Hirmagazin.eu
Főoldal » Ritka fotón a fiatal Teréz anya – Így nézett ki 18 éves korában
Tudástár - minden érdekesség

Ritka fotón a fiatal Teréz anya – Így nézett ki 18 éves korában

Kalkuttai Szent Teréz neve a 20. században összeforrt a gyengék és elesettek gyámolításával. A római katolikus apáca, a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend alapítója úgy vélte, a béke egy mosollyal kezdődik, és tetteiért 1979-ben Nobel-békedíjat kapott.

Nagyon fiatalon, már 18 éves korában úgy döntött, missziós nővér szeretne lenni Indiában. Szerzetesi fogadalmát is itt tette le 1931. május 25-én – ekkor választotta a Teréz nevet Lisieux-i Szent Teréz iránti tiszteletből.

Kalkuttai Szent Teréz fiatalon

1910-ben az akkori Oszmán Birodalomban – a mai Macedóniában – Agnes Gouxha Bojaxhiu néven látta meg a napvilágot. Édesapját korán elveszítette, mindössze kilencéves volt, amikor édesanyjával és két idősebb testvérével magukra maradtak. Édesanyja komoly szerepet töltött be a Szent Szív egyházközösség életében, a kislány is tagja lett a Mária-kongregációnak. Mikor a jugoszláv jezsuita rend missziós útra indult az indiai Kalkuttába, Agnes is úgy döntött, szeretne velük menni, és segíteni a rászorulókon.

Agnes Gouxha Bojaxhiu 18 évesen, Indiába utazása előtt, és, ahogy emlékszünk rá.

Agnes Gouxha Bojaxhiu 18 évesen, Indiába utazása előtt, és, ahogy emlékszünk rá.

Jelentkezett a Loretto nővérek anyaházába, akik iskolát üzemeltettek Dardzsilingben. A fiatal lány húszéves korától földrajzot és hittant tanított a kalkuttai Szent Mária szerzetesi iskolában, 21 évesen pedig letette szerzetesi fogadalmát.

Az iskolát és a zárt kolostori életet azonban 1948-ban, 38 éves korában elhagyta, hogy világi nővérként élhessen, és segíthessen rászorulókon. Elhagyta szervezeti öltözékét, fehér száriban járt, egészségügyi tanulmányokat folytatott, gyógyította és tanította a szegényeket.

1950-ben pápai jóváhagyással megalapította a Szeretet Misszionáriusai női szerzetesrendet, melynek hivatása a szegények szolgálata. Halálakor a rend a föld 123 országában 610 missziót működtetett – hazánkban a rendház először 1989 nyarán nyitotta meg kapuit Érden.

Teréz anya az általa alapított rend tagjai között.

Teréz anya az általa alapított rend tagjai között.

Három fontos mondat Teréz anyától

– Nem az számít, hogy mennyit adunk, hanem, hogy mekkora szeretetet fektetünk az adásba.

– Mai világunk legnagyobb betegsége nem a lepra vagy a tuberkulózis, hanem sokkal inkább az az érzés, hogy senkinek sem kellünk, senki sem törődik velünk, és mindenki által elhagyatottak vagyunk.

– Soha ne engedd, hogy valaki ne legyen boldogabb a veled való találkozás után, mint előtte.

Sokatmondó tény, hogy, bár India nem keresztény ország, halálakor a kormány háromnapos gyászt rendelt el. Az Apostoli Szentszék pedig nem várta meg halálát követőn a szokásos öt évet, már egy évre rá elindította a boldoggá avatási eljárást. Teréz anyát 2003-ban boldoggá, 2016-ban pedig szentté avatták a vatikáni Szent Péter téren.

femina

Hasonló hírek

Elfoglaljuk Rómát: zseniálisan egyszerű terv az Iszlám Államtól

Edit

Rejtélyes, fénylő objektumot fedezett fel a Holdon egy magyar kutató

Mazsi

Hihetetlen bejelentést tett az űrhajós: a földönkívüliek már köztünk járnak

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------