Hirmagazin.eu
Sporthirek

Saját játékosaikat ütötték a feldühödött Fradi-szurkolók

2003. május 30-án a magyar labdarúgás egyik, ha nem a legnagyobb botránya robbant ki az Üllői úti stadionban, ahol a labdarúgó PNB utolsó fordulójában a Ferencváros nem tudta legyőzni a Debrecent és ezzel az MTK lett a bajnok.

A Nemzeti Sport szerint gyalázat volt, ami a Fradi-stadionban történt, mert a csalódott zöld-fehér szurkolók nem bírták elviselni az aranyérem elvesztését. Az óriási verekedésben a vendégcsapat edzőjét, Szentes Lázárt is megrúgták, de a fékevesztett tömeg a Fradi-játékosokat sem kímélte. Most erre az eseményre emlékezünk vissza.

Izgalmas versenyfutásban dől el a Professzionális Nemzeti Bajnokság (PNB) aranyérme” –írta a találkozó napján a sportnapilap. Valóban: ennél kiélezettebb küzdelem aligha alakulhatott volna ki. A bajnoki tabella a következőképpen festett:

  • 1. Ferencváros   31 19 – 6 – 6       50-24 (+26)   63 pont
  • 2. MTK                31 19 – 6 – 6      58-34 (+24)   63 pont
  • 3. Debrecen        31 13 – 13 – 5     57-38           52 pont
  • 4. Újpest             31 15 – 7 – 9       54-40           52 pont

A kiírás egészen furcsa volt. Azonos pontszám esetén a bajnokság közben a gólkülönbség rangsorolt (ezért állt a Fradi az első helyen), de a bajnokság végén az első döntő mutató az érintett csapatok egymás ellen játszott bajnoki mérkőzéseinek gólkülönbsége volt, majd ezt követte a több győzelem.

A szurkolók a mérkőzés után a pályán vezették le dühüket. FORRÁS: MTI/FÖLDI IMRE

A bajnokság alapszakaszában a Fradi idegenben 1-0-ra verte az MTK-t, de a kék-fehérek is 1-0-ra nyertek az Üllői úton, ez tehát nem dönthetett volna semmiről. A felsőházi rájátszásban viszont az MTK hazai pályán 0-0-ra végzett a Fradival, míg az Üllői úton 2-1-re a zöld-fehérek nyertek. Így a négy meccs összesített gólkülönbsége 3-2 volt a Fradi javára. Ez pedig azt jelentette, hogy az utolsó körben bármilyen arányú FTC-győzelem a Ferencváros bajnoki elsőségét jelentette volna – még akkor is, ha az MTK legyőzi az Újpestet. Nem így történt.

Nem lehetett figyelmen kívül hagyni, hogy a Debrecent és az Újpestet is nagyon motiválta a bronzérem megszerzésének lehetősége. Éppen ezért sem volt várható a Lokitól, hogy eleve feltartott kézzel menjen az Üllői úti stadionba. Nem is ment, de erről hamarosan olvashatnak.

Labdarúgó PNB, 2002-03-as szezon, 32. forduló
Ferencváros – Debrecen 0-0
Üllői út, 13.622 néző. Vezette: Megyebíró

Ferencváros: Szűcs – Vukmir, Dragóner, Balog – Kriston, Kapic (Zováth 67.), Lipcsei, Szkukalek – Gera, Tököli, Leandro (Jovic 67.)
Debrecen: Balogh – Bernáth, Flavio, Szekeres, Selymes (Szabó 82.) – Dombi, Habi, Vincze, Hanák – Andorka (Dávid 59.),Kiss

Újpest – MTK 0-1 (0-1)
Megyeri út, 2044 néző. Vezette: Szarka

Újpest: Vlaszák – Vanczák, Korolovszky, Juhár, Lettrich (Horváth 73.) – Simek, Szélesi, Cseri, Rósa H. (Móri 73.) – Kovács Z., Tokody
MTK: Szántai – Molnár, Juhász R., Pető (Rednic 33.), Andronic (Czvitkovics 52.) – Zavadszky, Jezdimirovics, Madar, Füzi – Illés, Welton Silva
Gól: Juhász (35.)

