Hirmagazin.eu
Főoldal » Rendőreink, nyomozóink, két év alatt, 82 fő unokázós csalót vontak ki a forgalomból – képek, videók.. Köszönjük áldozatos munkájukat, a szépkorúak nevében is!
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Rendőreink, nyomozóink, két év alatt, 82 fő unokázós csalót vontak ki a forgalomból – képek, videók.. Köszönjük áldozatos munkájukat, a szépkorúak nevében is!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság speciális nyomozócsoportja az unokázós bűncselekményeket elkövető bűnszervezet 82 tagját fogta el, a bűncselekmények száma csoport megalakulása óta a harmadára csökkent.

Az időskorúak megtévesztésére szerveződött bűnözői körök által elkövetett unokázós csalások felderítésére Budapest rendőrfőkapitánya 2018 novemberében létrehozott egy speciális nyomozócsoportot. A csoport tizenkét nyomozóval kezdte meg működését, kidolgozták a bűnmegelőzési és felderítési stratégiákat, és az unokázós módszerrel elkövetett csalások nyomozása mellett koordinálták a kerületi kapitányságok munkáját is.

A csalók a bűncselekmények elkövetésére ugyanazt a módszert használták; a sértetteket a szervezet egyik irányítója hívta fel – legtöbbször egy angliai telefonszámról- , és a beszélgetés során az időskorúak rokonának adta ki magát. A telefonáló volt, hogy azt állította balesetet okozott, és a kár megtérítéséhez azonnal pénzre van szüksége. A másik bevált módszerük, hogy az álrokon azzal hívta fel az idős embereket, hogy egy kétes ügy, vagy tartozás miatt fogva tartják, és akkor engedik szabadon, ha kifizeti fogvatartóinak a kért összeget.

 

 

Az álrokon, hogy elkerülje a közvetlen találkozásokat, meggyőzte a sértetteket, hogy ők nem tudnak elmenni a pénzért, hanem egy ismerősüket küldi el érte.

Az idősek lakcímére ezután egy futárt irányítottak, aki a pénzt, ékszereket átvette, majd a csomagot továbbadta annak a bizalmi körnek, amelynek tagjai a pénzt elosztották, illetve eljuttatták a szervezet irányítóinak.

A bűnszervezet irányítói először családtagjaikat vonták be futárnak, azonban a sorozatos rajtaütésekkel a futárként foglalkoztatott rokonok megfogyatkoztak, a szervezők pedig egyre tágabb ismeretségi körökből verbuváltak futárokat.

A legidősebb futár a 74 éves J. László volt, aki egy idős nőtől 20 millió forintot szerzett meg, őt a nyomozók a pénzátadás után elfogták, és a rekordösszegű kicsalt pénzt hiánytalanul visszaadták a sértettnek.

Egy másik futár elébement elfogásának, 2020 szeptemberében feladta magát a rendőrségen, miután hallott a sorozatos rajtaütésekről.

A nyomozók az Egyesült Királyságból irányított két szervezet tagjai közül összesen 82 csalót; 63 futárt, 12 irányítót és 7 szervezőt fogtak el.

Az egyik bűnszervezet vezetőit, N. Csabát, L. Máriát október 1-jén, H. Ernőt és H. Marinát 2020. november 10-án fogták el az Egyesült Királyságban, ők jelenleg kiadatási őrizetben vannak.

A másik angliai szervezet vezetésével gyanúsítható L. Attilát és H. Anasztáziát nemzetközi elfogatóparancs alapján körözik.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztály Vagyonvédelmi Osztály unokázós nyomozócsoportja a két év során elfogott csalóktól több mint 51 millió forintot és ékszereket foglalt le, így a vagyonvisszaszerzéssel kártalanítani tudtak számos becsapott idős embert.

A nyomozócsoport megalakulása óta az unokázós módszerrel elkövetett csalások száma 66 százalékkal csökkent.

 

police

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A nyílt utcán támadtak rá az idei X-Faktor sztárjára – megütötték és többször meg is rúgták

Mazsi

Felébredt és megszólalt a bőnyi rendőrgyilkos

Edit

800 milliót sikkasztott, 12 év után kapták el, kiderült, melyik ügyben

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!