Természetvédelem, élőlények védelme

Sav szivárog az olvadó sarkvidéki talajból

Az éghajlatváltozás miatt felengedő sarki talaj komoly veszélyeket rejt magában. Egy új vizsgálat során nemrégiben kiderült, hogy sav szivárog belőle. Ráadásul a permafroszt olvadása során üvegházhatást okozó gázok is felszabadulnak.

Amikor a fagyott talaj megolvad, a belsejében található víz és különböző ásványok elkeveredve átitatják az útjukba kerülő kőzeteket. A Scott Zolkos, az Albertai Egyetem munkatársa által vezetett csapat egy új, Nyugat-Kanadában folyó kutatás során megállapította, hogy a helyi permafrosztból kiolvadt folyadék kénsavat is tartalmaz.

A permafroszt olvadása már így is nagyban hozzájárul az üvegházhatású gázok (szén-dioxid, metán) szintjének emelkedéséhez. A becslések alapján a fagyott talajból négyszer több szén szabadulhat fel, mint amennyit az emberiség manapság kibocsát. A kutatók ráadásul nem tudják pontosan megállapítani, hogy a kénsav hatására mennyi gáz szabadulhat fel.

Scott Zolkos szerint az emberiség képes több szén-dioxid-forrás kibocsátását kontrollálni, mint például a járművek által kibocsátott gázt. Azonban a permafrosztból származó szén-dioxidot lehetetlen kezelni.

Az olvadás az üvegházhatású gázok szintjének növekedése mellett azért is veszélyes, mert alaposan átalakíthatja a környezetet: például megváltoztathatja a folyók és az óceán kémiai összetételét is.

Forrás: MTI

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Különleges nyílméregbékák érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba

info

Szokatlan tengerszint-emelkedés Észak-Amerikánál

info

Új madárfaj fészkelt Magyarországon

Géza