Hirmagazin.eu
Főoldal » Remdesivir: a WHO szerint továbbra sem javallott
Belföldi hírek

Remdesivir: a WHO szerint továbbra sem javallott

Frissített kezelési útmutatójában sem ajánlja a koronavírus gyógyítására a remdesivirt az Egészségügyi Világszövetség: sem enyhe lefolyás, sem kritikus állapot esetén nem látják előnyét a szerrel történő kezelésnek.

Semmiféle előnyét nem látja a remdesivirrel történő kezelésnek a WHO: kilenc különböző szempontból vizsgálják azt, hogy javít-e a betegek helyzetén a szerrel történő kezelés, és mindben úgy találták, semmilyen lényeges különbséget nem jelent az a betegek számára, ha remdesivirt kapnak. A szempontok a következők:

 • mortalitás

 • lélegeztetés szükségessége

 • mellékhatások

 • vírusok távozása

 • akut veseelégtelenség kialakulása

 • delírium fellépése

 • az állapot klinikai javulásáig eltelt idő

 • a kórházi tartózkodás hossza

 • és az esetleges gépi lélegeztetés időtartama.

“A remdesivir esetleges jótékony hatása, ha egyáltalán létezik, jóval kisebb, mint a kár, amit okozhat a szervezetben” – foglalt állást a WHO ajánlásában.

A dexametazon ajánlják

A kortikoszteroidok ügyében – ide tartozik a súlyos állapotú betegek kezelésére használt dexametazon is – ugyanakkor támogatólag léptek fel, súlyos és kritikus állapotú betegek számára ajánlják az ebbe a csoportba tartozó gyógyszereket. Itt hét szempontot figyeltek meg, melyek közül négyben nem jelent előnyt a dexametazon és helyettesítőinek használata – ezek a gyomor-bélrendszeri vérzés kialakulása, a felülfertőződés, a neuromuszkuláris gyengeség és a neuropszichiátriai hatások kialakulása -, három pontban azonban egyértelműen jobb a súlyos vagy kritikus állapotú beteg számára a kortikoszteroidos kezelés. Ezek a következők:

 • magas vércukorszint kialakulásának esélye

 • halálozás gyakorisága súlyos betegségben

 • és halálos gyakorisága kritikus állapotban.

Mindezek tükrében 6 mg dexametazont vagy annak valamilyen helyettesítőjét javasolnak az érintetteknek orálisan vagy intravénásan beadva, 7-10 napig alkalmazni. Az ennél enyhébb lefolyású esetekre még akkor sem javasolják a szert, ha a tünetek hét napnál tovább állnak fenn.

Jobb híján kellett

A remdesivirt gyártó Gilead Sciences épp egy hónapja kapott az FDA-tól engedélyt a szer vészhelyzeti alkalmazására, ezzel a remdesivir lett az első engedélyezett koronavírus-gyógyszer.

“Sokan jöttek már rá, hogy a remdesivirnek marginális előnyei vannak csak, talán csak annyi, hogy kicsit hamarabb lesz tőle jobban a beteg. De még erre is kevés a bizonyíték, az sem kőbe vésett, ennek a bizonyítékát láthatjuk a WHO ajánlásában” – nyilatkozta a CNN-nek Amesh Adalja, a Johns Hopkins Központ egészségbiztonsági részlegének vezető tudósa. Véleménye szerint mivel a szer bizonyos kutatásokban mutatott előnyöket, sokakat használatára késztetett más szer hiányában, de ez változni fog.

A beteg sem szeretné

A WHO ajánlását 24 nemzetközi szakértő és négy covid-túlélő segítségével, valamint négy, összesen 7333 kórházban kezelt koronavírusos beteg adatait összesítő tanulmány alapján készítette el. Megállapításuk szerint a legtöbb beteg nem szeretne intravénás remdesivir-kezelést kapni az alacsony bizonyítottság miatt.

A Gilead Sciences természetesen csalódottságának adott hangot a témában, arra hivatkozva, hogy számos más intézmény ajánlja szerét. Peter Horby, az Oxfordi Egyetem professzora ugyanakkor egyetért a WHO döntésével, kiemelve azt is, hogy mivel egy 7-10 napos, igen drága kezelésről van szó, helyes, ha ezt bizonyítékok hiányában inkább nem végzik.

Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach
infostart

Hasonló hírek

2018. sorsdöntő év lesz (Olvasd el és nézd meg!)

Géza

Főváros Közgyűlés: rendkívüli ülést hívtak össze mára

info

Szégyen! Ezen háborúznak a választásig: ki oltásellenes és ki oltáspárti?

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!