlenül találtak rá

Jogos a kérdés, hogyan bukkanhat valaki véletlenül egy meteoritra, amikor elvileg azok óriási erővel és robajjal csapódnak a Földbe.

Nos, ez a példány szinte elenyésző krátert hagyott maga után: a kutatók szerint a bolygó légköre olyannyira lelassította a meteoritot, hogy az csak kis sebességgel csapódott a földbe, nagyjából 80 ezer évvel ezelőtt.

A Hoba-meteorit összetétele 82,4%-ban vas, 16,4%-ban nikkel, 0,76%-ban pedig kobalt, de nyomokban germániumot, galliumot, irídiumot, rezet, krómot, ként, cinket és szenet is tartalmaz. Hossza több mint három méter, magassága egy méter.

Jellegzetes, leginkább lapos kőre hasonlító, sima oldalai alapján a tudósok arra következtetnek, hogy a kőzet szinte siklott az atmoszférában, mint amikor valaki elhajít egy követ a vízen.

Megtalálásakor a meteorit súlya 66 kilót nyomott, de azóta veszített ebből, többek között a felderítések és az erózió miatt. Ahol pedig megtalálták, ma egy lépcső áll, a közepén a rendkívüli természeti képződménnyel. Nézd meg képeken a nem mindennapi monstrumot!

Forrás: Femina

 

Hasonló hírek

Virág nyílt a világűrben

Edit

Baljós sarki fény jelent meg az égen

Mazsi

Nézd meg te is a lezuhant repülő csészealjat a Google Earth-on! – VIDEÓ

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------