Hirmagazin.eu
Külföld

Se Jégvarázs, se Mickey egér – Miért kihagyhatatlan az osztrák Familypark? Oszd meg!

A Familypark az a hely, ami menetrendszerűen, körülbelül másfél hetente egyszer feltűnik minden olyan Facebook-csoportban, fórumon, ahol szülők kérdezik egymástól, hogy hova érdemes elvinni a gyereket hétvégén, egy szülinapon vagy csupán minden ok nélkül, hirtelen felindulásból.

Mi is elmentünk, és kipróbáltuk.

Hogy milyen érzés két órán keresztül egy olyan hatévessel egy autóban ülni, aki élete első vidámparkozására készül? “Nagyon durva” – mondta nekünk nevetve egy magyar anyuka a Soprontól körülbelül húsz kilométerre lévő ausztriai Familypark bejáratánál, a sorban. Rögtön feltűnt, hogy a park előtt álló autók legalább negyedének magyar a rendszáma, és bent a park területén is legalább két magyar iskolás csoporttal találkoztunk.

A Familypark Ausztria legnagyobb szabadidőparkja. A Fertő tó melletti Ruszton található, és 145.000 négyzetméteren kínál különböző játékokat és attrakciókat a kicsik és nagyobbak számára. A hely 2018-ban ünnepelte, hogy már ötven éve megnyitotta a kapuit, de ez nem azt jelenti, hogy a nyolcvanas évek végéről átmenekített, leharcolt nyuszivonat és fakó színű ugrálóvárak mellett kellene aggódnunk a gyerekek testi épségéért, hanem azt, hogy huszonnyolc igényes és jól felszerelt játszótéren érezhetjük magunkat fantasztikusan.

Akkor is jól mulatunk, ha eddig csak a Jégvarázson szocializálódtunk 

A szabadidőközpont egészen a múlt hónapig családi vállalkozásként működött, de jelenleg egy francia csoport üzemelteti. Kezdetben csak a környékbeliekre számíthattak, alig volt néhány játék, viszont még így is hatalmas vonzerővel bírt az óriási erdővel körülvett tisztás. A gyerekek és a szülők a természet közvetlen közelében tudtak együtt lenni.

Ez az a hely, ahol még a felnőttek is megtalálják a szórakozást, a négy részre osztott park különböző témák és életkor szerint válogatta ki a játékokat. Nem egy Disneylanddel vagy Legoparkkal van dolgunk, inkább a klasszikus mesék, illetve mesei elemek dominálnak: sárkányok, kalózok, Csipkerózsika és különböző állatfigurák. Nem nézünk farkasszemet minden sarkon egy hatalmas Mickey egérrel, és ha eddig csak a Jégvarázsig terjedtek a mesével kapcsolatos ismereteink, még boldogabban és új élményekkel felszerelkezve térünk majd haza.

4 tematikus helyszín, 28 játszótér

Az első állomás a Kalandvár, ahol a klasszikusabb játékok kaptak helyet, többek között egy igazi vintage hangulatú körhinta. Ezután következik a Meseerdő az elvarázsolt kastéllyal és ismertebb mesék életnagyságú bábuival. Simogathatunk állatokat, hullámvasutazhatunk a kicsi, közepes és nagy pályán, valamint felülhetünk a körhintákra.

Amikor meglátogattuk a Familyparkot, a gyerekek többsége a harmadik blokknál, az óriási vizes szakasznál tombolta ki magát éppen a ragyogó jó időben. A legtöbben nem ússzák meg szárazon a napot, úgyhogy mindig érdemes váltóruhával készülni. A park utolsó része a Kalandsziget nevet viseli, ahol a római kort idézték meg az alkotók az egyes épületekkel.

A park marketingvezetőjétől, Lisa Wagner-Körmenditől megtudtuk, hogy kifejezetten fontosnak tartották, hogy ne egy hamis, túl rózsaszín hangulatot álmodjanak meg az alapítók, és csak átlagos műanyag bábuk tegyenek a jó atmoszféráért. Valódi és ideillő játékok között találjuk magunkat egy kirakat helyett. Számos kiállított darabot régi pajtákból és istállókból vásároltak, illetve jó pár díszítő elemet – például boronát vagy varrógépet – szereztek magángyűjtőktől. A Familyparkból soha nem lesz Disneyland, és ez így is van jól.

Tisztaság, biztonság és kedves dolgozók

Talán mind közül a legfontosabb tényező, ami a Familypark mellett szól, hogy itt biztonságban érezhetjük magunkat, minden játékra nyugodtan ülhettünk fel, egyiknél sem féltünk, ez pedig különösen ritka egy átlagos vidámparkban. Sokszor lehet gombóc a torkunkban, hogy mi van, ha fennragadunk egy hullámvasúton vagy óriáskeréken, de itt ilyesmitől nem kellett tartanunk.

A tisztaságot szintén ki kell emelnünk. A magyar viszonyokhoz szokott szemünknek üdítő a látvány. A tisztaságról és a karbantartásról jókora személyzet gondoskodik, akikkel többször is összefuthattunk. Lisa, kérdésünkre elmondta, hogy minden munkatárs fontos szerepet játszik a park pozitív légkörének megteremtésében. Mindenkitől elvárják a nyitottságot, hogy barátságosan fogadják a vendégeket, szerintük a jó munkakörnyezet feltétele, hogy egy csapatot alkotnak, és egytől egyig elkötelezettek a feladatuk iránt. Cserébe igyekeznek motiválni a dolgozókat, ezért is fektetnek nagy hangsúlyt az üzemeltetők a belső képzésekre.

Nemcsak a gyerekeknek, a felnőtteknek is élmény

Egy dolog biztos, bár az élménypark mostanra óriásira duzzadt, az alkotók mégis tettek arról, hogy minden gyerek egy mesében érezhesee magát az elsőtől az utolsó szegletig. A felnőttek egyik legnagyobb élménye a már említett erdős terület lehet. Nem kellett egész nap a benzingőzt szagolni, tényleg zöldövezetben kalandoztunk. A fárasztó hullámvasutazás után pedig jól jött a kikapcsolódás. Az idősebbek megtehetik ezt a terület közepén álló szigetszerű oázison, ahol legalább olyan jó megpihenni, mint valamelyik játékot kipróbálni. A felnőttek nem mindig bírják több órán keresztül a folyamatos aktivitást, és a pörgés után muszáj lazítani, az erdőben sétálgatni, a vizes medencék környékén hűsölni.

Ahogy a Familypark neve is sejteti, itt tényleg nemcsak a gyerekek szórakozhatnak, a család minden tagja megtalálja a kedvencét, hogy egy csodás közös élménnyel zárják a napot. Ugyanolyan lelkesedéssel tudtunk dodzsemezni és óriáscsúszdázni, mint amilyen jól éreztük magunkat a rackajuhok társaságában az állatkertben. Ember legyen a talpán, aki mindent ki tud próbálni, és bírja szusszal. Több ez egy szimpla vidámparknál. Egy mesés erdei kirándulás extrákkal.

hvg

Hasonló hírek

Brexit: mindkét fél a másiktól várja az engedményt, miközben vészesen fogy az idő

Géza

Statisztika: A kontinensfoglaló migránsok 85-90%-a gazdasági bevándorló, és csak a maradék valós menekült! Oszd meg!

Géza

Hatalmas tragédia! Több mint 30 halott, sok sebesült!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------