Hirmagazin.eu
Főoldal » Schmuck Erzsébet csalódott Áder János felszólalását illetően, de egyes javaslatait üdvözli
Külföld

Schmuck Erzsébet csalódott Áder János felszólalását illetően, de egyes javaslatait üdvözli

Csalódott Áder János államfő felszólalását illetően, de egyes javaslatait üdvözölte Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője az MTI-nek adott rövid értékelésében hétfőn este New Yorkban az ENSZ székházában.

A politikus, aki a világszervezetben tartott klímatanácskozáson végig jelen volt, az Áder János beszédében említett kérdések közül csalódottan fogadta a magyarországi szén-dioxid-kibocsátással, az erdőtelepítéssel és az atomenergiával kapcsolatos megállapításokat.

Azt kell mondanom, hogy csalódott vagyok azért, amit a köztársasági elnök úr a szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatban állapított meg. Mint mondta, Magyarország 1990 óta 32 százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást, ez igaz is, de a tényekhez tartozik, hogy 2014-ben már 40 százalékos kibocsátást értünk el, és 2014 óta folyamatosan növekszik a kibocsátott szén-dioxid aránya” – hangsúlyozta Schmuck Erzsébet.

Hozzáfűzte: ha valóra válik mindaz, amit az Európai Tanács elnöke a hétfői klímakonferencián kifejtett, hogy tudniillik az Európai Unió célja 2030-ra az 50-55 százalékos csökkentés, akkor Magyarországnak nagyon komoly lépéseket kell még tennie.

Schmuck Erzsébet, a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakcióvezető-helyettese (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Az LMP politikusa, kitérve a magyarországi erdőtelepítések ügyére, megállapította, hogy a hazai erdőterületek ugyan megkétszereződtek, de az utóbbi egy-két évben már nem lehet növekedésről beszélni. Bírálattal illette az erdők állapotát. Mint fogalmazott, nem lehetünk büszkék arra, hogy főleg fajtaidegen és nem tájhonos fafajtákkal gyarapodtak a magyar erdők.

A képviselő csalódott az atomenergia felhasználásával kapcsolatos tervek miatt is. „Én és az LMP folyamatosan felszólaltunk a paksi atomerőmű bővítése ellen, tehát a köztársasági elnök olyan vállalásokról beszélt, amelyekkel kapcsolatban nekünk más az álláspontunk” – szögezte le, hangsúlyozva, hogy az LMP nem tartja megoldásnak az atomenergia felhasználásának növelését.
Arra a felvetésre, hogy Áder János a klímakonferencián bejelentette a hazai naperőmű-kapacitások megtízszerezését és a szénerőművek bezárását 2030-ig, Schmuck Erzsébet kifejtette: „egyértelmű, hogy a szénerőművek leállítását üdvözöljük, bár mi azt szeretnénk, ha ez már 2030 előtt megtörténne, és például a Mátrai Erőmű élettartamát sem hosszabbítanák meg”.

Kiemelte azt is, hogy a naperőművekre már korábban kellett volna gondolni. Ezzel összefüggésben megemlítette, hogy a napelemekre korábban még adót is kivetettek.

A 25 ezer lakosnál nagyobb lélekszámú településeken bevezetni tervezett elektromos buszokra utalva Schmuck Erzsébet óvatosságra intett. Mint fogalmazott, ezeknek a járműveknek az egész élettartamát kell figyelembe venni, és a szakirodalomból tudható, hogy az elektromos buszok elég komolyan környezetszennyezők.

Schmuck Erzsébet a klímakonferencia egészét pozitívan értékelte. Szerinte a világ vezető politikusai felismerték, hogy az éghajlatváltozás korunk legnagyobb kihívása. „Itt az lesz a fő kérdés, amit Ferenc pápa is üzent az ENSZ klímacsúcsnak: hogy meglesz-e a politikai akarat a most felvetett vállalások valóra váltására?” – hangsúlyozta az LMP politikusa.

mti

Hasonló hírek

“Nem vagyok alkoholista” – bizonygatta Juncker fél liter pezsgő után

Edit

Összeverekedtek a migránsok Görögországban

info

Egy négyéves dzsihadista kisfiú robbantott fel három foglyot

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------