Már a forduló előtt olyan nyilatkozatok láttak napvilágot az Üllői út környékéről, hogy az Újpest annyira utálja a Fradit, hogy inkább „lefekszik” az MTK-nak. Nos, a Megyeri úton – ha a lefekvés nem is történt meg – a kissé visszafogott hazai csapatnak Juhász Roland a 35. percben gólt lőtt. Ezzel az MTK a maga részéről mindent megtett, most már a Fradin múlt, hogy tud-e élni a lehetőséggel. A két meccset körkapcsolásban adta a tévé és a rádió is, azaz a Ferencváros pályáján a 35. percben szintén mindenki értesült arról, hogy vezet az MTK. Ettől fogva a Fradi-játékosok egyre feszültebbek lettek, mert a bronzéremre hajtó és azt kézzelfogható közelségben érző Debrecen nem hagyta magát. Az a Debrecen, amely amúgy tartalékosan lépett pályára, mert Szentes Lázár nem tudta játékba küldeni Sándor Tamást, Bajzát Pétert, Böőr Zoltánt, Éger Lászlót, valamint a román Iliét és Sumudicát. Fél csapatra való játékosa hiányzott a Lokinak. A Fradinál annyira biztosra mentek, hogy a meccs előtt a klubház tövében alkalmi színpadot ácsoltak, hogy a lefújás után ott ünnepeljék a 28. bajnoki címüket.

A szurkolók a mérkőzés után berohannak a pályára. FORRÁS: MTI/FÖLDI IMRE

A második félidőben a Fradi teljesen beszorította a Debrecent, amely azonban így is majdnem megszerezte a vezetést. A 75. percben Kiss egyedül vitte a kapura a labdát, de Szűcs Lajos hárítani tudott. Az utolsó negyedórában a Fradi tényleg kapujához szögezte a Debrecent, de már nem tudta bevinni a mindent eldöntő és bajnoki aranyat érő gólt. A lelátón egyre idegesebb lett a hangulat, de arra senki sem számított, ami ezen a péntek estén bekövetkezik.

A Debrecen hősiesen védekezett, a lefújás pillanatában is maradt a 0-0. Ezzel a Loki megnyerte a bronzérmet, de ami ennél fontosabb: a Ferencváros elvesztette az aranyat, amelyet az MTK együttese kaparintott meg. A szurkolók egy része dühösen legyintve indult haza, egy kisebb csoport azonban az Üllői úti stadionban a pályára szaladt. Ekkor robbant ki az őrületes botrány. A csalódott nézők ledöntötték a kapukat (a vaskapukat és a futballkaput is), majd a „Várszegi takarodj” rigmusok közepette elkezdték ütni azokat, akik szembe jöttek velük.

A síró Gera Zoltán (b) és Lipcsei Péter csapatkapitány, az FTC székházából figyelik a pályán zajló rendbontást. FORRÁS: MTI/KERTÉSZ GÁBOR

Ez azt is jelentette, hogy nem csak a vendégcsapat edzőjét, Szentes Lázárt ütötték le és rúgták vesén, hanem a Fradi egyik játékosa, Tököli Attila is kapott ütéseket. Tököli ebben a szezonban 26 gólt rúgott, szinte egymaga nyerte meg a csapatnak a Magyar Kupát. Az események annyira megviselték, hogy azt mondta: befejezi a labdarúgást. Ott helyben lemondta a válogatott szereplést, nem utazott el a csapattal San Marinóba és nem játszott a Lettország elleni Eb-selejtezőn sem. Később kiderült, hogy a bántalmazott Tököli idősebb Albert Flórián szobájában talált menedéket, a Császár hosszú perceken át vigasztalta a csatárt.

