Hirmagazin.eu
Főoldal » Romlik a diákok helyesírása – az új szabályzat megengedőbb
Tudástár - minden érdekesség

Romlik a diákok helyesírása – az új szabályzat megengedőbb

Forrás: hirado

Változott az új magyar helyesírási szabályzat, az újítások elsajátítására két évet adtak, addig tart a türelmi idő.

Szeptember elején jelent meg az új magyar helyesírási szabályzat, amely finomításokat tartalmaz, és alapvetően megengedő szemléletű.

hirmagazin_2015-09-11_131916

A bevezetésre két év türelmi idő van, azaz a 2016/17-es vizsgaidőszak végéig az előző szabályzat szerinti írásmódot is el kell fogadni. A változásokról szóló összefoglalót minden pedagógus és minden iskola elektronikusan megkapja – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A diákok helyesírása egyre inkább romlik. Akik 14-15 évesen nem stabil helyesírással érkeznek a középiskolákba, nehéz dolguk van, mert később a tudásuk nehezebben fejleszthető – mondta el adásunkban Győri Etelka, aki 25 éve tanít magyart a középiskolásoknak. Tapasztalatai szerint vannak megdöbbentő jelenségek is, például jó tanuló gimnazisták is leírják Magyarországot kisbetűvel.

Győri Etelka szerint a helyes helyesírás elsajátításához a mostani felgyorsult, ingerekben gazdag élet helyett nyugodtabb környezetre lenne szükségük a gyerekeknek.
Egy példa a változásokra: az ésszerű, észszerű lett, míg a Mariannal, az új szabály szerint Mariann-nal, az Ivettel helyett Ivett-tel, vagyis, a kivételt megszübtetve, az utónevek is a tulajdonnevekre érvényes szabályhoz igazodnak (Hermann-nál, Elzett-tel).

Régen kevesebb helyesírási hibával lehetett találkozni. Aki sokat olvasott, sokszor látta a helyes írásképet, és rögzült benne. Ma már az e-mailek és SMS-ek sebtében készülnek, az íráskép vegyes. Aki főleg ilyen írásokat olvas, annak nem alakul ki biztos írásképe, amire támaszkodhatna, és ez baj – fogalmazta meg Prószéky Gábor, az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke.

Sokszor megspórolják a korrektort

A Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda irodavezetője azt tapasztalja, hogy az újságokban és az internetes felületeken sem valami alaposak. „Azt tapasztaljuk, hogy a szöveggondozás mostanában sokszor a háttérbe szorul. Igyekeznek megspórolni a korrektúrát a kiadók és az írott terméket megjelentető cégek” – mondta Pölcz Ádám.

Prószéky Gábor az új helyesírási szabályzattal kapcsolatban elmondta, szó sincs őrületes változásról, ráadásul van két év türelmi idő, amíg nem kérhetőek számon a változások.

Bodó Mária általános iskolai tanító arról beszélt, hogy az új szabályzat áttanulmányozása után először munkaértekezleten a kollégáinak ismerteti a változásokat. Szerinte a diákok közül az ötödikeseknél fogja a legkevesebb problémát okozni a változás, hiszen ők már az új szabályokat sajátítják el. A felsőbb éveseknél viszont lehetnek gondok, így velük fokozatosan “visszamennek”, gyakorolják és megbeszélik az új helyesírási szabályt.

A magyar tanár és a szakemberek is egyetértettek abban, hogy a szeptember elején megjelent új helyesírási szabályzat megengedőbb szemléletű.

Hasonló hírek

Újabb bizonyíték: Elvis mégsem halt meg! Itt a videó!

Mazsi

Tudományos áttörés: Embereken tesztelik a visszafiatalító gyógyszert!

Mazsi

További szép estét és viszlát holnap (www.hirmagazin.eu; bg)!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------