Hirmagazin.eu
Főoldal » Romló helyzet Kongóban és Etiópiában
Külföld

Romló helyzet Kongóban és Etiópiában

Róma, 2017. augusztus 14. – Romlott az élelmezésbiztonság, és néhol már kritikus a helyzet két afrikai országban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Etiópiában is, állapították meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szakértői. Előbbi országban inkább a fegyveres konfliktus, utóbbiban a kedvezőtlen időjárás okozza a problémát.

7,7 millióan szorulnak segítségre

Az elhúzódó és egyre fokozódó erőszak miatt 7,7 millió ember élelmiszerellátása nem biztosított Kongóban – ez 30 %-os növekedést jelent az elmúlt egy évben, olvasható a FAO és az ENSZ Világélelmezési Program (WFP) közös jelentésében.

A legfrissebb élelmezésbiztonsági besorolás alapján a hármas és négyes kategóriába tartozók (az éhínséget megelőző vészhelyzeti és kritikus állapot) száma 1,8 millióval nőtt tavaly június óta.

Mintegy 1,4 millióan kényszerültek elmenekülni otthonaikból ezen időszakban, velük együtt közel 4 millió belső menekült él Kongóban.

A humanitárius helyzetet csak rontja az őszi sereghernyó terjedése, illetve a járványok, mint a kolera és kanyaró.

Az ország nagy részén az emberek csak napi egyszer jutnak élelemhez (főleg kukoricához, krumplihoz és maniókához), ami nem fedezi a napi kalória- és tápanyagigényüket. Másoknak még ennyi sem jut, ők gyökereket és leveleket esznek. Az élelmiszerek nagyon megdrágultak.

A két ENSZ szervezet ezért azonnali támogatásért folyamodik a nemzetközi közösséghez.

A FAO az ország konfliktusos részein a zöldségtermesztéshez nyújt segítséget, hogy a menekültek és az őket befogadók élelmiszerellátását javuljon.

Aszály Etiópiában

Szárazsággal küzdenek a gazdák és állattartók Etiópiában, nő az éhezők száma, ezért ott is támogatásra lenne szükség – figyelmeztet a FAO.

Számos tényező közrejátszik a probléma súlyosbodásában, mint a legelőterületek csökkenése, a kutak kimerülése és az állatok egészségügyi állapotának romlása épp abban az országban, amely nem heverte ki a tavalyi El Niñot sem.

Mintegy 8,5 millióan, azaz minden nyolcadik ember éhezik, az elpusztult állatok száma akár kétmillió is lehet.

A FAO a leginkább rászoruló gazdáknak biztosít egészségügyi felszerelést, takarmányt, vizet, dolgozik a kutak rendbetételén, illetve a takarmánygyártás helyreállításán.

„Kritikus időszakban vagyunk az októberi esős évszak kezdetéig, most kell elkezdeni a kárenyhítést hogy megelőzzük a további veszteségeket,” mondta Abdoul Karim Bah, a szervezet képviselő-helyettese.

A szervezet szerint azonban a megnyugtató megoldáshoz további 20 millió dollár támogatáshoz lenne szükség, még ebben az évben.

 

Forrás:

PLÁNTEK LEA
Kommunikációs és ENSZ kapcsolattartó
FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda
[email protected]

+36 1 461 2035

Képek: ENSZ, Tackk

Hasonló hírek

Négy gyermekkel az autóban Facebook élőzött egy sofőr

Mazsi

Koronavírus: drámai lépésre kényszerültek a brit tejtermelők – inkább kiöntik a tejet..

Géza

A CIA szerint az Iszlám Állam robbantott Isztambulban

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------