Image default
Külföld

Salvini megunta: akár egymillió eurós szankciókkal is sújthatja az olasz kormány au NGO-s hajókat és megbízóit

Több nem kormányzati szervezet (NGO) hajója készül elindulni Líbia irányába a migránsok kimentésére vasárnapi olasz sajtójelentések szerint, miközben a római parlament a Matteo Salvini belügyminiszter migrációs intézkedéseinek szigorítását készül elfogadni, akár egymillió eurós szankciókkal sújtva az ilyen tevékenységet végző NGO-hajókat, és megbízóikat.

A Mediterranea Saving Humans olasz civilszervezet bejelentette, hogy a Mare Jonio nevű hajója kész ismét Líbia felé elindulni a szicíliai Agrigento kikötőjéből.

A Mare Jonio hajót az olasz hatóságok május 10-én lefoglalták, amikor 30 migránssal a fedélzetén olasz vizekre lépett. A hajó hatósági lefoglalását a szicíliai ügyészek most feloldották.

A szervezet azt követően döntött munkája folytatásáról, hogy a líbiai belügyi hatóságok bejelentették, három migránstábort készülnek bezárni, ami a Líbiából induló migráció felerősödéséhez vezethet.

Ezzel egy időben a francia székhelyű Sos Méditerranée és a Svájcban bejegyzett Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet közölte, hogy közös hajóval újraindítják a földközi tengeri műveleteiket. A két szervezet a norvég felségjelzésű Ocean Viking nevű hajóval a franciaországi Marseillesből indul útnak a líbiai partok felé.

A mintegy 70 méteres hajón több mint 30 emberrel kel útra, köztük orvosok és önkéntesek is vannak. Az Il Giornale olasz jobbközép napilap értesülései szerint a hajót a két NGO napi 14 ezer euróért bérli. Az Ocean Viking vízre engedése „kihívás” az olaszországi kikötőket lezáró római kormány felé – vélte az olasz napilap.

A két civilszervezet az Ocean Vikinggel a korábbi Aquarius nevű hajót helyettesíti, amely 2016 és 2018 között közel 30 ezer embert vett fedélzetére a líbiai partoknál és szállította többségükben Olaszországba. A panamai felségjelzésű Aquariustól tavaly decemberben a közép-amerikai állam megvonta a hajózási engedélyt.

Fedélzetén 123 személlyel kikötőt keres a Proactiva Open Armsspanyol civilszervezet hajója is. A hajó Líbiából először az olaszországi partok felé vette az irányt, de az olasz hatóságok csak két, gyermekét váró nő partra szállását engedélyezték. A hajó befogadását a spanyol Valencia polgármestere jelezte.

A római parlament felsőháza kedden szavaz a Matteo Salvini olasz belügyminiszter migrációs-nemzetbiztonsági törvénycsomagjáról, amelyre a képviselőház már július 25-én igent mondott.

Az intézkedések tovább szigorítják a római kormány eddigi migrációs politikáját, a többi között egymillió euróra emelik az olaszországi partokra migránsokkal érkező NGO-hajókra kivethető szankciók felső határát.

Marco Minniti, a korábbi olasz balközép kormány belügyminisztere, aki 2017 nyarán úgynevezett magatartási kódexxel akarta szabályozni az NGO-k földközi-tengeri munkáját, a La Repubblica balközép olasz napilapnak vasárnap azt mondta, Líbiában a helyzet teljesen kicsúszott az ellenőrzés alól, ami humanitárius vészhelyzethez vezethet.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Borzalom: hegesztővel végeztek ki hat férfit a terroristák

Mazsi

Elfoglalta Afganisztán egy részét az Iszlám Állam

info

Melegeket végeztek ki szodómia vádjával

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------