Image default
Külföld

Románia: Hamarosan iktatják a parlamentben a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt

Hamarosan regisztrálják a parlamentben előterjesztői a bejegyzett élettársi kapcsolatot szabályozó törvény tervezetét. A jogszabályt több frakció tagjai is támogatják aláírásukkal, kidolgozásában az RMDSZ jelentős szerepet vállalt.

Csoma Botond képviselőtől megtudtuk: informálisan még jóval az alkotmánymódosító referendum bejelentése előtt zajlottak a parlamentben egyeztetések egy olyan törvény kidolgozásáról, amely szabályozná a bejegyzett élettársi kapcsolatot. A népszavazási kampány voltaképp lendületet adott az ügynek, ugyanis mindkét kormánypárt vezetője jelezte, hogy támogatják a jogszabály elfogadását.  – a Maszol.ro portálról

Csoma Botond elmondta, a múlt héten az RMDSZ-en belül is voltak egyeztetések a törvényről Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök részvételével. Ezen a tanácskozáson az Országos Diszkriminációellenes Tanács által kidolgozott tervezetet vizsgálták meg, ezt módosították részben saját javaslatokkal. Az RMDSZ politikusa elmondta,  a Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről elsősorban Florin Manole képviselő az, aki támogatja a tervezet beterjesztését.

Felvették vele a kapcsolatot, és keddre meghívták az összes frakció képviselőit egy informális találkozóra, amelyen megpróbálják a jogszabály végleges változatát kidolgozni. „Azt szeretnénk, ha ez a tervezet ne egy bizonyos párt frakciójához kötődjön, hanem minél több frakcióból legyenek kezdeményezők. Nem szeretnénk senkit sem kizárni. Az lenne a legkedvezőbb, ha az összes parlamenti pártból lennének aláírók” – magyarázta Csoma. Hozzátette, a tervezetet hamarosan iktatják a parlamentben. Ezt nyilatkozta egyébként hétfőn Victor Negrescu európai ügyekért felelős miniszter is.

A jogszabály jelenlegi változata szerint a bejegyzett élettársi kapcsolat elkülönül a házasság intézményétől, és azonos nemű, illetve heteroszexuális párokra is vonatkozna. A kapcsolat bejegyzése anyakönyvezetőnél vagy közjegyzőnél történne. A tervezet szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő párokat a házastársakéval azonos jogok – örökösödés, vagyonközösség, hitelfelvételi lehetőségek – illetnék meg.

Kivételt az örökbefogadás képez. „Meg akarjuk könnyíteni azoknak az embereknek a helyzetét, akikről mindenki tudja, hogy jelen vannak a társadalmunkban” – mondta Csoma Botond. Ezt javasolta a diszkriminációellenes tanács Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) által kidolgozott tervezetet már korábban ismertettük.

A parlamentbe beiktatott változat nyilván ettől majd eltérhet. A CNCD tervezete szerint két személy a kapcsolatát akkor regisztrálhatja, ha betöltötte 18. életévét és nem házas. Anyakönyvezető előtt törvényesíthetik együttélésüket. A tervezet gondol azokra is, akik nem beszélik a román nyelvet, vagy akik például hallássérültek. Ők hivatalos közvetítőt kérhetnek. A regisztrált személyek nem vehetik fel egymás nevét. A javaslat rendezi a vagyonmegosztást is.

A tervezet csak az különnemű párok esetében rendelkezik arról, hogy mi történik, ha gyermek születik az regisztrált élettársi kapcsolatban. Ilyenkor csak a különnemű párok kapnak szülői státust. A jogszabály lehetővé teszi a kölcsönös betegbiztosítást. Kimondja, ha az egyik fél elhalálozik, a másik fél hozzátartozónak, családtagnak minősül. Az egyik halála esetén jár a partnernek az örökösödési jog. Lehetővé teszi a tervezet az özvegyi nyugdíjat is.

A törvényjavaslat szerint a feleknek joguk van a szabad mozgáshoz és letelepedéshez, ezzel a tervezetet hozzáigazították a 2004/38-as európai uniós irányelvhez, amely kimondja: az Európai Unió polgárai és családtagjaik jogosultak arra, hogy bármely uniós ország területén szabadon mozogjanak és letelepedjenek.

A törvénytervezet szerint az egyik fél jogosult a 3 napos szabadságra, ha társa súlyosan beteg vagy elhalálozik. A javaslat szerint öt napos szabadnap kérhető a kapcsolat bejegyzését követően. A tervezetet lehetővé teszi az eltartási jogot is. A jogszabályjavaslatban leszögezik, hogy Románia a külföldön kötött házasságot, regisztrált élettársi kapcsolatot bejegyezett élettársi kapcsolatként ismeri el azokkal a jogkörökkel, amelyet a jelen javaslat nyújt.  – a Maszol.ro portálról

Forrás: maszol.ro

Hasonló hírek

Idén 250 millió migránssal számol a Világbank

Edit

A megszállók távozását sürgette a szír külügyminiszter

Géza

Meghalt egy fiatal nő Bukarestben egy magánklinikán végzett plasztikai műtét után

Mazsi