Hirmagazin.eu
Főoldal » Rövid áttekintés az “ingatlanpiac”-ról..
Hazai ingatlanpiac

Rövid áttekintés az “ingatlanpiac”-ról..

Itt az albérletszezon, de az ingatlanpiac többi szegmense sem lassít

Az albérletpiac a felvételi pontszámok közzététele után jellemzően megugrik. A  felkapott egyetemi városokban az év ezen szakaszában láthatóan bővül a kínálat és a kereslet, ezzel párhuzamosan az árak is. Jelenleg országos viszonylatban az átlagos négyzetméterenkénti árak meghaladják a 2500 forintot. Természetesen azok a családok, akik lehetőségei engedik, a bérlés helyett inkább a vásárlást választják, vagyis hosszútávon befektetnek.

Elérkezett a drágulás ideje az albérletpiacon

Mivel az albérletpiacon a nyári hónapokban bővül az érdeklődés, így a népszerű egyetemi városokban megindul a drágulás. Az ingatlantulajdonosok egy része tudatosan készül a szezonra, ezt mutatja, hogy a fővárosban egy hét alatt 5%-kal növekedett a kiadó lakások száma. Országosan itt a legmagasabbak az átlagos bérleti díjak, melyek meghaladják a 3000 Ft/m2 nagyságrendet. Az egyetemi élet ugyan a fővárosban összpontosul, de a felsőfokú tanulmányaikat folytató fiatalok fele a vidéki nagyvárosok mellett teszi le a voksát. Az áremelkedés ezeken a területeken is szembetűnő, a legdrágább települések közé tartozik Sopron és Pécs – 2000 Ft/m2-t meghaladó átlagárakkal –, ettől nem sokkal maradnak el a Győrben és a Debrecenben kiadó lakások átlagos – 1850-1910 forintos – négyzetméterenkénti árai. Az említett városokhoz képest Szegeden, Kecskeméten és Debrecenben visszafogottabb árak érvényesülnek, míg Miskolcon és Szolnokon alacsony árszínvonal tapasztalható.

Átlagos albérletárak egyes egyetemi nagyvárosokban (Ft/m2)

Az elmúlt egy év távlatában az átlagos bérleti díjak meglehetősen különböző mértékben változtak az egyes nagyvárosokban, melyhez év közben egy hullámzó tendencia társult. A kiadó ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai Szolnokon 4%-kal, Sopronban 5%-kal csökkentek, Debrecenben, Győrben és Budapesten stagnálás érvényesült, Szegeden 5%-os, Pécsen és Miskolcon pedig ennél nagyobb mértékű – 13-17%-os – volt a bővülés éves szinten.

Az átlagos albérletárak változása egyes nagyvárosokban (Ft/m2, 2016 június és 2017 június között)

A felfelé ívelő tendencia az ingatlanpiac többi szegmensében sem állt meg, bár az ütem lényegesen mérséklődött. Országos szinten az árak átlagosan 8%-kal bővültek az első fél évben, ami jelentős területi eltéréseket takar a régiók, megyék között. Vannak olyan települések, ahol mérséklődtek az átlagos négyzetméterenkénti árak, más területeken stagnáltak, de olyan várost is találunk, ahol az árszínvonal több mint 20%-kal bővült idén. A jelenlegi árakat több tényező együttesen határozza meg, ezek közé tartozik az ingatlan típusa, elhelyezkedése és állapota, melyek komplexen befolyásolják az értékesítési időt.

Átlagos ingatlanárak az ország egyes nagyvárosaiban (Ft/m2, 2017 júniusi adatok alapján)

A főváros továbbra is listavezető, ennek árszínvonalától a soproni ingatlanok 12-31%-kal elmaradnak. A vidéki városok mezőnyéből kitűnnek a Kecskeméten, Debrecenben és Győrben meghirdetett házak és lakások, előbbi típus 240-250 ezer Ft/m2, a panelek 260-270 ezer Ft/m2, a téglaépítésűek pedig 338-346 ezer Ft/m2 átlagos árakon vásárolhatók meg. Közepes árkategóriába tartoznak a Pécsen és Szegeden eladó családi házak 190-213 ezer Ft/m2, a panellakások 200-210 ezer Ft/m2, a téglaépítésű társaik pedig 282-305 ezer Ft/m2 átlagárakkal. Ehhez képest Szolnokon mintegy 16-32%-kal kedvezőbb átlagos négyzetméterenkénti árakra számíthatnak az érdeklődők.

 

Forrás: Ingatlannet.hu

Hasonló hírek

Szíven ütötte az építészeket Rogán Antal új javaslata

Edit

A bankoknak is jó az új Csok-rendszer

Edit

Ilyenek lesznek a jövő házai! Évszakok szerint átalakulnak – VIDEÓ

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!