Image default
Klímaváltozás

Rekordmeleget mértek az Északi-sark közelében

A Föld legészakibb lakott helyén, Alertben rekordmeleget, 21 Celsius-fokot mértek vasárnap, amely 900 kilométerre van az Északi-sarktól – közölte kedden a kanadai meteorológiai szolgálat.

Ez nem mindennapos jelenség, és példája annak a több száz más rekordhőmérsékletnek, amit a globális felmelegedés okoz – mondta Armel Castellan, a kanadai környezetvédelmi tárca meteorológusa az AFP francai hírügynökségnek. A 82. szélességi körön létrehozott állandó katonai támaszpont, Alert – amely egyebek között az orosz kommunikáció figyelésével foglalkozik – 1950 óta meteorológiai állomásként is szolgál.

Július 14-én 21 Celsius-fokot mértek, július 15-én 20 Celsius-fokot. „Ez abszolút rekord, soha nem tapasztaltunk ilyet” – tette hozzá Castellan. Kedd délben már csak 17 Celsius-fok volt, de délután még emelkedhet a hőmérséklet – mondta a meteorológus. A korábbi rekordot, 20 Celsius-fokot 1956. július 8-án mérték,  2012 óta azonban több nyári napon is mértek 19 és 20 Celsius-fokot. A júliusi átlaghőmérséklet Alertben 3,4 Celsius-fok.

A mostani meleget egy Grönland fölött elhúzódó magas nyomású léghullám okozza, ami kivételes jelenség a térségében.

A címlapfotó illusztráció.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Nyom nélkül eltűnhet a föld színéről a paradicsomi ország: hamarosan elnyelheti a tenger

Géza

Egyénenként is sokat tehetünk a globális felmelegedés ellen – videó

Géza

Egészségkárosító a klímaváltozás

Géza