Image default
Külföld

Rendkívüli állapot San Bernardinóban

forrás: MTI

Rendkívüli állapotot rendelt el a kaliforniai kormányzó pénteken San Bernardino megyében, ahol több mint két héttel ezelőtt az egészségügyi dolgozók bankettjén két merénylő vérengzést követett el.

Jerry Brown kormányzó úgy ítélte meg, hogy a december 2-án végrehajtott merénylet után az ottani lakosok nincsenek megfelelő biztonságban az ünnepek előtt.

Jerry Brown, Kalifornia kormányzója. EPA/JOE MCHUGHJerry Brown, Kalifornia kormányzója. EPA/JOE MCHUGH

“A szörnyű merénylet körülményei és annak súlyossága alapján úgy látom, hogy a helyzet meghaladja egyetlen helyi kormány szolgáltatásainak és az orvosi ellátást biztosító személyzetnek a lehetőségeit, ezért ott szükség van pótlólagos segítségre” – érvelt a kormányzó.

Az ilyen helyzetekben meglehetősen szokatlan a rendkívüli állapot bevezetése, de ez esetben a közigazgatási vezető abból indult ki, hogy a San Bernardinó-i merénylet halálos áldozatai és sebesültjei egészségügyi alkalmazottak voltak, s most, az ünnepek előtt nem biztosított a lakosság számára a megfelelő létszámú egészségügyi személyzet. A rendkívüli intézkedés lehetővé teszi, hogy ideiglenesen más körzetekből irányítsanak oda egészségügyieket, ezen kívül a rendfenntartó erők is nagyobb fokú készenlétben vannak.

05074828-1024x818
Barack Obama amerikai elnök és Michelle Obama first lady San Bernardinóba érkezik. EPA/WALLY SKALIJ

Ez az intézkedés egybeesik Barack Obama látogatásával. Az amerikai elnök szombaton szűk körben találkozni fog San Bernardinóban az áldozatok hozzátartozóival, és csak azután folytatja útját Honoluluba, ahol a karácsonyi ünnepeket készül eltölteni.

December 2-án a 29 éves Tashfeen Malik és férje, a 28 esztendős Syed Rizwan Farook támadást hajtott végre a dél-kaliforniai San Bernardino megyei egészségügyi dolgozók munkahelyi bankettjén. A két merénylő a vérengzés után a rendőrökkel vívott tűzharcban életét vesztette. Szakértők szerint a merényletet – amelyben 14 embert öltek meg és 21-et megsebesítettek – az Iszlám Állam terrorszervezet ihlette.

 

Hasonló hírek

Elfüstölő mobil miatt szálltak le

info

Kurz: hajmeresztő eljárással választották ki der Leyent

Géza

Meghökkentő videó, ripityára törte a kikötőt a hatalmas óceánjáró – VIDEÓ

Mazsi