Image default
Hazai ingatlanpiac

Rövid áttekintés az “ingatlanpiac”-ról..

Itt az albérletszezon, de az ingatlanpiac többi szegmense sem lassít

Az albérletpiac a felvételi pontszámok közzététele után jellemzően megugrik. A  felkapott egyetemi városokban az év ezen szakaszában láthatóan bővül a kínálat és a kereslet, ezzel párhuzamosan az árak is. Jelenleg országos viszonylatban az átlagos négyzetméterenkénti árak meghaladják a 2500 forintot. Természetesen azok a családok, akik lehetőségei engedik, a bérlés helyett inkább a vásárlást választják, vagyis hosszútávon befektetnek.

Elérkezett a drágulás ideje az albérletpiacon

Mivel az albérletpiacon a nyári hónapokban bővül az érdeklődés, így a népszerű egyetemi városokban megindul a drágulás. Az ingatlantulajdonosok egy része tudatosan készül a szezonra, ezt mutatja, hogy a fővárosban egy hét alatt 5%-kal növekedett a kiadó lakások száma. Országosan itt a legmagasabbak az átlagos bérleti díjak, melyek meghaladják a 3000 Ft/m2 nagyságrendet. Az egyetemi élet ugyan a fővárosban összpontosul, de a felsőfokú tanulmányaikat folytató fiatalok fele a vidéki nagyvárosok mellett teszi le a voksát. Az áremelkedés ezeken a területeken is szembetűnő, a legdrágább települések közé tartozik Sopron és Pécs – 2000 Ft/m2-t meghaladó átlagárakkal –, ettől nem sokkal maradnak el a Győrben és a Debrecenben kiadó lakások átlagos – 1850-1910 forintos – négyzetméterenkénti árai. Az említett városokhoz képest Szegeden, Kecskeméten és Debrecenben visszafogottabb árak érvényesülnek, míg Miskolcon és Szolnokon alacsony árszínvonal tapasztalható.

Átlagos albérletárak egyes egyetemi nagyvárosokban (Ft/m2)

Az elmúlt egy év távlatában az átlagos bérleti díjak meglehetősen különböző mértékben változtak az egyes nagyvárosokban, melyhez év közben egy hullámzó tendencia társult. A kiadó ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai Szolnokon 4%-kal, Sopronban 5%-kal csökkentek, Debrecenben, Győrben és Budapesten stagnálás érvényesült, Szegeden 5%-os, Pécsen és Miskolcon pedig ennél nagyobb mértékű – 13-17%-os – volt a bővülés éves szinten.

Az átlagos albérletárak változása egyes nagyvárosokban (Ft/m2, 2016 június és 2017 június között)

A felfelé ívelő tendencia az ingatlanpiac többi szegmensében sem állt meg, bár az ütem lényegesen mérséklődött. Országos szinten az árak átlagosan 8%-kal bővültek az első fél évben, ami jelentős területi eltéréseket takar a régiók, megyék között. Vannak olyan települések, ahol mérséklődtek az átlagos négyzetméterenkénti árak, más területeken stagnáltak, de olyan várost is találunk, ahol az árszínvonal több mint 20%-kal bővült idén. A jelenlegi árakat több tényező együttesen határozza meg, ezek közé tartozik az ingatlan típusa, elhelyezkedése és állapota, melyek komplexen befolyásolják az értékesítési időt.

Átlagos ingatlanárak az ország egyes nagyvárosaiban (Ft/m2, 2017 júniusi adatok alapján)

A főváros továbbra is listavezető, ennek árszínvonalától a soproni ingatlanok 12-31%-kal elmaradnak. A vidéki városok mezőnyéből kitűnnek a Kecskeméten, Debrecenben és Győrben meghirdetett házak és lakások, előbbi típus 240-250 ezer Ft/m2, a panelek 260-270 ezer Ft/m2, a téglaépítésűek pedig 338-346 ezer Ft/m2 átlagos árakon vásárolhatók meg. Közepes árkategóriába tartoznak a Pécsen és Szegeden eladó családi házak 190-213 ezer Ft/m2, a panellakások 200-210 ezer Ft/m2, a téglaépítésű társaik pedig 282-305 ezer Ft/m2 átlagárakkal. Ehhez képest Szolnokon mintegy 16-32%-kal kedvezőbb átlagos négyzetméterenkénti árakra számíthatnak az érdeklődők.

 

Forrás: Ingatlannet.hu

Hasonló hírek

Még most csekkoljátok, mit derítettünk ki a Duna House-ról!

Géza

Zseniális magyar találmány: tollból is építhetik a jövő házait

Edit

Otthon Centrum: nem lesznek olcsóbbak az újépítésű lakások

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------