Hirmagazin.eu
Főoldal » Rejtett ellenség végzett a Disney egykori sztárjával?
Egészség - betegség

Rejtett ellenség végzett a Disney egykori sztárjával?

Néhány nappal ezelőtt, 35 évesen lett öngyilkos a Disney egykori ifjú színésze, Michael Mantenuto, a 2004-es nagy sikerű Csoda a jégen szereplője. Öngyilkosságát hivatásos katonaként követte el, így felmerül a kérdés: vajon Mantenuto haláláért is az a rejtett tényező felelős, amely egyre több amerikai katonát hajszol érthetetlen öngyilkosságba?

A híradások szerint Mantenuto, aki a 2004-es filmben Kurt Russell mellett szerepelt – az amerikai olimpiai hokicsapat egyik tagját alakította –, majd 2008-ban Matthew McConaughey és Woody Harrelson oldalán játszott a Hullámok ördöge című filmben, színészkarrierje befejeztével belépett a hadseregbe, ahol a különleges erőknél vállalt szolgálatot. Vajon mi ösztökél egy sikeres, nős, kétgyermekes, életerős ifjút, hogy önkezével vessen véget életének?

Michael Mantenuto

E tekintetben csupán találgatásokba bocsátkozhatunk, ám óhatatlanul felsejlik egy olyan lehetőség, amelyet számos fiatal katona öngyilkosságával kapcsolatba hoztak már – így egyáltalán nem lenne meglepő, ha kiderülne, hogy Mantenuto is ennek esett áldozatául.

A statisztikák szerint az amerikai katonáknak felírt tudatmódosító pszichiátriai szerek 2003 óta egyre emelkedő tendenciát mutatnak. Számos ilyen pszichiátriai szerről pedig ma már jól ismert, hogy mellékhatásként megnövekedett agressziót és öngyilkossági késztetést válthatnak ki.

Az adatok azt mutatják, hogy a háborús övezetekben szolgáló katonák nagyobb számban követnek el öngyilkosságot, mint ahányan harc közben vesztik életüket. Egyesek mindezt a háborús stresszre fogják, de az igazság az, hogy az öngyilkosságot elkövető amerikai katonák 85%-a soha nem vett részt harcban.

Rejtett ellenség végzett a Disney egykori sztárjával?Egyre többször esik szó arról is, hogy a pszichiátria folyamatosan bővítgeti a „mentális betegségek” meghatározását, ami a katonáknál és veteránoknál felbukkanó „poszttraumás stressz zavar” esetében is megtörténik – az ilyen és hasonló diagnózisokat pedig szinte minden esetben valamilyen pszichiátriai szer felírása követi. Ezek a szerek azonban nem oldják meg a katonák lelki nehézségeinek okát, csupán kémiailag fedik el a tüneteket, miközben egészségüket súlyos kockázatnak tehetik ki. Ennek ellenére a pszichiátriai kezelésekre egyre többet költenek: a Pentagon évi mintegy 2 milliárd dollárt költ csak mentális egészségügyre, a Veteránok Hivatalának mentális egészségügyi költségvetése pedig a 2007-es alig 3 milliárdról 2014-re közel 7 milliárdra növekedett. Ám a rengeteg elköltött pénz ellenére a helyzet csak rosszabbodik.

A mentális egészségügy nemzetközi megfigyelő szervezete, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért erről a témáról: a katonák fölösleges pszichiátriai gyógyszerezéséről és az ezt követő, egyre növekvő öngyilkossági hullámról készített dokumentumfilmet A rejtett ellenség címmel, amely számos szakértővel és áldozattal készített interjún keresztül mutatja be, hol érhető tetten az a „rejtett ellenség”, amely több katona haláláért felelős, mint ahányan bevetésen vesztik életüket.

A film megtekinthető a nemzetközi szervezet honlapján – magyarul is –, a következő linken:   http://www.cchr.org.hu/documentaries/the-hidden-enemy.html

Hasonló hírek

Senki sem akar beszélni a rejtélyes vírusról

Mazsi

5 egészséges szuper-zöldség, ami megóv a betegségektől

Géza

Nem értek hozzá! Így küldte el szívpanaszos betegét a magyar orvos

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------