Hirmagazin.eu
Főoldal » Rendkívüli biztonsági intézkedések Berlinben
Külföld

Rendkívüli biztonsági intézkedések Berlinben

forrás: MTI

Minden eddiginél szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezetnek be szilveszterkor Berlin központjában, ahol ismét megrendezik Németország legnagyobb évbúcsúztató mulatságát.

A német főváros rendőrségének szándéka szerint a terrorveszély ellenére az idei lesz a legbiztonságosabb szilveszter – írta kedden a Der Tagesspiegel című berlini lap, amely szerint most először nem csak a rendre egymillió fő körüli nagyságú tömeget vonzó mulatság helyszínét veszik körbe kerítéssel, hanem egy második kerítéssel lezárják az egész környéket, majdnem a teljes kormányzati negyedet is.

A másik fő szigorítás, hogy a rendezvény helyszínére semmilyen nagyobb táskát nem lehet bevinni. Palackot, esernyőt, veszélyes eszközöket eddig sem engedtek be, most viszont már hátizsákkal sem lehet majd bemenni. A berlini rendőrség ezt már karácsony óta hirdeti minden lehetséges fórumon – például a Facebookon és a Twitteren -, a kormányzati negyed lezárásáról viszont csak egy hétfőn kiadott térképvázlat tájékoztat.
Egy rendőrségi szóvivő a Der Tagesspiegelnek elmondta, hogy a második kerítést csak akkor “aktiválják”, ha a rendezvényhelyszín megtelik. Az utóbbi években ez már 22 óra körül megtörtént, és többször előfordult, hogy kinn rekedt emberek a kordont lebontva csatlakoztak a mulatsághoz. A második, külső kerítés főleg ezt hivatott megelőzni a szóvivő tájékoztatása szerint.

A terrorveszély esetleges növekedéséről nem nyilatkoznak a berlini rendőrségnél. Nem kommentálták a bécsi hatóságok múlt szombati közlését sem, miszerint fokozzák a biztonsági intézkedéseket, mert hírszerzési értesülések szerint a karácsony és az újév között terroristák támadásokra készülhetnek az osztrák fővárosban és más európai nagyvárosokban.

Ugyanakkor Németországban már a novemberi párizsi terrortámadások után fokozták a rendőri jelenlétet, így például a nagyobb pályaudvarokon és a repülőtereken golyóálló mellénnyel felszerelt, géppisztolyos rendőrök járőröznek.

Berlinben a világ legnagyobb szilveszteri bulijaként is emlegetett rendezvény helyszíne a Június 17. sugárút egy két kilométer hosszú szakasza a Brandenburgi kapu és Tiergarten parkban álló Győzelmi oszlop között. A “tánctér” mellett vannak még külön a december 29-től 31-ig legálisan árusítható tűzijátékok, minirakéták felengedésére kijelölt övezetek is. A területen 900 rendőr teljesít majd szolgálatot, a bejáratoknál pedig 600 biztonsági őr vizsgálja át az érkező vendégek ruházatát.

Az úgynevezett második pirotechnikai osztályba tartozó eszközöket, vagyis szilveszteri tűzijátékokat és petárdákat elvileg csak szilveszterkor 18 órától újév reggeléig, 6 óráig lehet működésbe hozni, de a szabály megszegését nem nagyon büntetik, így már kedden is robbanásoktól hangos a berlini belváros és sok más német település.

A hatóságok inkább az engedélyezettnél nagyobb robbanóanyag-tartalmú – rendszerint Lengyelországból csempészett és “lengyel petárdának” is nevezett – eszközök használatát próbálja visszaszorítani egyebek között fokozott határellenőrzéssel és az illegális eszközök veszélyességéről szóló ismeretek terjesztésével. “El a kezekkel (a tiltott szilveszteri petárdáktól), különben leszakadnak az ujjak” – figyelmeztetett a berlini rendőrség.
Sok kórház sürgősségi osztályán és a tűzoltóságon megerősített ügyeletet tartanak, és vannak szervezetek, amelyek a károk megelőzésére törekednek. Így több berlini kerületben az év utolsó napjain nem kell fizetni a parkolásért, mert korábban gyakran előfordult, hogy petárdát robbantottak parkolóórákban, amelyek javítása nagyobb költség, mint a bevételkiesés, ezért inkább lezárják a parkolóórákat.

 

Hasonló hírek

A spanyol miniszterelnök kapott egy pofont (Videó)

info

Porig égett a magyar kamion az osztrák alagútban

Géza

Olaszország engedélyezi a nők, a gyerekek és a betegek fogadását a Mare Jonióról

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------