Image default
Természetvédelem, élőlények védelme

Sav szivárog az olvadó sarkvidéki talajból

Az éghajlatváltozás miatt felengedő sarki talaj komoly veszélyeket rejt magában. Egy új vizsgálat során nemrégiben kiderült, hogy sav szivárog belőle. Ráadásul a permafroszt olvadása során üvegházhatást okozó gázok is felszabadulnak.

Amikor a fagyott talaj megolvad, a belsejében található víz és különböző ásványok elkeveredve átitatják az útjukba kerülő kőzeteket. A Scott Zolkos, az Albertai Egyetem munkatársa által vezetett csapat egy új, Nyugat-Kanadában folyó kutatás során megállapította, hogy a helyi permafrosztból kiolvadt folyadék kénsavat is tartalmaz.

A permafroszt olvadása már így is nagyban hozzájárul az üvegházhatású gázok (szén-dioxid, metán) szintjének emelkedéséhez. A becslések alapján a fagyott talajból négyszer több szén szabadulhat fel, mint amennyit az emberiség manapság kibocsát. A kutatók ráadásul nem tudják pontosan megállapítani, hogy a kénsav hatására mennyi gáz szabadulhat fel.

Scott Zolkos szerint az emberiség képes több szén-dioxid-forrás kibocsátását kontrollálni, mint például a járművek által kibocsátott gázt. Azonban a permafrosztból származó szén-dioxidot lehetetlen kezelni.

Az olvadás az üvegházhatású gázok szintjének növekedése mellett azért is veszélyes, mert alaposan átalakíthatja a környezetet: például megváltoztathatja a folyók és az óceán kémiai összetételét is.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

December elején az ónos eső miatt példátlan pusztulás következett be a Pilisben.

info

Megkezdődött a katasztrófák kora: súlyos változások történtek a bolygónkon, amelyek emberéleteket követelnek majd

Mazsi

Európa ikonikus vadvilágát és őserdeit fenyegeti a környezeti bűnözés

Géza