Emlékművek

Régi római kereskedelmi út

Szokták volt mondani, hogy az a bizonyos Fehérvárra menő hadi út (Tihanyi apátság alapító oklevele, 1055) lehetett régen a mai 8-as főút alatt. Nos, ez az információ téves. Az a hadi út valószínűsíthetően a mai 7-es főút lehetett. De volt út nálunk is, mégpedig igen régóta. Ha nem is töltött be a kezdetek kezdetén hadászati feladatokat, attól még jelentősége nem volt kisebb a délebbre fekvő társáénál. Szakértők véleménye azt mondja, hogy a mai Csór területén keresztülhaladó út kötötte össze Savariát és Aquincumot. De már kereskedhettek rajta az időszámításunk előtt is. Transit jellegét mutatja, hogy az ásatások alkalmával több népcsoport jellegzetes eszközeit is megtalálták a falu közvetlen közelébe és közigazgatási határának végén is. Indokolt feltételezni az út korai (i.e. IV-III. évezred) meglétét, ami élénk kereskedelmet bizonyít. A kereskedelemre pedig a sírokban talált leletek adhatnak magyarázatot (a neolitikumi ember Csóron olyan anyagokat használt, ami Európa északi felében lelhető meg természetes közegben). Akkoriban azonban csak kitaposott szekérösvényre tellett. Majd a provincia kialakulása után fordítanak rá nagyobb figyelmet, amikor is kövekkel borítják a szélét és megoldják a csapadékvíz elvezetését. Ennek az útnak sajnos már nem találjuk a maradványait (valószínűleg az 1930-as években tűnhettek el végleg, amikor a 8-as főútat készítették). Annál inkább a török idők utáni építkezésekét. Csór vízjárta hely volt, sok árokkal, patakkal. Ezek felett hidakkal kellett megoldani a közlekedést. A legtöbb hidat átalakították, megerősítették. Egy azonban még mindig a XVIII. század eleji formáját őrízte meg. Jelenleg még nincs emléktáblával ellátva, de könnyen megközelíthető és megtekinthető. Székesfehérvár felől érkezve rá kell hajtani a volt 8-as főútra, majd pedig az első kereszteződésben jobbra. A kereszteződéstől 35 méterre balra lesz egy földút, ami párhuzamosan halad a volt 8-assal. Ezen az úton kell menni 100 métert és egy árokhoz érünk. Ha pont az árok felett állunk, akkor már a hídon vagyunk! A szerkezeti szépségét az árokba lemászva fogjuk látni! Megéri!

Cím: Csór külterület
Tel:
E-mail:
Web: www.csor.hu

Hasonló hírek

Károlyi kastély

info

1848-as emlékmű

info

Rákóczi-emlékmű

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------