Hirmagazin.eu
Főoldal » Rengeteg a felelőtlen kutyatartó
Állatvilág

Rengeteg a felelőtlen kutyatartó

Életveszélyes sérüléseket szenvedett egy kétéves kislány hétfő este a Fejér megyei Csókakőn, egy családi ház rossz kerítésén át az utcára kiszökött kutya támadta meg.

Sokan nem veszik komolyan a kutyatartást, ezért 3000 kutyaharapás történik évente.

A csókakői eset kapcsán Fodor Kinga egyetemi docens, állatorvos a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, kutya és kutya között is van különbség. Az a gazda, aki ért a kutyájához, pontosan tudja, hogy az ő kutyája is bármikor haraphat, annak ellenére, hogy jól nevelt. Ráadásul, ha valamelyik kutya hajlamosabb a harapásra, érdemes az engedelmességi képzést mielőbb elkezdeni, mert a kutya agresszivitásra való hajlamának leküzdésében, illetve annak folyamatos kontroll alatt tartásában ez az egyetlen segítség. Kötelező az ilyen típusú kutyáknál a szájkosár és a póráz használata.

Sajnos sokan nem veszik komolyan a kutyatartást,

és azt gondolják, hogy saját kutyájuk soha sem harapna meg senkit, amikor pedig megtörténik a baj, nem vállalják a felelősséget.

Fodor Kinga azt is elmondta, hogy tízből kilenc kutyatartó például nem akarja, hogy az eb száját bekössék állatorvosi vizsgálatnál, mert a gazdák úgy gondolják, kutyájuk nem veszélyes. Az azonban köztudott, hogy vizsgálatkor minden kutya ösztönösen odakap, ahová az orvos nyúl.

Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő liga munkatársa hozzátette, nagy probléma, hogy az antiszociális embernek antiszociális kutyája van, emiatt 3000 kutyaharapás történik évente. Több mint 40 ember halt meg kutyaharapás következtében az elmúlt 30 évben, ez elképesztő adat. A kutyaharapás esetében lelki trauma is bekövetkezik. Ezek az emberek

a kutya láttán mindig frusztrálttá és feszültté válnak.

Mára eljutottunk oda, hogy a kutyás emberek nem veszik figyelembe a nem kutyásokat. Ezt az ellentétet ugyan meg lehetne szüntetni, de ehhez a kutyásoknak az állat kiválasztásánál okosan kellene dönteniük, és nem a félelemkeltésnek kellene lennie az elsődleges szempontnak.

Fodor Kinga szerint szabályozni kellene, hogy ki tarthasson kutyát, egyfajta jogosítványhoz lehetne kötni, de ennek hiányában is csökkenthetők lennének a kutyaharapások, ha sikerülne

betartatni az ide vonatkozó jogszabályokat, vagy a jogszabályok ellen vétőket megfelelően szankcionálnák.

A cikkhez kapcsolódó hanganyag – a Napközben adása:

szerző: hirado.hu
forrás: Kossuth Rádió

Hasonló hírek

Sírni fogsz a nevetéstől, ha megnézed az alábbi VIDEÓ-t!

Edit

4 állati jó tipp a nyári kutyatartáshoz

Edit

A legaranyosabb medvetámadás amit valaha láttál :) – VIDEÓ

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------