Image default
Külföld

Robbanás rázta meg a környéket, menekítik az embereket a szigetről

Két szigetről is ki kellett menekíteni az embereket.

Már a második sziget lakosságát telepítették ki vasárnap vulkánkitörés miatt Pápua Új-Guineában.

A Kadovar nevű szigeten fekvő tűzhányó január 5-én kezdett kitörni, azt a szigetet már akkor kiürítették, és az ott élő 590 embert Blup Blupra költöztették át.

Pénteken azonban a vulkán felrobbant, vörösen izzó sziklákat repítve a levegőbe, és nagy mennyiségű kén-dioxidot bocsátva a légkörbe. Ezért az ország kormánya úgy döntött, Blup Blup szigetét is kiürítik, mert az ott lévő 1500 embert nem tudták volna biztonságosan ellátni.

Blup Blupról Új-Guinea szigetére viszik az embereket, ahol a nemzetközi vöröskereszt segíti az ellátásukat.

“Rengetegen azonnal menekülőre fogták, amint elkezdődött a kitörés. Nekik menedékre és élelemre van szükségük” – magyarázta Uvanema Rova, a nemzetközi vöröskereszt pápua új-guineai főtitkára. Az ausztrál kormány is bejelentette, hogy támogatást küld a bajba jutottaknak.

A kitörést figyelemmel kísérő szakemberek arról számoltak be, hogy a Kadovar partjainál 600 méter magas gőzoszlop emelkedik a magasba a tengerből. A vulkanológusoknak nincsenek feljegyzéseik arról, hogy a Kadovar tűzhányója mikor tört ki legutóbb, de azt gyanítják, hogy ez lehetett az egyike azoknak a “lángoló szigeteknek”, amelyekről a XVII. században élt brit kalóz és felfedező, William Dampier írt naplójában.

Forrás: Ripost

Képünk Illusztráció!

 

Hasonló hírek

Játékfegyverekkel parádéznak az észak-koreaiak

Mazsi

Brexit: elindul a kilépési folyamat

Edit

Merkel arca a migrációs válság tétje?

Edit