Hirmagazin.eu
Főoldal » Rengeteg potenciális terrorista tűnt el a hatóságok elől Nyugat-Európában
Külföld

Rengeteg potenciális terrorista tűnt el a hatóságok elől Nyugat-Európában

Egyre többen vetik fel, hogy óriási biztonsági problémát jelentenek Európában azok a személyek, akik korábban az Iszlám Állam kötelékeiben harcoltak, de mostanra teljesen eltűntek a hatóságok radarernyőiről. Szinte lehetetlen megbecsülni, hány dzsihadistáról lehet szó, de az biztos, hogy időzített bombaként élnek a nagyvárosok rejtekhelyein.

A német kormány nem rendelkezik semmilyen kapcsolattal azokkal, akik az elmúlt években Szíriába és Irakba utaztak, hogy csatlakozzanak, majd harcoljanak az Iszlám Állam kötelékében. Mindennek a felismerése egyre nagyobb félelmet szül Németországban, mivel sokan közülük úgy térhettek vissza az országba, hogy a hatóságoknak nincsen semmilyen fogalmuk arról, hogy ezen személyek jelenleg éppen hol tartózkodnak. Linda Teuteberg, a német szabaddemokrata párt képviselője korábban érdeklődött a belügyminisztériumnál arról, hogy mit tudnak azokról a harcosokról, akik elhagyták az országot az elmúlt években. Majd kiderült, hogy a német hatóságok legalább 160 emberről tudnak, akik elhagyták az Iszlám Állam egykori területét, de mostani hollétükről nem tudni semmit.

Az Iszlám Állam több száz harcosa tűnt el a nyugati hatóságok szeme előlFORRÁS: YOUTUBE/WALL STREET JOURNAL

Azonnali cselekvési tervet sürgetnek

Mivel az Európai Unió külső határait továbbra is tagállamonként nagyon eltérően védelmezik, ezért különösen aggasztó, hogy a berlini szövetségi kormány nem tett semmilyen intézkedést annak megelőzésére, hogy a korábbi ISIS-harcosok visszatérjenek német területre – minderről Teuteberg beszélt a Welt am Sonntagnak. Hozzátette, hogy a kormánynak továbbra sincsen semmilyen konkrét adata azokról, akik az IÁ területén voltak az elmúlt években, majd pedig visszatértek. A politikus az esetlegesen visszatérők számait 200 főre tette. Teuteberg azonnali cselekvési terv kidolgozását javasolta a belügyminisztériumnak, hogy a problémát időben lehessen kezelni.

Egy másik adat szerint az elmúlt években 1050 fő hagyta el Németországot, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz, közülük 350-en tértek vissza. Nagyjából 220-an eshettek el a harcok során, 120-an lehetnek börtönben, vagy fogságban, mindezeken felül 138 ISIS-harcosnak lehetnek a gyerekei még az érintett területeken. A többiek hollétéről semmit sem tudni. A kialakult helyzet kapcsán érthető módon a német hatóságok próbálták a kedélyeket hűteni, és kijelentették, hogy mindent megtesznek az ellenőrizetlen belépés ellen, és több olyan intézkedést is hoztak, amelyek révén szinte lehetetlen csak úgy bejutni Németországba.

Ismert, hogy a 2015-ös migrációs válság óta több olyan ISIS-terrorista jutott be az EU területére, akik ki tudnák használni a hatóságok lanyhuló figyelmét. Közéjük tartoztak a 2015-ös novemberi, 131 halálos áldozattal járó párizsi terrortámadás elkövetői is. Sokuk neve ismert volt a rendőrség előtt is, és többen úgy jutottak be az unió területére, hogy az óriási tömegben bujkálva kihasználták a meggyengült határvédelmet.

Az ISIS-harcosok közül többen is részt vettek a 2015-ös párizsi merénylet végrehajtásábanFORRÁS: YOUTUBE

Teljes homályban vannak a terroristák

A hatóságok elől eltűnt ISIS-harcosok problémája nemcsak Németországban okoz fejfájást, hanem gyakorlatilag minden európai országban nagyon fontos kérdésnek számít. A londoni King’s College Nemzetköz Radikalizálódási Központjának 2018. júliusi tanulmánya szerint legalább 5900 ember csatlakozott az IÁ-hoz Nyugat-Európában, míg Kelet-Európából 7250 fő. A központ szerint 1765 harcos tért vissza Nyugat-, míg 784 Kelet-Európába. Legalább 800 ISIS-harcost tartanak fogva Észak-Szíriában. A Reuters szerint legalább 700 olyan nőt tartanak fogva, akik a harcosok feleségei voltak, és 1500 olyan gyermek van, akik szintén táborokban vannak. Arról nincsenek adatok, hogy a külföldről érkezett ISIS-harcosok közül hányan vesztették életüket a harcokban, és pontosan mennyien tűntek el.

Ausztriában például a 250 ISIS-harcos közül 93 visszatért, Belgiumban 500 harcos közül 123, Nagy-Britanniában 850 harcosból 425 tért vissza, Dániában 145 harcos közül 72, Franciaországban 1900 harcosból 400 tért vissza, Olaszországban 129 harcosból 11 tért vissza, Hollandiában 300 harcosból 60, míg Spanyolországban 210 harcosból 30 tért vissza. Svédországban a 300 Iszlám Állam-harcosból 150 tért vissza, míg a harcmezőkön nagyjából 100-an veszthették az életüket, a többiekről nincsen semmilyen információja a svéd hatóságoknak.

Sokan rejtőzködnek a hatóságok előlFORRÁS: AFP/YURI CORTEZ

Erre nincsenek jogszabályok Svédországban

Stockholmba például 35-40 harcos térhetett vissza, de a helyi önkormányzatnak fogalma sincsen, hol élnek ezek az emberek, és meg sem próbálták velük felvenni a kapcsolatot – mindez a svéd televízió híradásaiból derült ki. Göteborg, Stockholm, Örebro, Malmö és Boras tisztségviselői szerint az érintett városokba legalább 150 harcos térhetett vissza, de az érintett önkormányzatok csak 16 felnőtt és 10 gyermek hollétéről tudnak.

Hasonló hírek

Talált egy gránátot a kertjében, majd miután az sípolni kezdett ráhasalt! Oszd meg!

Géza

Százezrek ajkáról szállt a szent ének Csíksomlyón – képek

Géza

Gátszakadás volt Japán keleti részén

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------