Főoldal > Hírek > Szabadidő > Állatvilág > Ritka antilop született a Nyíregyházi Állatparkban
Ritka antilop született a Nyíregyházi Állatparkban
Nyíregyháza, 2016. március 24. Egynapos nyársas antilop (Oryx gazella) bikaborjú anyjával a Nyíregyházi Állatparkban 2016. március 24-én. A Dél-Afrikában őshonos faj fennmaradását veszély fenyegeti, pompás szarvuk és szőrzetük a trófeavadászok kedvelt zsákmányává tette őket. MTI Fotó: Balázs Attila

Ritka antilop született a Nyíregyházi Állatparkban

Hirdetés

Forrás: MTI

Nyársas antilop (Oryx gazella) született a Nyíregyházi Állatpark afrikai élővilágot bemutató kifutórendszerében.

 

Ritka antilop született a Nyíregyházi Állatparkban

Egynapos nyársas antilop (Oryx gazella) bikaborjú anyjával a Nyíregyházi Állatparkban 2016. március 24-én. A Dél-Afrikában őshonos faj fennmaradását veszély fenyegeti, pompás szarvuk és szőrzetük a trófeavadászok kedvelt zsákmányává tette őket. MTI Fotó: Balázs Attila

A kis borjú szerdán jött világra, születése után pár órával már lábra is állt – közölte az állatpark osztályvezető-szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Révészné Petró Zsuzsa elmondta, a 2009 óta a parkban élő tenyészpár szaporának mondható, mivel 2013-ban már született egy kicsinyük, most nyolc és fél hónapnyi vemhesség után ismét egészséges utóduk született. Vele együtt a ritka fajnak már négy egyede tekinthető meg Nyíregyházán.

Az anyaállat féltő gondoskodással óvja kicsinyét, az első hetekben elfekteti és naponta szoptatja.

A Dél-Afrikában őshonos állatok az oryx antilopok legtermetesebb képviselői, a bikák esetenként a 240 kilogrammos tömeget is elérhetik. Legszembetűnőbb sajátosságuk a fehér pofán látható fekete maszk, mely a most született utódnál is egyre határozottabbá válik majd. Hat hónapos korában már az ivarérett állatokra jellemző rajzolattal fog rendelkezni, ám most még szőre homokszínű, ami a rejtőzködésben segíti.

A passzánnak is nevezett állatok a kiterjedt füves puszták lakói. Csordákban élnek, és életüket vándorlással töltik, füvekkel, bozótfélékkel, lágyszárú növényekkel és gumókkal táplálkoznak. Kiszimatolják a legkisebb vízforrást, kiássák a lédús gyökereket vagy kiszáradt folyómedrekben kutatnak talajvíz után. Mivel táplálékuk alacsony tápértékű, ezért szinte egész nap legelniük kell.

A hím szarvai erősebbek, rövidebbek a nőstényekénél, a bikák szarvhossza “csupán” 100, a teheneké akár 120 centiméter is lehet. Míg utóbbiak főleg utódaik megvédésére, a bikák a fajtársaikkal szembeni rivalizálásra használják félelmetes fegyvereiket.

Fennmaradásukat veszély fenyegeti, pompás szarvuk és szőrzetük a trófeavadászok kedvelt zsákmányává tette őket.

 

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás:
Hirdetés
tűzvédelem
loading...