Image default
Európa

Rekord: több mint tízezer látogatója volt a munkácsi várnak egy hétvége alatt

Április 28. és május 1. között 10 524 látogatója volt a munkácsi várnak. A legtöbben – közel négyezer turista – vasárnap tettek vizitet Kárpátalja egyik legszebb várában.

Kép: Анна Біляєва

Az elmúlt hétvégén a munkácsi színházfesztivál résztvevőinek, az ATO-ban harcolt katonáknak, a mozgássérülteknek, a csernobili atombaleset következményeinek felszámolásában résztvevőknek és az ATO-zónában élő gyerekeknek ingyenes volt a belépő.

Kép: Zej

munkácsi vár (ukránul: Замок Паланок, átírással Zamok Palanok, vagyis Palánkai vár)] Kárpátalja legnevezetesebb, legszebb történelmi műemléke, amely fontos szerepet játszott a magyar történelemben.

A vár nagy jelentőséggel bírt a Habsburg-ellenes mozgalmak korában. Zrínyi Ilona vezetése alatt, az 16851688 közötti években hősiesen ellenálló várőrség utolsóként kapitulált a Rákóczi-szabadságharc idején.

A Habsburg uralom alá került várat 1787-től fogházzá, majd börtönné alakították át, ahol sok neves forradalmár raboskodott.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején ismét a szabadság vára volt, utolsók között tette le a fegyvert 1849-ben. 18551896 között ismét börtönként használták. Ezt követően volt magyar, csehszlovák és szovjet laktanya, működött falai között traktoros iskola is. A vár jelenleg műemlék, benne múzeummal.

Forrás: karpatnet, wikipedia

Képek: jeno9, rossi, alexjourba, leipzigmuseum, wiki

 

Hasonló hírek

Egészen mesebeli, kék és szikrázó fehér a téli Balaton

Edit

Menekültek a fürdőzők a vízből, újabb kedvelt európai tengerpartnál láttak cápákat – VIDEÓ

Mazsi

Minszk

info