Hirmagazin.eu
Főoldal » Románia felől próbálkoznak a migránsok?
Belföldi hírek

Románia felől próbálkoznak a migránsok?

forrás: Kossuth Rádió/180 perc

Rendkívüli migrációs nyomás érte Magyarországot tavaly, tavasszal pedig újabb hullámra számítanak. Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója szerint ha lezárják a határokat, akkor más útvonalat keresnek majd a migránsok, és nem kizárt, hogy Románia felől próbálnak bejutni a a célországokba.

 Románia felől próbálkoznak a migránsok?

Olyan rendkívüli kihívás elé állította a migrációs válság a bevándorlási hivatalt, amely fennállása óta még nem fordult elő – jelentette ki Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Mint mondta, kormányzati támogatás eredményeként lehetőséget kaptak jelentős létszámfejlesztésre, ezáltal 220 kormánytisztviselőt állítottak munkába, ezen kívül a közfoglalkoztatási program keretén belül 136 közfoglalkoztatott dolgozott a hivatalnak kisegítő munkában, és rendőrség is 100 főt biztosított a munka támogatására. Nagyjából 90 ezer túlóra történt tavaly a hivatalban – húzta alá.

Tavasszal felerősödhet a migrációs hullám

Hozzátette: tavasszal mindig lendületet kapnak a migrációs áramlások és a nemzetközi prognózisok is erről szólnak, illetve az ENSZ menekültügyi főbiztosa is jelentős beáramlásra számít az Európai Unió irányába. Nehéz megbecsülni a számokat Végh Zsuzsanna szerint, mivel számtalan intézkedésre kerül sor a tagállamokban, és látszik, hogy Németország is meggondolja a menekültpolitikáját.

Ugyanakkor egyre hatékonyabb a visszaküldési gyakorlat a származási országba, illetve azokba az országokba, melyek nem válságövezetű országok. Azt lehet mondani, hogy egyértelműen gazdasági migránsokat küldenek vissza – szögezte le a főigazgató, hozzátéve ugyanakkor, hogy ennek ugyan lehet látványos hatása, de nem tartja vissza az útnak indulók jelentős hányadát, különösen abból a térségből, ott ahol háború dúl.

Az unió nehezen mozdul a problémák megoldása felé; Magyarország évek óta jelzi a nyugat-balkáni útvonal felértékelődését, de nem történtek lépések, a külső határ őrizete is nehezen formálódik pedig ez valós megoldást jelentene Végh Zsuzsanna szerint.

Szerinte nem az unión belül kellene a határokat lezárni, hanem az első belépési határvonalakon kellene a regisztrációs folyamatokat megoldani és kiválasztani azokat, akik tényleg védelemre szorulnak.

Románia felől érkezhet az újabb áradat

„Azokkal a tartalékokkal, amelyeket kialakítottunk a kormányzati intézkedések eredményeként, nem érne minket felkészületlenül egy újabb hullám, de reméljük, ez elkerüli az országot. Ha mégis, tudnánk kezelni a helyzetet” – hangsúlyozta Végh Zsuzsanna, aki szerint nem lehet kizárni, hogy útvonalat változtatva a közeljövőben Románia irányából próbálnának bejutni a migránsok a célországokba, de pillanatnyilag ennek még nincs jele. Ám ha lezárják a határokat, akkor más útvonalat keresnek a migránsok – tette hozzá.

Az elmúlt években életbe lépett jogszabálymódosítások hatékony és viszonylag egyszerű eljárási rend keretében történő ügyintézésre adnak lehetőséget, ugyanakkor biztosítják azt is, hogy megfelelő szigorral lépjünk fel a visszaélésekkel szemben. A magyar jogszabályi környezet megfelelő, és összhangban van az európai uniós normákkal” – fejtette ki Végh Zsuzsanna.

 

Hasonló hírek

Ha nem vigyáz, az albérlő kitúrhatja a lakásából – ez jelenthet védelmet

Edit

Valami óriási dolog közlekedett a Nagykőrösi úton

info

Kormány: Nem szállította Orbán Viktor lányát honvédségi repülőgép

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------