Hirmagazin.eu
Főoldal » Rohamivás a fiatalok körében négyszeresére nőtt
Egészség - betegség

Rohamivás a fiatalok körében négyszeresére nőtt

forrás: Kossuth Rádió, Napközben

Magyarországon 800 ezer alkoholista él, és egyre több a fiatal nagyivó. Évente harminc ezren bele is halnak az ivásba.

Az alkohol pusztító hatása gazdasági mutatókkal is mérhető: az ezzel kapcsolatban felmerülő költségek és bevételkiesések meghaladják a 700 milliárd forintot, ám az igazi dráma a családokban és a mindennapokban zajlik.

Az alkoholizmus stációit – családi gondok, munkahelyi problémák, betegségek – a KHS szerint félmillióan, az addiktológusok becslése szerint 800 ezren járják. Magyarország a közel egymillió alkoholista hazája, a magyarok éves átlagban 74 liter sört, 35 liter bort és 3,5 liter töményet döntenek magukba, ami kétszer magasabb, mint a világátlag.

Ami pedig különösen döbbenetes: nem ritka, hogy a tinédzserek is részegre isszák magukat. A 15 évesek több mint 50  százaléka fogyasztott már alkoholt, és 40 százaléka már be is rúgott.

Hamar kell cselekedni 

A korai prevenció rendkívül fontos, hiszen minél hamarabb tűnik a tinik számára életproblémáik kezelésére alkalmasnak az alkohol vagy a drog, annál nagyobb a valószínűsége a későbbi függőség kialakulásának.

Az elmúlt években szélesedik az a korosztály, amelyben az alkoholfogyasztás rendszeressé válik, ötödik, hatodik osztályos diákok is isznak már – magyarázta Dr. Szemelyácz János pszichiáter, addiktológus a Kossuth Rádió Napközben műsorában. Az elmúlt 10-15 évben pedig a 16 évesek körében négyszeresére jött a „rohamivás” típusú alkoholfogyasztás, amikor egyszerre nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak.

Az okokat elemezve a főorvos a szülői példát, a családi problémákat, a szocio-kulturális közeget említette.

Dr. Szemelyácz János szerint akár korlátozni is lehetne az alkohol árusítását, vagy csak bizonyos üzletekben engedélyezni, szigorítani a reklámozását, de mindenképpen komplex megoldásra, átgondolt alkoholstratégiára van szükség.

 

Hasonló hírek

Pécsi virológusok megmutatták, milyen mellékhatásai lehetnek a Pfizer/BioNTech vakcinának

Géza

Szijjártó Péter: megérkezett az orosz oltóanyagminta – videó

Géza

Harminchat páciensét ölte meg az elmebeteg pszichiáter!

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!