Főoldal » Salvini azt szeretné, ha Hollandia fogadná be a holland felségjelzésű Sea Watch hajót
Külföld

Salvini azt szeretné, ha Hollandia fogadná be a holland felségjelzésű Sea Watch hajót

Hollandiának kell befogadnia a holland zászló alatt hajózó, 43 migránst szállító Sea Watch 3 civilhajót, amely több mint egy hete Olaszország tengeri határain várakozik kikötésre

– foglalt állást Matteo Salvini olasz belügyminiszter pénteken.

Matteo Salvini Giuseppe Conte miniszterelnökhöz címzett és nyilvánosságra hozott levelében hangsúlyozta, hogy a Sea-Watch 3 továbbra sem léphet be, nem haladhat át olasz felségvizeken, és nem köthet ki olasz partokon. Ezt olasz belügyminiszterként Salvini június 15-én rendelte el, nem sokkal azután, hogy a civilhajó az Olaszországhoz tartozó tengeri övezet határához érkezett.

Catania, 2019. január 31. Az illegális bevándorlókat szállító Sea-Watch 3 német hajó a szicíliai Catania kikötőjébe érkezik 2019. január 31-én. A Sea Watch német segélyszervezet hajóján 47, Líbiából útnak indult és Európába igyekvő migráns tartózkodik több mint egy hete, akiket most azért engednek be Olaszországba, mert hat európai uniós ország vállalta befogadásukat. MTI/EPA/ANSA/Orietta ScardinoCatania, 2019. január 31., Az illegális bevándorlókat szállító Sea-Watch 3 német hajó a szicíliai Catania kikötőjébe érkezik 2019. január 31-én. A Sea Watch német segélyszervezet hajóján 47, Líbiából útnak indult és Európába igyekvő migráns tartózkodik több mint egy hete, akiket most azért engednek be Olaszországba, mert hat európai uniós ország vállalta befogadásukat.
MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino

Az olasz belügyi tárca vezetője szerint a Sea-Watch 3 fedélzetén – a több mint egyhetes tengeri tartózkodás következtében – kialakult helyzet miatt a római kormánynak a hollandiai hatóságoknál kell szorgalmaznia a hajó befogadását. A német nem kormányzati szervezet hajója ugyanis holland felségjelzésű.

Salvini „súlyos magatartásként” értékelte, hogy a civilhajó „vasakaratot” tanúsít: elutasította a felajánlott alternatív kikötési lehetőségeket, rögtön Olaszország felé vette útját, és több mint egy hete várakozik a kikötésre az olasz tengeri határoknál, miközben – Salvini szerint – ennyi idő alatt már Hollandiába is megérkezhetett volna.

Senkit sem lehet feljogosítani arra, hogy a hatályos törvényi kereteken átlépve, saját hatáskörben határozzon egy harmadik ország polgárainak sorsáról – írta Salvini az olasz kormányfőhöz intézett levelében. Hozzátette: ez „tartósan” hátrányos helyzetbe hozza azokat az országokat – például Olaszországot és Máltát -, amelyek földrajzi fekvésük folytán más tagországokhoz képest közelebb vannak Afrikához.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken felszólította az olasz kormányt, hogy engedje partra szállni a Sea-Watch 3 hajón tartózkodókat, akik június 12-e óta a jármű fedélzetén vannak. Az UNHCR szóvivője, Babar Baloch elmondta: Olaszországnak kötelessége engedni, hogy ezek az emberek partra szállhassanak, hozzátéve: senkit sem szabadna visszafordítani, utalva ezzel a háború sújtotta Líbiára.

Baloch hangsúlyozta továbbá, hogy Olaszországnak „nemzetközi jogi kötelezettsége”, hogy engedje “ezeknek a kétségbeesett embereknek” a partraszállást. Salvini közölte: Olaszországban befogadják a háború elől menekülőket, de a gazdasági okokból Európa érkező migránsoknak nincs joguk belépni az országba.

A Sea-Watch 3 június 12-én a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben vette fedélzetére a migránsokat, majd egyenesen Olaszország irányába vette útját. Elutasította, hogy Líbiába vigye vissza őket, és nemet mondott a tunéziai kikötésre is. A hajó több mint egy hete nemzetközi vizeken várakozik, a dél-olaszországi Lampedusa partjaitól mintegy húsz kilométerre. Június 15-én Salvini tíz személynek engedélyezte a partra szállást, köztük gyerekeknek, nőknek, betegeknek.

Ezzel egyidőben, csütörtök óta, Lampedusa szigetén három különböző vízi járművel mintegy 100-an értek partot. Közülük egy 81 fős csoport péntek reggel kötött ki egy gumicsónakkal, amelyet egy nagyobb, Líbiából indult halászhajóról bocsátottak vízre a nyílt tengeren. A halászhajót az olasz pénzügyőrség feltartóztatta.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Fenyegető videó: azonosították a terroristát

Edit

Lezuhant egy Boeing, mindenki meghalt a fedélzeten

Mazsi

Véletlenül áthajtott autójával a legjobb barátja koponyáján, de nem sajnálja

Géza