Hirmagazin.eu
Főoldal » Reneszánszát éli a hazai hídépítés – megkezdődtek a Hidász Napok
Gazdaság

Reneszánszát éli a hazai hídépítés – megkezdődtek a Hidász Napok

A konferencia első napján Budapest hamarosan felépülő új Duna-hídját mutatták be.

Szerdán kezdetét vette a Hídász Napok konferencia Siófokon. A szakma rangos eseményét már több, mint félszáz alkalommal rendezték meg, az idei aktualitását pedig többek között az is adja, hogy a fővárosi új Duna-híd győztes tervpályázatát itt vitatják meg a hidászok. A közúti beruházások felfutásával párhuzamosan fellendülő hídépítés szakemberei közül közel félezren regisztráltak az eseményre, ahol szakmai kérdésekről is szó esik és több hazai, illetve külföldi híd projektjét is bemutatják majd.

Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Ennek megfelelően a rendezvény első napjának délelőttjén mind a győztes munkáról, mind pedig az összes hazai pályaműről is előadást tartottak a mérnöki irodák képviselői. A híd beruházásáról és a pályázatok elbírálásáról pedig Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának  (KKBK) képviselője tartott előadást.

Sikert sikerre halmoz a szakma

Sitku László, a konferenciát szervező Hidászokért Egyesület elnöke a megnyitó előtt elmondta: jelenleg reneszánszát éli a hídépítés hazánkban.

Sitku László

Az országszerte épülő autópályák és autóutak beruházásai generálják a hídépítést

– fejtette ki a szakember. Sitku László kiemelte a márciusban átadott Mosoni-Duna-hidat, mely Klatsmányi Tiborról, a Széchenyi István Egyetem egykori tanszékvezetőjéről neveztek el. A híd szakmai szempontból is újdonságnak számít Magyarországon, így nem véletlenül kapta meg az Acélszerkezeti Szövetség Nívódíját, az építésvezetője pedig az év ifjú mérnöki díját is megkapta a Közúti Szakemberekért alapítványtól, sikert sikerre halmoz a szakma – fejtette ki.

Az egyesületi elnök végül hangsúlyozta az fővárosban felépülő új Duna-híd szakmai jelentőségét is, illetve megemlítette, a komáromi Duna-híd tavaly megkezdődött építkezését is és a nemrég megnyitott látogatóközpontját is.

A világháború óta nem építettek ennyi hidat egy évben

A konjunktúra olyan nagy, hogy jövőre megtörténhet az, amire a második világháború utáni újjáépítések óta nem került sor.

Egyszerre négy Duna-híd építése folyik majd: a Lánchíd felújítása, a déli vasúti összekötő híd építése, a komáromi híd munkálatai, illetve paksi híd beruházása is.

Emellett több Tisza-híd építkezésére is sor kerül.

Jelentősen javítja majd a főváros közlekedését az új Duna-híd

Budapest új hídjának beruházását és tervpályázatának folyamatát Schneller Domonkos, a KKBK stratégiai igazgatója mutatta be.

120 év után először építenenek a fővárosban hidat nemzetközi pályázat keretében

– mondta el a vezető.

Schneller Domonkos

A Csepel-sziget melletti fő Duna-ágon átívelő híd egy 70 éves tartozást vált meg azzal, hogy Budát a város területén belül összeköti majd főváros déli részén található szigettel – derült ki szavaiból. Csepel északi része Budapest kiaknázatlan aranytartaléka, ezen a területen keresztül alakítanak ki majd közlekedési folyosót, melyet majd a Duna kisebb ágán kialakítandó kismedri híd fejez be – tette hozzá.

A villamosvonallal együtt kiépülő új híd szervesen illeszkedik majd a város körgyűrűs közlekedési szerkezetébe és jelentős forgalmat lát majd el – hangzott el az előadáson. Az átkelő Budapest belvárosi területeitől és hídjaitól is jelentős forgalmi terhelést von majd el, valamint Dél-Budapest repülőtéri kapcsolatát is erősíti.

Harmonikusan illeszkedik majd a főváros látképébe a híd

A híd a holland Van Berkel en Bos U.N. Studio B.V. és a brit Buro Happold Consulting Engineers P.C. közös pályázata során győzteseként kiválasztott pályaművéről Kristoph Nowak tartot előadást. A két döntött pilonos, ferdekábeles átkelőt 2×2 sávon használhatják majd az autósok, illetve 2×1 sávon a viillamosok is. A karcsú híd a budapesti városképbe is jól beleillik majd.

A magyar pályaműveket is bemutatták elkészítőik képviselői:

  • Szabó Gergely a Pont-TERV Zrt-től,
  • Pál Gábor, Speciálterv Kft-től,
  • Zajácz Csaba Unitef 83 Zrt-től,
  • Teiter Zoltán, Uvaterv Zrt-től,
  • Dr. Vigh Attila, Főmterv Zrt-től,
  • valamint Király Szabolcs és Skultéty Ádám Céh Zrt-től

szólalt meg, cégük, illetve az általuk képviselt konzorcium munkáját képviselve.

Számos díjat kiosztanak

 

Forrás: magyarepitok.hu

Hasonló hírek

Milliárdokkal többet költünk a karácsony miatt! Oszd meg!

Géza

10 őrült pénzügyi jóslat, amelyek megrengethetik a világot!

Géza

Módosították a földvásárlási hitelprogramot

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------