Hirmagazin.eu
Főoldal » Rémület Budapesten: pár óra alatt végzett az agyhártyagyulladás a gimnazistával
Egészség - betegség

Rémület Budapesten: pár óra alatt végzett az agyhártyagyulladás a gimnazistával

A bu­da­pesti vég­zős gim­na­zista fiú szerda haj­nal­ban fer­tőző agy­hár­tya­ gyul­la­dás­ban halt meg. A tü­ne­tek a fiú ha­lála előtt alig pár órá­val je­lent­kez­tek.

A gimnazista osztálytársai közül csütörtökön többen is megkapták a betegség elleni védőoltást – tudta meg a Magyar Nemzet.

A fővárosi Veres Pálné Gimnázium honlapján arról tájékoztatott, hogy az iskolában történt tragédia baktérium által okozott agyhártyagyulladás miatt következett be. A betegség cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezéssel terjed, de az élő szervezeten kívül gyorsan elpusztul.

Rémület Budapesten: pár óra alatt végzett az agyhártyagyulladás a gimnazistával
A gimnázium bejárata. Fotó: Google Street View

 

A gennyes agyhártyagyulladás elleni oltások a mai napig nem kötelezők, és nem is ingyenesek. Jövőre a két év alatti gyermekek számára már ingyen kérhető a gennyes agyhártyagyulladás ellen ajánlott Meningococcus C-védőoltás. Arról azonban nincs hír, hogy a fertőzés esetén hasonló tüneteket eredményező Meningococcus B elleni vakcina is az államilag támogatottak közé kerül-e.

Az iskola szerint csak azok vannak veszélyben, akik a fiúval közvetlenül érintkeztek, ők antibiotikumos kezelést kapnak. Az iskola arra figyelmeztetett, hogy ha magas láz, fejfájás, hányinger, fénykerülés, merev nyak, esetleg tudatzavar jelentkezik valakinél a következő tíz napban, azonnal forduljon orvoshoz.

Rémület Budapesten pár óra alatt végzett az agyhártyagyulladás a gimnazistával 1
Mikroszkóp alatt.

Az elhunyt fiúnak napközben még semmi baja sem volt – mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke a lapnak. Késő este lett lázas, és a következő reggelre már meg is halt.

Azt nem lehet tudni, hogy hány megbetegedés lehet az országban, ugyanis 200-300 hordozó is előfordulhat. A legtöbb esetben azonban az immunrendszer legyőzi a kórokozót, így lehet, hogy csak egy-két érintett betegszik meg. Az elhunyt fiú barátnőjét például a kórházban is megvizsgálták, ő azonban nem fertőződött meg. Póta szerint nehéz megmondani, hogy ki és miért betegszik meg, de nem lehet mindenkinél torokváladék-vizsgálatot végezni.

Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint tavaly 14 csecsemőnél és tíz, 1–5 év közötti kisgyermeknél észleltek gennyes agyhártyagyulladást. Minden negyedik gyermek belehalt a fertőzésbe, az elhunyt gyerekek háromnegyede ötévesnél fiatalabb volt.
Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Mit rejt a krém és a dezodor? A kozmetikai ipar legsunyibb trükkjei

Mazsi

Adalékanyagok okozhatják a gyógyíthatatlan bélbetegséget

Mazsi

A szülők gyönyörködnek a magzatban az ultrahang felvételen de a nővér valami szörnyűt mond

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------