Hirmagazin.eu
SVÉD - Språkinlärning

Rikspolischefen om flyktingboenden: “Kan bli ännu mer bråk”

Tusentals incidenter har rapporterats internt av polisen i ärenden som rör flyktingar eller flyktingboenden runtom i Sverige. Nu säger rikspolischefen att situationen kan förvärras.

– Om vi ska analysera det här noggrant så finns det ett ökande problem, säger Dan Eliasson till SvD.

Rikspolischefen om flyktingboenden: "Kan bli ännu mer bråk"

Dan Eliasson. Foto: Jessica Gow/TT

Som SvD kunnat berätta finns över 5 000 rapporterade händelser under det som kallats för resurskod 291. Det handlar om den särskilda kommenderingen Alma hos polisen, där den registrerar samtliga ärenden som på något sätt berör flyktingsituationen.

Nu reagerar rikspolischefen på SvD:s uppgifter.

– Den här allmänna kunskapen är ett av skälen till att vi gått in med en särskild skrivelse till regeringen för att få mer pengar. Vi vet att vi är ansträngda i olika avseenden och att oroligheter vid asylboenden är något som kräver mer och mer av oss, säger rikspolischefen Dan Eliasson till SvD.

Hundratals fall av bråk misshandel, självmordsförsök och hot, vad säger den här bilden dig?

– Den säger att det är en svår boendesitutation för många människor, man är trångbodda, man har ibland ett bagage av händelser som varit traumatiserande. Det kan finnas olika motsättningar mellan grupperingar, jag är bekymrad över den här händelseutvecklingen. Jag kan befara att det kan bli än mer bråk, jag tycker trenden pekar åt det hållet. Om vi ska analysera det här noggrant så finns ett ökande problem.

Noa säger att de ser ett allt grövre våld, vad kan du göra för att motverka en sådan utveckling?

– Det är att föra ett samtal med uppdragsgivaren om allvaret i situationen utifrån den polisiära utgångspunkter. Det tydliggjorde jag redan i höstas. Det viktiga, och det vet Migrationsverket om, är att få fram boenden, se till att prövningen av asylärenden går snabbt så att många människor slipper sitta samlade under en lång tid.

Vad säger du om detta med kod 291 och att uppgifterna inte varit offentliga?

– Det där är någon form av missförstånd, att vi kodar och försöker skaffa oss en bild av hur mycket resurser som går åt för att vi i slutet av en kommendering kunna dra slutsatser, det är ett standardförfarande. De här uppgifterna är inte allmänna handlingar under kommenderingen. Debatten har blivit lite skev, vi kommer att lämna ut all information om några veckor, säger Dan Eliasson till SvD.

Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, säger att trångboddhet, långa handläggningstider och brist på sysselsättning under vistelsen ligger bakom många av incidenterna på landets flyktingboenden.

– Vi har ju märkt att antalet incidenter och bråk på våra boenden ökat. Bland annat beror det på att man bor trängre i dag än tidigare, säger han.

Fredrik Bengtsson varnar samtidigt för att rapporteringen om bråken på asylboenden kan bli onyanserad.

– Vi har 183 000 inskrivna i våra system. Om du tänker dig en stad av den storleken så kommer du också att hitta många incidenter. Det säger jag inte för att förringa de allvarliga händelser som inträffat, säger han.

Tusentals incidenter i polisens särskilda “flyktingkod”

Forrás: svd.se

Hasonló hírek

Fallande temperaturer skapar isgator

info

“Utredningen om KI-kirurgen saboterades”

Mazsi

Pressenhet struntade i information om trakasserier

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------