Image default
Külföld

Robbanás előtt a gabonakészletek a visszafogottabb élelmiszerárak közepette

Annyival erősödött a kukoricatermelés, hogy 15 éve nem látott szintre emelkedhet a gabonafélék felhasználás-készlet aránya

Kép: ©FAO/Giuseppe Bizzarri

Róma, 2017. december 7. – Globálisan nézve összességében mérséklődtek az élelmiszerárak novemberben, mivel a tejtermékek alacsony árszintje ellensúlyozta a hirtelen ugrást a cukor és a növényi olajok jegyzésében, adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

FAO élelmiszerár-index 0,5 %-kal csökkent (175,8 pont) az előző hónaphoz képest, de még így is 2,3 %-kal magasabb a tavaly novemberinél.

A FAO emellett frissítette a globálisan elérhető gabonamennyiség-előrejelzését is, amelyet jelenleg 3 331 millió tonnára – minden idők legmagasabb mennyiségére – becsülnek a szervezet szakértői.

A globális árindex az alapvető élelmiszerek árának nemzetközi változását követi nyomon hónapról hónapra.

A novemberi csökkenés a FAO tejárindexben bekövetkezett közel 5 %-os esésnek köszönhető, ami a vaj, sajt és tejpor iránti megcsappant keresletet tükrözi.

Ezzel szemben a cukor ára 4,5 %-ot ugrott egy hónap leforgása alatt a brazíliai export csökkenése miatt, illetve azon aggodalmaktól fűtve, hogy az olajárak emelkedésével egyre nagyobb lesz az etanol-előállítás aránya.

A növényi olajok ára 1,2 %-kal emelkedett. Ezen belül vegyes a kép: drágult a szója, míg a pálmaolaj olcsóbb lett a bőséges malajziai készletek révén.

A húsár-index lényegében nem változott novemberben.

A gabonafélék ára valamelyest erősödött, főleg a rizs 1,1 %-os áremelkedése miatt.

Csúcson a gabonatermelés

A FAO egy nagy ugrással 2 627 millió tonnára növelte a gabonatermelés mennyiségére vonatkozó előrejelzését, a magas  amerikai kukoricahozamok körüli várakozások miatt.

A búzatermelés globálisan 754,8, a rizs 500,8 millió tonna körül várható – mindkét érték alulról súrolja a 2016-os rekordot.

Földünk gabona-felhasználása is bővül 1,2 %-kal, elérve a 2 599 millió tonnát, amelyből a rizs és búza az emberi táplálkozás, míg a szemes termények inkább az állati takarmány alapját képezik majd.

A gabonakészletek eddig nem látott szinten, 726 millió tonnánál tetőznek, állítja a FAO. Ezen belül a búza és a kukorica is rekordot dönthet.

Forrás és további információ:

PLÁNTEK LEA
Kommunikációs és ENSZ kapcsolattartó
FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda
[email protected]

+36 1 461 2035

Hasonló hírek

Havi 472 ezer forintos magánbölcsődében fulladt meg egy baba

Géza

Elképesztő, mit csinálnak a migránsok a titkos Facebook-csoportokban

Mazsi

37 keresztény túszt engedett szabadon az Iszlám Állam

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------