Főoldal » Rendőröket vezényelhetnek a határhoz a Brexit miatt
Külföld

Rendőröket vezényelhetnek a határhoz a Brexit miatt

A brit rend­őr­ség ezer egyen­ru­hást ké­szít fel arra, hogy ke­zelni tud­ják az eset­le­ge­sen ki­ala­kuló ká­oszt az ír-északír ha­tár­sza­ka­szon.

A brit Guradian nevű lap beszámolója szerint ahatóságok arra számítanak, hogy ha a március végén esedékes Brexit megállapodás nélkül történik, akkor a visszaállított szigorú határellenőrzés polgári engedetlenséget vagy akár komoly zavargásokat is eredményezhet.

A két szomszédos ország között az északír polgárháborút lezáró egyezmény értelmében zöldhatár jött létre. Amennyiben a britek megállapodás nélkül lépnek ki az EU-ból, úgy a régi határt újra fel kellene húzni. Ez az egyezmény felmondását is jelentené egyben, ami pedig könnyen az erőszak kiújulásához vezethetne. A megállapodás nélküli Brexitnek ugyanis az egyik legnagyobb vesztese Írország lenne.

Az írek legfontosabb kereskedelmi partnere Nagy-Britannia, a határ visszaállítása azonban lényegesen megnehezítené az országok közötti szabad kereskedelmet, ami akár több száz millió eurós veszteséget is jelenthet évente az ír gazdaság számára.

Forrás: Ripost

 

 

 

Hasonló hírek

Washingtonban tanácskozik Szijjártó Péter és Mike Pompeo

Géza

Friss hír! Robbanás történt tegnap este a londoni metróban!

Géza

Átfogó hadművelet vette kezdetét Egyiptomban a Sínai-félszigeten

info