Image default
Technika, kommunikáció

Rendelettel mentik meg a szelfizőket önmaguktól

forrás: MTI

Számos öngyilkosságban, s vétlen balesetben játszik szerepet az önfotózás. A világelső ország már intézkedett.

Még azt is megbüntethetik, aki nem készít fotót, de a tiltott zónákba merészkedik.

Mumbai 16 körzetében rendelték el a hatóságok a tiltást, mivel a dél-ázsiai országban követeli a legtöbb halálos áldozatot a világon a népszerű önfotózás. Néhány napja egyetemisták haltak meg, mert egy vonat elütötte őket szelfizés közben.

A 2014 óta világszerte feljegyzett 49 szelfikészítés közben történt tragikus halálesetből 19 Indiában következett be a San Francsiscó-i Priceonomics adatközpont szerint.

A többségében népszerű turisztikai látványosságok körzetében elrendelt szelfitilalom megsértőire 1200 rúpiás (mintegy 5300 forintos) büntetést róhatnak ki.

Rendelettel mentik meg a szelfizőket önmaguktól
Látogatók fényképezkednek a Mars Mission kiállításon, a Durga Puja fesztiválon. (Fotó: Reuters/Rupak De Chowdhuri)

Néhány napja egy 18 éves diák egy iskolai kiránduláson vesztette életét, amikor szelfizés közben elvesztette egyensúlyát a közép-indiai Nasik közelében fekvő duzzasztógátnál lévő szikla tetején.

RTX25TYB
Menyasszony szelfizik az esküvői szertartás előtt Ahmedabadban. (Fotó: Reuters/Amit Dave)

A vízbe zuhanva nemcsak ő fulladt meg, hanem barátja is, aki utána ugrott, hogy megmentse őt.

Múlt hónapban egy szintén 18 éves nő esett bele és fulladt a tengerbe a népszerű mumbai turisztikai látványosságnál, a Bandstand erődnél, miközben önmagát fényképezte.

2014 januárjában három egyetemista halt meg, amikor egy közeledő gyorsvonatról és önmagukról akartak felvételt készíteni, ám a vonat halálra gázolta őket.

A mumbai rendőrség a kockázatosnak ítélt területeken hirdetett szelfitilalmat, leginkább olyan tengerparti térségekben, ahol nincsenek védőkorlátok. Még azt is megbüntethetik, aki nem készít fotókat, de a veszélyes tilalmi zónák területére merészkedik.

A nagyszámú indiai baleset csak részben magyarázható azzal, hogy India a világ második legnépesebb országa 1,25 milliárd lakossal és a világ egyik leggyorsabban növekvő okostelefonpiacával.

 

Hasonló hírek

Megújult a Facebook – neked bekapcsolták már az új funkciót?

Mazsi

Csak egy zip fájl és annyi

Edit

Brutális bírságok – egyéves a GDPR

Géza