Hirmagazin.eu
Főoldal » Robbant a hír az orosz koronavírus-vakcináról: a fejlesztői kimondták, kikre lehet ez veszélyes.. – videó
Külföld

Robbant a hír az orosz koronavírus-vakcináról: a fejlesztői kimondták, kikre lehet ez veszélyes.. – videó

Súlyos krónikus betegségektől és allergiáktól szenvedő emberek esetében nem javasolt a Covid-19 elleni orosz vakcina

– jelentette ki Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet vezetője az Interfax hírügynökségnek.
Tegnap robbantották az oroszok a hírt: maga Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin jelentett be, hogy kifejlesztették a koronavírus elleni első oltóanyagot. Most a vakcina fejlesztésében résztvevő tudósok is megszólaltak, amiből kiderül, hogy a tesztelés harmadik fázisán még át sem esett ellenszert biztosan nem – vagy csak nagy körültekintéssel – lehet alkalmazni sok betegség fennállása esetén.

„Az ellenjavallottak közé tartoznak a súlyos autoimmun betegségek, hogy ne lépjen fel súlyosbodás az esetükben, az artritisz (ízületi gyulladás), az artrózis (ízületi porckopás), az akut stádiumok, a pollinózis (szénanátha) és az élelmiszer-allergia. Komoly konzultációra van szükség az immunológussal, hogy ne súlyosbítsuk a betegségeket. Csakúgy, mint más oltások esetében, itt nincs kivétel”

– mondta Gincburg.

Az akadémikus szerint a szakemberek megvizsgálták a készítmény embriótoxicitását és arra a megállapításra jutottak, hogy állatok több nemzedékében nem gyakorolt negatív hatást a magzatra. Úgy vélekedett, állapotos nők esetében nincs különösebb szükség az oltásra, de mind az influenza, mind a Covid-19 esetén tanácsos inkább a terhesség előtt beadatni a védőoltást.

Elmondta, hogy a folyékony formájában Oroszországban hivatalosan kedden bejegyzett, liofizált (fagyasztva szárított) formájában pedig várhatóan a jövő héten regisztrálandó vakcinát mintegy másfél-két hónappal ezelőtt szabadalmaztatták.

A szerzői jogot a Gamaleja Intézet 16 és a védelmi minisztérium 48, illetve a mikrobiológiai intézet egy munkatársa jegyzi.

Nemzetközi szabadalmaztatását körülbelül egy hónappal ezelőtt kezdeményezték, és azt Gincburg szerint „150 országban vizsgálják”.

Beoltatták magukat vele a tudósok

Az intézet munkatársai közül március végén többen – így a társzerzők között szereplő igazgató is – magukat is beoltották.

Gincburg szerint a Gamaleja Intézet és az Oxfordi Egyetem vakcinája azonos technológián alapul, de mivel az orosz védőoltás kétkomponensű, hosszabb immunitást alakít ki, mint a brit. Rámutatott, hogy amíg Nagy-Britanniában majomtól származó, addig Oroszországban emberi adenovírust használtak fel „tartályként” a koronavírus-génnek a sejthez szállításához, hogy ott beindítsa az új koronavírus burkának fehérjeszintézisét, ily módon pedig „megismertesse” az immunrendszert a potenciális ellenséggel.

Gincburg közölte, a Gamaleja Intézet által az Ebola ellen 2014 óta kifejlesztett vektorvakcina is mintegy két évig biztosít immunitást.

Veszélytelen?

A Covid-19 elleni orosz vakcinával veszélytelenségével szemben megfogalmazott kételyekkel kapcsolatban azt mondta, „a gyorsaság itt viszonylagos”, mert Oroszországban negyedszázada kezdték el kidolgozni az eljárást, amely alapján már három-négy védőoltás készült az Ebola és a MERS koronavírus ellen.

Az akadémikus szerint a SARS-Cov-2 elleni vakcina 80 százalékban homológ azzal, amelyet a Gamaleja a MERS ellen már kifejlesztett, majd 220 orosz állampolgáron első és második fázisban már kipróbált, csak egy másik genetikai sort kellett a vektorba (az adenovírusba) betáplálni.

„Természetesen jólesik azt hallanunk, hogy azt tartják rólunk, hogy az egészségünket kockáztattuk, de valójában már 220-an jártak előttünk, akik gyakorlatilag ugyanazt bevitték maguknak és minden rendben volt velük. Mindez lehetővé tette számunkra, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megismételjük azt, amit már korábban megtettünk” – mondta Gincburg.

Tömeges szakasz

Beszámolója szerint a vakcina tesztelésének „posztregisztrációs”, harmadik, tömeges szakaszában egyebek között az oltóanyagnak a 60 év feletti korosztályokra és a gyerekekre gyakorolt hatását elemzik majd behatóan.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyag kidolgozását finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója a CNN-nek nyilatkozva úgy vélekedett, az idő igazolja majd a vakcinafejlesztés orosz módszerét. Rámutatott: az orosz készítmény előállításakor „emberek ezrein kipróbált, gondosan ellenőrzött platformot” alkalmaztak.

Fokozatosan, óvatosan

A TASZSZ által ismertetett interjúban Dmitrijev közölte, hogy a védőoltást fokozatosan és óvatosan fogják alkalmazni. Állásáspontja szerint az egyes országok részéről megfogalmazott fenntartások inkább politikai, mintsem tudományos gyökerűek, mint sok orosz termék esetében.

„Ha vizet szállítanánk az amerikai piacra, valószínűleg azt állítanák, vodka van benne, vagy hogy lopott a receptje. Úgy gondolom, hogy szét kell választani az általános szkepticizmust a valódi tudománytól”

 nyilatkozott.

Közölte, hogy sok országban már megismerkedtek „egyes, a vakcinára vonatkozó tudományos adatokkal” és egymilliárd dózisra jelentettek be igényt. Dmitrijev, aki beszámolója szerint önmagán kívül már a feleségét és a szüleit is beolttatta, azt ígérte, hogy augusztus és szeptember folyamán több adatot tesznek majd hozzáférhetővé a világon elsőként bejegyzett Covid-19 elleni vakcináról.

A Rosszija 24 hírtelevízió szerint több mint 20 ország jelentette be igényét a helyi a vakcina helyi gyártásra. Az államfők közül Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki és Aleksandar Vucic szerb elnök fejezte ki a készségét arra, hogy személyesen is kipróbálja az orosz vakcinát. Igaz, utóbbi feltételként szabta, hogy annak veszélytelenségét előbb szerb orvosok bizonyítsák be.

Az adenovírus közepes méretű, lipidburok nélküli, többnyire légzőszervi megbetegedést okozó családhoz tartozó vírus.

blikk, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Dráma: Lövöldözés egy tengerparti strandon (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Géza

24 év után derült fény: ő felel Senna haláláért?

Mazsi

Nem kér bizalmi szavazást maga ellen Merkel

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------