Hirmagazin.eu
Életmód hírek

Retro: amikor még a pedálos Moszkvics volt az igazi meseautó.. – képek

A 70-es és 80-as években két táborra hasadt a szocialista gyermek társadalom: akinek volt pedálos autója és aki csak álmodozott róla. Pedálos Moszkvicsba ülni tényleg egyet jelentett kipróbálni a felnőttek világát.

Nem volt ennél nagyobb öröme az akkori gyerekeknek / Fotó: Fortepan Erky-Nagy TiborNem volt ennél nagyobb öröme az akkori gyerekeknek / Fotó: Fortepan Erky-Nagy Tibor

Nem úgy mint a cigi-rágóval vagy az alkoholmentes pezsgővel, ezeknek nem volt több közük a valósághoz, mint a patronos műanyag pisztolynak az igazi háborúsdihoz.

A pedálos Moszkvics több volt egy játéknál!

Alighanem azért is, mert igazi orosz autógyárban készült, lemezből, fémből, akár az igazi kocsik. Mai szemmel is valódi kicsinyített autóknak tűnnek, ezért is adnak a pöpecül felújított darabokért elképesztő pénzeket a gyűjtők. 100 ezer forint alatt egy roncshoz se nagyon lehet hozzájutni, egy eredeti alkatrészekkel renovált, újrafényezett darab ára akár 3-400 ezer forint is lehet. Régen sem volt másképp: a 60-as, 70-es, 80-as években is egy havi fizetésnek megfelelő összegbe kerültek, nem csoda, ha sok gyermek csak vágyakozva nézhette a szerencsés kiválasztottakat a játszótéren.

Köztük volt Tóth Eszter történész, a korszak szakértője is.

– Akinek volt pedálos kocsija, az nagyon menőnek érezhette magát. Nemcsak azért, mert nagyon sokba került, hanem mert korlátozottan volt elérhető, időnként az igazi kocsikhoz hasonlóan várólistán lehetett csak hozzájutni. Másrészt akkoriban autó státuszszimbólumnak számított: emlékszünk, hogy hétvégente míg anya főzött, apa a lakótelepi parkolóban mindenki által láthatóan mosta vagy szerelte a Zsigulit.

Hát persze, hogy a gyerekek is szerettek volna egy méretben saját magukhoz passzoló kocsit – magyarázta az összefüggéseket a történész. Felidézte, hogy az egyik játszótéren, ahova gyerekként járt, volt néhány pedálos Moszkvics, de sorba kellett állni érte.

– Amikor aztán beültem, az valami fantasztikus érzés volt, na most én mehetek két kört! Pedig nehéz volt hajtani, alig lehetett haladni vele, de igazi volt – emlékezett vissza Tóth Eszter.

Bűdi László műhelyéből megújult pedálos autók kerülnek ki / Fotó: MTI Komka Péter Bűdi László műhelyéből megújult pedálos autók kerülnek ki / Fotó: MTI Komka Péter

– Tényleg mintha igazi lenne, mai szemmel is ipartörténeti remekművek a fél évszázada készült pedálos autók. Magukba sűrítve szimbolizálják a korszakot, amikor készültek, ezáltal váltak örökzölddé – így magyarázza a kultusz hátterét Kalmár Ágnes, a Játékmúzeum főmuzeológusa.

A játékszakértő szerint a mai negyvenes-ötvenes generáció pedig azért rajong még mindig a pedálos Moszkivicsért, mert egyrészt legbelül kicsit megmaradtak gyereknek és annak idején vagy volt pedálos autójuk vagy nem volt, de nagyon szerettek volna.

blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A lány pánikba esik, amikor két férfi sarokba szorítja a parton. Aztán meglátja a félelmet a szemükben, és elszaladnak

Mazsi

Gyuri bácsi egészségnaptára egész évre

Mazsi

Kipróbálták a modellek diétáját, erre az eredményre nem számítottak

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------