Hirmagazin.eu
Főoldal » Rejtélyes jelenség áll a kamcsatkai tömeges élőlénypusztulás mögött
Állatvilág

Rejtélyes jelenség áll a kamcsatkai tömeges élőlénypusztulás mögött

Egészen biztosan nem emberi tényező, hanem “vörös dagály”, azaz mérgező algák elszaporodása okozta a tömeges tengeriélőlény-pusztulást a távol-keleti Kamcsatka-félszigeten. Dmitrij Kolibkin orosz természetvédelmi miniszter szerint a 18. század vége óta kéttucatnyinál alig több esetet jegyeztek fel.

Valószínűleg nem emberi tevékenység okozta

Jövőre expedíció indul Kamcsatkára annak megállapítására, hogy milyen természeti jelenség váltotta ki a “vörös dagályt”. Orosz sajtójelentések szerint a Nyomozó Bizottság (SZK), a tudományos akadémia, a szövetségi orvosbiológiai intézet, a környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) és a földrajzi társaság egymástól független vizsgálata egyaránt kizárta, hogy a szeptemberben észlelt természeti katasztrófának emberi tevékenység lett volna az oka.

A “VÖRÖS DAGÁLY”, AZAZ A PÁNCÉLOS OSTOROS ALGÁKNAK A VIZET IS ELSZÍNEZŐ, A TÖBBI TENGERI ÉLŐLÉNY SZERVEZETÉBEN OXIGÉNHIÁNYT OKOZÓ BURJÁNZÁSA RITKA JELENSÉG;

a Komszomolszkaja Pravda szerint a 18. század vége óta kéttucatnyinál alig több esetet jegyeztek fel. Petropavlovszk-Kamcsatszkijnál legutóbb 1973-ban történt ilyen.

A páncélos ostoros algáknak a vizet is elszínező, a többi tengeri élőlény szervezetében oxigénhiányt okozó burjánzása ritka jelenség. FORRÁS: PINTEREST

Korábban megállapítottuk, hogy a fenolt is tartalmazó szennyeződés 2020. szeptember 1. és október 3. között jelentkezett az Avacsa-öbölben és a halaktirszkojei strandnál, valamint a Babja-, a Bolsaja Lagernaja- és a Malaja Legarnaja-öbölben– mutatott rá Dmitrij Kolibkin orosz természetvédelmi miniszter. – Nyomában megváltozott a víz színe, valamint elpusztult fenéklakó tüskésbőrűek és más tengeri állatok teteme borította el a környéket.

A jelenségre a helyi lakosok szeptember végén panaszkodtak a legerősebben. Két szörfös is egészségkárosodást szenvedett, a szaruhártyájukon kémiai égési sérüléseket diagnosztizáltak.

A mérgező planktonfoton több  száz kiloméres kiterjedésűek

Szakértők megállapították, hogy a vízben talált foszfát mennyisége 10,8-szer, a vasé 7,2-szer, a fenolé 6,9-szer, az ammóniumé pedig 6,2-szer haladta meg a megengedett értéket. A Nyomozó Bizottság rámutatott, hogy

AZ AVACSA-ÖBÖLBEN 1970 ÓTA ÉSZLELIK AZ ÁSVÁNYOLAJ-EREDETŰ SZÉNHIDROGÉNEK ÉS A FENOL FOKOZOTT JELENLÉTÉT, DE AZ NEM KRITIKUS MÉRTÉKŰ.

A térségben üzemanyag-szivárgás a hadiflotta hajóin nem történt.

Az SZK az Avacsa-öböl partvidékét 200 kilométeres szakaszon vizsgálták át, és 20 nyomozó még mindig a térségben tartózkodik: egyedül a Roszprorodnadzor ötezer mintát elemzett ki.

A vörös dagály nyomában megváltozott a víz színe. FORRÁS: PINTEREST

Több száz kilométeres átmérőjű, mérgező planktonfoltokat tavasszal észleltek Japánnál– jelentette ki Mihail Kirillov akadémikus, a moszkvai Lomonoszov Egyetem biológiai kara biomérnöki tanszékvezetője egy pénteki sajtótájékoztatón. – Ezek északra haladva augusztusban elérték Csukcsföld partjait, majd később Kamcsatkáét is.

Az orosz környezetvédelmi miniszter tudósok megfigyeléseire hivatkozva azt állította, hogy fajok a térségben nem pusztultak ki,

A KAMCSATKA-KÖRNYÉKI VIZEK ÁLLATVILÁGÁNAK FOKOZATOS REGENERÁLÓDÁSA MEGKEZDŐDÖTT.

Az orosz szakértők megállapításaival kapcsolatban a Greenpeace azonban további vizsgálatokat sürgetett, rámutatva, hogy “vörös dagály” szennyezett vizekben szokott kialakulni.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Lenyűgöző! Száz év után először bukkantak rá egy fekete leopárdra Afrikában – VIDEÓ

Mazsi

Elképesztő látvány a 65 ezer vadlúd Tatánál – VIDEÓ

Mazsi

Segíts egy megosztással Morzsinak!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------