Majd az össznépi harag a Fradi-játékosok ellen fordult. Az ittas huligánok betörték a hazai csapat öltözőjének ablakait, a játékosoknak menekülniük kellett. A rendőrség – amely nem volt ott a stadionban – fél óra késéssel érkezett meg. Akkor a huligánok a hatósággal folytatták a háborút. A népligeti trolibusz-végállomás felgyújtása, a tűzoltók inzultálása mind-mind az események része volt. A balhét csak este 10 után a rohamosztagosoknak sikerült megfékezni. Közben az is kiderült, hogy Szentes Lázárt a Merényi kórházba kellett szállítani. A vizsgálatok szerencsére azt állapították meg, hogy az edző nem szenvedett súlyos sérülést.A hajrában már láttam, hogy nagyon forró a hangulat, sejteni lehetett, hogy balhé lesz. Amikor a szurkolók bejöttek, már tudtuk, hogy sprintben sem érjük el a klubházat. Éppen ezért megpróbáltunk nagyon nyugodtan lesétálni a pályáról, hogy ne legyünk feltűnőek. Aztán egyszer csak egy hatalmas ütést éreztem a tarkóm tájékán és a földre estem.A technikai vezetőnk, Horváth Béla és a kapusedző, Kun Gyula felsegített, de néhány lépést megtéve újabb orvtámadás következett. Valaki hatalmas erővel vesén rúgott, azonnal elterültem” – ezek voltak Szentes Lázár szavai.

A  szurkolók a mérkőzés után széttépik az egyik kapu hálóját. FORRÁS: MTI/FÖLDI IMRE

Ezek után teljesen jogos kérdésként merült fel, hogy miért nem voltak rendőrök az Üllői úti stadionban. A válaszokat egy, a Magyar Televízióban rendezett vitaműsorban kaphattuk meg. Ott Ormosi Attila, a IX. kerület rendőrkapitánya azt mondta, hogy a Ferencváros nem igényelte a rendőrségtől a mérkőzés belső biztosítását, mert nem akarta kifizetni azt a mintegy 5 millió forintot, amibe a rendőri biztosítás került. Ebben az időben ugyanis a kluboknak kellett ezt kifizetni – vagy dönthettek úgy, hogy megoldják saját biztonsági személyzetükkel a meccset. A Fradi ezt a megoldást választotta, de a „szekuriti” nem tudta megakadályozni a balhét. „A Ferencváros stadionjában zajló meccsek egy magánterületen rendezett, nyereségérdekelt szórakoztatóipari vállalkozás” – mondta a rendőrkapitány.El kellene gondolkodni azon, hogy lehet-e működtetni egy ilyen vállalkozást úgy, hogy a klub egy fillért sem szán a biztonsági körülmények megteremtésére.”Köpf Károly, a sportért felelős helyettes államtitkár azt mondta: a klubok rendszeresen arra hivatkoznak, hogy nincsen pénzük megfizetni a rendőrséget.

Az ügy természetesen még napokig téma volt a magyar sajtóban. Az események kulcsfigurájának azt a Várszegi Gábort tekintették, aki ekkor egyszerre volt az MTK-t és a Fradit működtető gazdasági társaság vezetője. Márpedig itt az MTK nyerte az aranyérmet. Nem csoda, hogy a magukból kivetkőzött huligánok az üzletember ellen fordultak. Várszegi pont a következő idényben akarta kivinni a tőzsdére a Fradit. Nagy tervei voltak, de ezeket nem valósította meg, a botrány hatására távozott a Ferencvárosból.

A szurkolókat a mérkőzés után a rendőrség sorfala akadályozza meg, hogy bejussanak a klubházba. FORRÁS: MTI/KERTÉSZ GÁBOR

Ugyanakkor az fontos, hogy Várszegi az Üllői úti szerepvállalásának pillanatában már nem volt az MTK tulajdonosa: ezeket a jogokat másnak adta át. Ezt azért is meg kellett tennie, mert ekkor már létezett az az UEFA-rendelkezés, amely megtiltotta, hogy két olyan csapat elindulhasson a nemzetközi kupában, amelynek azonos a tulajdonosa. Márpedig itt mind az FTC, mind az MTK nemzetközi kupaszereplő lett a 2003-04-es szezon elején.

A 2003-as Üllői úti botrány nehezen feledhető. Ugyanakkor az mindenképpen pozitívum, hogy az elmúlt 17 évben ehhez hasonló események nem játszódtak le a magyar bajnoki mérkőzéseken.

origo, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Vereségével búcsúzott a Ferencváros a Magyar Kupától

Géza

Webber és Vettel utálták egymást

info

Nemzetközi Úszóliga: Kapás Bogi volt a legjobb magyar

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------