Arborétum

Sárvári arborétum Természetvédelmi

A Nádasdy-vár mellett már a 16. században értékes terület húzódott. Ez azonban még nem arborétum, hanem korának egyik, messze földön híres kertészete volt, amit Nádasdy Tamás és felesége, Kanizsai Orsolya alapított. A kertészet termékei – zöldségei, gyümölcsei, virágai – Bécsig és még tovább is eljutottak.
Az összeesküvésért kivégzett Nádasdy Ferenc vagyonelkobzása során a vár és a terület a császári udvarhoz került, és hosszú ideig gazdátlanná vált. Később azonban bajor erdőmérnökök érkeztek, akik 1803-tól igen nagy szakértelemmel kezdtek neki egy tájképi park kialakításához.
Az átalakítások során a mérnökök megtartották a Gyöngyös-patakot kísérő tölgyes ligeterdő legszebb fáit – több máig is látható belőlük –, és további 127 fajt: fenyőféléket, lombos fákat és cserjéket telepítettek a területre. Az arborétum ezek után, az 1930-as években gazdagodott számottevő mértékben, a II. világháború viszont itt is jelentős károkat okozott, hiszen tüzelőanyag hiányában a helyiek innen vitték a fát.
A háború után, a hatvanas években ismét telepítésekre került sor. Így jelenleg mintegy 250 lombos fa és nyolcvan fenyőféle található a területen, közöttük olyan hírességek, mint a tiszteletet parancsolóan szép, majd’ negyven méter magas vagy az északról származó nyírfélék. De látható itt mocsári ciprus, kínai szúrósfenyő, simafenyő, tiszafa, rododendronok (ha nem is olyan mennyiségben, mint a Jeli arborétumban), és egy mesterséges dombocskán atlaszcédrusok várják a látogatót. Az utóbbi időben pedig távol-keleti gyűjtemény kialakítását kezdték meg.

Forrás: http://www.foek.hu/zsibongo/termve/tt/sarvari.htm
Cím: Várkerület 30/a
Tel: +36 (95) 320-070
E-mail: [email protected]
Web: www.sarvar.hu

Hasonló hírek

Kastélypark Gödöllő

info

Orgoványi rétek: Rekettye tanösvény

info

Sipos-hegy

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------