Image default
Tudástár - minden érdekesség

Sárgarépalé, a béta-karotin bomba

Más néven murokrépa, az ernyősvirágzatúak családjába tartozik, egyébként pedig a sárgarépafajok száma kb. hatvan.

hirmagazin_2015-09-29_142756
A mediterrán vidékeken és Elő-Ázsiában őshonos egyéves vagy évelő növények. A sárgarépát gyökeréért az egész mérsékelt övben és a szubtrópusi övben termesztik. Réteken, parlagon, vadon előforduló változata a murok.

Gyökerének alakja fajtától függően változó, vaskos karószerű vagy gömbölyű, citrom vagy narancssárga színű, úgynevezett raktározó-gyökér. Levelei két-háromszorosan szárnyaltak, sallangosak, fehér virágzata a második évben jelenik meg, mely apró virágokból álló ernyő, és az ernyő közepén narancssárga virágok nyílnak.

Az ernyőzet virágzás előtt és után gömbösen összehajló, majd éréskor szétterülő, májustól júliusig nyílik.

A termések horgas tüskékkel fedettek, melyek állatok szőrére tapadva terjednek. A sárgarépa karógyökerének leve narancssárga színű, édes ízű.

Kémiai alkotórészek: antocián, ásványi anyagok, nyomelemek, flavonoidok, növényi savak, poliszacharidok, vitaminok.
A kutatások a karotinok immunerősítő hatását igazolják, rendszeres fogyasztása gátolja a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatokat, lassítja az öregedési folyamatot, hozzájárul a normális hám és csontképződéshez.

A sárgarépaléből a szervezet jobban fel tudja venni a béta-karotint, mint magából a zöldségből. Napi 1-2 dl répa lé fogyasztása fedezi a béta-karotin szükségletet. A lé fogyasztása különösen nyáron ajánlott. Napozás során veszélyes szabad gyökök szabadulnak fel, melyek felgyorsítják a bőr öregedését. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a hámsejtek számára, véd az UV-sugaraktól, aktivizálja a pigmenteket, gyorsítja, tartóssá és egységessé teszi a barnulást. Ezen kívül a daganatos betegségek megelőzésére, illetve a gyógyszeres kezelések kiegészítésére, immunerősítő szerként ajánlott.

A sárgarépát ételeink készítésekor sokféleképpen felhasználhatjuk.

Forrás: szepzold;

Hasonló hírek

Érdekességek: A férfiakat tényleg jobban megviseli az influenza

info

Ufó lebegett egy katonai helikopter mellett – kiszivárgott a videó!

Mazsi

Idegen technológia egy Tibeti kolostorban

Edit