Hirmagazin.eu
Külföld

Saría: mi vár most a nőkre és a melegekre Afganisztánban? – videó

Hatalomba való visszatérésük után a tálibok bejelentették, hogy a saría, tehát az iszlám jog szigorú értelmezése szerint fogják kormányozni az országot.

Azt ígérték, nem térnek vissza húsz évvel ezelőtti önmagukhoz, a nők jogait és a sajtószabadságot “az iszlám törvények keretein belül” tiszteletben tartják. Kérdés, hogy ez mit jelent.

A tálibok 1996-tól öt éven át tartó hatalomgyakorlása szabályos rémuralom volt. Szigorúan korlátozták az egyéni szabadságjogokat, különösen a nőkét, akik nem dolgozhattak, a fiatal nőknél bevezették a kényszerházasságot, a tíz évesnél idősebb lányokat kivették az iskolákból, nehogy tanuljanak. A gyilkosokat és állítólagos házasságtörőket nyilvánosan kivégezték, a melegeket halálra kövezték, a tolvajoknak levágták a kezét vagy az egész karját.

A drákói szabályok súlyos hatással voltak a nők mentális egészségére. A WHO, az Unicef, az Orvosok Határok Nélkül és az Orvosok az Emberi Jogokért becslései szerint Afganisztánban, különösen Kabulban ma is sok nő szenved depresszióban és a pszichiátriai betegségek más súlyos formáiban, például skizofréniában és pszichózisban.

A mostani hatalomátvételnek már az első napjaiban világossá vált, hogy nagy űr tátong a hangzatos ígéretek és a valóság között. A nőkre ismét burkát kényszerítettek (a CNN riporterét még így is félreállították, mert nő), újságírókra és családtagjaikra vadásznak, a vallási és szexuális kisebbségek rettegnek. Megkezdődött a keresztényüldözés, listák alapján keresik és végzik ki azokat, akiknek a mobilján Biblia-applikációt találnak. De ez lenne valóban a saría?

Milyen utat taposnak ki?

A fundamentalista tálibok értelmezése csak egy a saría számos értelmezési lehetősége közül, amely szó szerint azt jelenti, hogy “a kitaposott út”. A szokások, vallási és erkölcsi szabályok összessége két fő forrásból merít: a Koránból és a szunnából, Mohamed próféta évszázadok során összegyűjtött cselekedeteiből és magatartásformáiból. Tehát nem egy írott és kodifikált szövegről van szó.

A saría nem egyetlen, monolitikus tömb, amelyet időtlen és statikus módon újratárgyalnak

fogalmazott az Euronewsnak Nicola Fiorita egyházjogi szakértő, aki szerint az iszlám a saría számos változatát ismeri el, négy hivatalos szunnita iskolát és a különböző síita iskolákat is. A Korán verseinek csak egy töredéke tartalmaz pontos jogi előírásokat, a többi része a jogtudósok értelmezésén alapul, amelyek az adott hagyománytól és régiótól függően változhatnak.

A nem dogmatikusan értelmezett saríának is egyik alaptétele azonban, hogy minden nagykorú nő potenciális feleség, ezért “nem helyesli, ha a férfi egy olyan nővel marad kettesben, aki elvileg a házastársa lehetne.

Ez ugyanis paráznasághoz vezethet.” A saría jog szerint ráadásul megengedhető a nők megverése.

Szakértők attól tartanak, hogy a tálibok az iszlám jognak ismét a már látott, szigorú változatát fogják feléleszteni.

Újra ellenőrizni akarják majd a nők testét, szexualitását, maximálisan korlátozni a vallásszabadságot. Máris elkezdődött a nők üldözése, megerőszakolása, 12 éves lányokat is elhurcolnak szexrabszolgának.

A saría bevezetése azt jelenti, hogy “nőgyűlölő, de facto párhuzamos rendszerek válnak normává, széles körben elterjedtek a becsületgyilkosságok és a homofóbia, és fokozódik a zsidók ellen elkövetett erőszak” – írja könyvében Bill Warner amerikai iszlámszakértő, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy “a saría törvény szerint a különböző embercsoportokat nem illeti meg egyenlő védelem. Az igazságszolgáltatás kettős, más jogszabály vonatkozik a muszlim férfiakra és más a nőkre, illetve a nem muszlimokra.”

Az életükért aggódnak a melegek

Számos muszlim országban súlyosan, sokszor halállal is büntetik a homoszexualitást (míg érdekes módon jóval elnézőbbek például a transzneműekkel szemben, ez a helyzet pl. az amúgy drákóian szigorú Iránban), és minden jel szerint ez vár az afganisztáni melegekre is. Egy tálib bíró még a hatalomátvétel előtt nyíltan elmondta Bild német lapnak, hogy a melegekre megkövezés vár, illetve rájuk omlasztanak egy magas falat.

A hazájából elmenekült, jelenleg Amerikában élő meleg afgán író, Nemat Sadat a Pink News c. brit lapnak elmondta: a szélsőségesek hatalomátvétele után komoly aggodalomra ad okot a nők, lányok és LMBT-emberek biztonsága és jóléte Afganisztánban. A tálibok ugyanis várhatóan mindenhol érvényre juttatják a saría szélsőséges értelmezését, ami sok nő és LMBT-ember üldöztetésével járna, a homoszexuális embereket és a nőket halálra is ítélhetik.

Sadat attól tart, a tálibok azt a taktikát alkalmazzák majd, hogy “informátorokat” jelölnek majd ki, akik “online és nyilvános helyekre csalogatják a meleg és biszexuális férfiakat, majd elviszik őket egy félreeső helyre, megölik őket, és eltüntetik a holttestüket.”

Azt azonban ő sem tartja valószínűnek, hogy a tálibok nyilvánosan végzik ki az LMBT-közösség tagjait. “A tálibok értenek a PR-hoz, és nem a világ szeme láttára akarják végrehajtani a melegellenes tisztogatást.”

euronews

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Dokumentumfilmet csináltak a nizzai terrortámadásról

Edit

Ukrán repülő – Irán saját maga vizsgálja meg a feketedobozokat

Mazsi

Közeleg az észak-koreai rakétakilövés időpontja

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------