Hirmagazin.eu
Gazdaság

Rogán: A visszaéléseket már 2010-ben meg lehetett volna állítani

D MTI20150224001 300x183
Forrás: MTI | 2015. 03. 10. 12:53:04

A Buda-Cash-nél tapasztalt visszaéléseket már 2010 májusában meg lehetett volna állítani, ha a felügyeleti vizsgálatot akkor ugyanolyan hatékonyan hajtották volna végre, mint ahogy azt most a Magyar Nemzeti Bank megtette – mondta Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke a testület keddi ülését követően újságíróknak.
Rogán Antal kiemelte: a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a keddi bizottsági ülésen világossá tette, hogy a Buda-Cash-nél már 2010 májusában legalább 45 milliárd forint hiányzott.

A Buda-Cash-ügy esetében egyetlen keményen dolgozó ember sem veszítette el a betétjét, ehhez szükség volt a Magyar Nemzeti Bank hatékony fellépésére, szükség volt a korábban elfogadott bankszanálási törvényre, arra, hogy Magyarországon hatékony pénzügyi felügyelet működjék, és ezt támogató intézményekre, amelyek lehetővé tették a visszásságok azonnali feltárását – mondta.

Hangsúlyozta: több tanulsága is volt a bizottsági ülésnek, először is az, hogy “évtizedes pénzügyi korrupció” zajlott Magyarországon, és ennek feltárására és megakadályozására egyedül a Fidesz-KDNP által támogatott kormány és az általuk megerősített Magyar Nemzeti Bank volt képes.

Rogán Antal elmondta: 2010 előtt sem az akkori jegybanki vezetés, sem az akkori pénzügyi felügyelet, sem az akkori parlamenti többség, sem az akkori kormány semmit sem tett, hogy a pénzügyi befektetési szektorban már évek óta zajló pénzügyi korrupciót felszámolja. Az is világossá vált, hogy a Buda-Cash tulajdonosai és brókerei gyakorlatilag eltüntették az emberek négy érintett kisbankban lévő betéteit – tette hozzá.

“Szerencsére, ezeket a tízmilliárdokat vissza tudjuk adni, de a következményeket mindenképpen mérlegelni kell” – mutatott rá. Kiemelte: további hatékony fellépésre van szükség a pénzügyi korrupció ellen, valamint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a bűnösök elnyerjék büntetésüket.

Rogán Antal kiemelte: a Fidesz országgyűlési csoportja azt várja el a hatóságoktól, hogy a Magyar Nemzeti Bank vizsgálata és a feljelentése után, a lehető legrövidebb időn belül lépjenek fel a bűnösök ellen, tárják fel a szervezett bűncselekmény-sorozatot. “Tudni szeretnénk azt is, kik voltak a haszonélvezői a szervezett bűncselekmény-sorozatnak, ami Buda-Cash-ügy néven híresült el” – mondta a gazdasági bizottság elnöke.

Rogán Antal aláhúzta: “tudni szeretnénk azt is, hogy az egyéb pénzügyi vállalkozásoknál zajló pénzügyi korrupció kinek a részvételével, kinek a bűnössége mellett, kinek a hasznára történt.” Rogán Antal a Magyar Nemzeti Bankot pedig arra kérte a Fidesz frakció nevében, hogy továbbra is ugyanilyen határozott, eltökélt és kompromisszum nélküli vizsgálatokat folytasson le a pénzügyi korrupció feltárására.

Arról is szólt, hogy amint az MNB a szükséges törvénymódosításokra javaslatot tesz, amelyek további eszközöket adnak a jegybanknak a hatékony fellépésre, majd azokat beadja a kormánynak, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja kezdeményezi majd, hogy az Országgyűlés a Házszabálytól eltérően, rendkívüli sürgősséggel döntsön róluk. Kiemelte: a Fidesz elvárja az ellenzéki frakcióktól, hogy támogassák a javaslatokat a minél hatékonyabb fellépés érdekében.

Hasonló hírek

Nehezen adnak hitelt a bankok

info

Pályázati siker Siklóson

info

Megjelenik az árampiacon a nemzeti közműszolgáltató januárban

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
EnglishFrenchGermanHungarian