Image default
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Rezesova szelleme: újabb részeg BMW-s csapódott egy autóba az M3-ason

Megint egy részeg BMW-s rohant egy autóba az M3-ason. Az ittas női sofőr éppen annyival, 165 km/h-val ütközött az előtte haladóba, mint Eva Rezesova.

Rezesova

Több más körülmény is egyezik az elmúlt évtized egyik leghírhedtebb közlekedési tragédiája és a most vizsgált baleset között. Így például ezt az ittas BMW-st is ugyanaz az igazságügyi szakértő mentegette, mint a szlovák milliárdosnőt. A nyilvánvaló hasonlóság ellenére rendőrség ezt a nőt meg sem gyanúsította a baleset okozásával. A Kékfény riportja.

A Török család Lőrinciben lakik. 2016 nyarán egy este Török Bálint és felesége munkába indultak. Egy budapesti szállodában dolgoztak, és naponta feljártak a fővárosba. Aznap este egy nagy rönkszállító kocsit követtek, az is rákanyarodott az M3-asra vezető felhajtósávra. Török Bálint szorosan követte a Ford Mondeójukkal.

A férfi úgy mesélte, már majdnem leelőzte az utánfutós rönkszállítót, amikor hátulról utolérték. Az ütközés után a Ford a szalagkorlátnak ütközött és megállt. Török Bálint és felesége kimászott az összetört kocsiból. Kész csoda, hogy életben maradtak. A mentők a hatvani kórházba vitték őket. „Az igazságügyi gépjárműszakértő véleménye szerint az ütközés pillanatában 165-tel jött a ‘kishölgy’ hátulról, viszont a fék puha volt” – mondta a férfi.

A BMW egy szolgálati kocsi volt, amit egy 30 éves nő vezetett, ráadásul, mint kiderült, a nő részeg volt, tudta meg Török Bálint ügyvédje. „Ebben az esetben a régi szabályok szerint 0,8 ezrelékes gramm/liter ezrelék véralkoholszintet állapított meg a bíróság. De meglehetősen tágan van meghatározva, mert az 1,5-öt is lehetett hallani a híradásokban, ami viszont a közepesnek az alsó határa” – fogalmazott Borbély Zoltán ügyvéd.

A nő ittasan és 160 körüli tempóval rohant bele az előtte haladóba. Török Bálint azt mondta, hogy ha nem a Forddal vannak, hanem egy kisebb kocsival, nem biztos, hogy túlélik.

A kép illusztráció

Volt már ilyen

A baleset kísértetiesen hasonlít a Rezesova-ügyre. Nem hallgatható el a párhuzam. 2012 nyarán egy szlovák nő egy BMW-vel hátulról belerohant egy előző Fiat Puntóba, amelyik az ütközés után kigyulladt. A Fiatban négyen ültek, mindannyian meghaltak. A BMW-t vezető Eva Varholikova Rezesova karcolásokkal megúszta. Az ügyészség őt tette felelőssé a tragédiáért.

A Fiat személygépkocsi elsődleges ütközési és ezt megelőző haladási sebessége 98-103 km/óra közé tehető a szakértő szerint, míg a BMW ütközési sebessége, figyelemmel arra az objektív tényadatra, mely szerint a BMV légzsákja 155 km/óra sebességnél nyílt ki, 165-175 km/óra között volt.

Szinte szóról szóra ugyanaz a történet. A Rezesova-ügyben a fő kérdés az volt, hogy a kis Punto szabályosan előzött, vagy váratlanul bevágott a szlovák nő elé? Szakértők egy csoportja nem zárta ki, hogy a balesetet a Fiat vezetője okozta azzal, hogy féktávolságon belül kiment Rezesova elé.

Rezesova-ügy

Az első fokú bíróság szerint azonban nem mindegy, hogy valaki józan és csak 130-cal megy, mert akkor időben le tud fékezni és tompítja az ütközést. Ha történik is koccanás, nem akkora az ütközés ereje, és lehet, hogy a Fiat Punto utasai még ma is élnének. Rezesovát első fokon ezért a halálos következményért ítélték börtönre. Másodfokon már azt állapították meg, hogy egyedül ő a felelős a balesetért.

Stubeczki Sarolta bíró az ítélet indoklásában azt fejtegette, hogy a szigorú büntetéssel elejét kell venni a hasonló baleseteknek. Kettő év telt el az intelmek után, és ugyanígy nyáron, ugyanígy az M3-ason, Budapest felé, a belső sávban, ugyanígy egy BMW-vel, egy fiatal nő, ugyanígy részegen és 165-tel hátulról belerohant, egy lassabb kocsiba. Rezesovát kilenc évre ítélték, a BMW-s nőt meg sem gyanúsították. Hogy van ez? – tette fel a kérdést Borbély Zoltán.

„Ha ezt a logikát vesszük alapul, akkor az úgynevezett Rezesova-ügyben nem lehetett volna bűnösséget megállapítani, ami lehet, hogy így van, csak ugyanaz a típusú ügyben kétféle logikát és kétféle gyakorlatot nem lehet folytatni” – fogalmazott az ügyvéd.

Forrás: Duna / Kékfény

Képek: totalcar, hvg, eloben

Kiemelt kép: Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Két évet is kaphat a pécsi ápolónő, aki rendszeresen benyugtatózta kollégáit

Mazsi

Magyarország: 11 éves kisfiútól is csalt ki pornográf felvételeket egy pedofil férfi

Géza

Sorra kerülnek elő a Dunából az újabb holttestek – részletek

Mazsi