Image default
Csillagászat, űrkutatás

Senki sem tudja, honnan jött a világ legnagyobb meteorja: véletlenül találtak rá

A legnagyobb ismert meteorit történetét számos rejtély és találgatás lengi körül.

A helyszín Afrika, Észak-Namíbia, egy Hoba névre keresztelt családi farm szomszédsága. A kutatók szerint itt zuhant le a Hoba-meteorit 1920-ban. Jacobus Hermanus Brits talált rá teljesen váratlanul, szántás közben.

A farmer hirtelen fémes hangra lett figyelmes, a következő pillanatban pedig leállt az eke. A helyet műemlékké nyilvánították 1955-ben, de a nagyközönség számára csak harminc évvel később, 1985-ben tették látogathatóvá.

Véletlenül találtak rá

Jogos a kérdés, hogyan bukkanhat valaki véletlenül egy meteoritra, amikor elvileg azok óriási erővel és robajjal csapódnak a Földbe.

Nos, ez a példány szinte elenyésző krátert hagyott maga után: a kutatók szerint a bolygó légköre olyannyira lelassította a meteoritot, hogy az csak kis sebességgel csapódott a földbe, nagyjából 80 ezer évvel ezelőtt.

A Hoba-meteorit összetétele 82,4%-ban vas, 16,4%-ban nikkel, 0,76%-ban pedig kobalt, de nyomokban germániumot, galliumot, irídiumot, rezet, krómot, ként, cinket és szenet is tartalmaz. Hossza több mint három méter, magassága egy méter.

Jellegzetes, leginkább lapos kőre hasonlító, sima oldalai alapján a tudósok arra következtetnek, hogy a kőzet szinte siklott az atmoszférában, mint amikor valaki elhajít egy követ a vízen.

Megtalálásakor a meteorit súlya 66 kilót nyomott, de azóta veszített ebből, többek között a felderítések és az erózió miatt. Ahol pedig megtalálták, ma egy lépcső áll, a közepén a rendkívüli természeti képződménnyel. Nézd meg képeken a nem mindennapi monstrumot!

Forrás: Femina

 

Hasonló hírek

Pályára állt a Vénusz körül az Akacuki

Edit

Nem víz, hanem szárazjég lehet a Marson?

info

Majomrobotot küldenének a Holdra

info