Hirmagazin.eu
Főoldal » Régen a hosszú élet titka volt, ma, a hosszú, gyötrelmes betegség árnyéka lett minden tengeri élőlény a tányéron.. – részletek
Ökokatasztrófa

Régen a hosszú élet titka volt, ma, a hosszú, gyötrelmes betegség árnyéka lett minden tengeri élőlény a tányéron.. – részletek

Mikroműanyag részecskékkel van tele a tengeri élőlények húsa: az élelmiszeripar feldolgozza és a tányérunkba teszi ezt!

Szándékosan mérgeznek, és a nagy cégek tudnak a veszélyekről? Ezt nem lehet tudni, azt viszont igen, hogy a tengeri élőlények táplálkozási láncának most már a legnagyobb részét a mikroműanyag-részecskék teszik ki, nem beszélve magáról a műanyagról, amit a bálnák, teknősök megesznek (így már rövid) életük folyamán.

Nemrégiben több nagy és független kutatás keretében elemezték a tengeri élőlények húsmintáit, hogy bebizonyítsák: mikroméretű műanyag részecskékkel vannak tele, még azok is, melyek végül kereskedelmi forgalomba kerülnek.

A szakértők szerint azok, akik rendszeresen esznek ilyen típusú ételeket, évente akár 11 000 részecskét is lenyelhetnek.

Ezek a műanyag részecskék a természetbe került műanyagok szétbomlásával kerülnek a tengerekbe, óceánokba, melyeket az állatok akarva-akaratlanul is felfalnak, majd részben megemésztenek, és beépítenek testükbe.

Ezáltal az állatok is egyre betegebbé váltak az elmúlt években, és húsukban egyre inkább kimutatható volt a műanyagokból származó szennyeződés.

Az állatokban ez végső soron daganatokat okozott, így felmerül ma kérdés, hogy miért dolgozza fel még mindig az élelmiszeripar ezeket a termékeket. A válasz egyszerű: profit és pénz.

Az 1 milliméternél is kisebb részecskék nehezen bomlanak le, ráadásul apró méretük miatt igen nehéz észrevenni őket.

Ráadásul komoly egészségkárosító hatásuk van, és idővel felgyűlve daganatokat okozhatnak.

Egy ideje már ismert tény, hogy a tengeri élőlények rengeteg mikroplasztikát – például a fogkrémes tubusokból és tusfürdős flakonokból származó mikrogyöngyöket – nyelnek le.

Azzal azonban, hogy az emberi szervezetbe mennyi ilyen műanyag kerül, és hogy elfogyasztva milyen hatásokat váltanak ki, egyelőre egyetlen tanulmány sem foglalkozott – sajnos..

A tengeri gyümölcsei, és más hasonló tengeri élőlényeket tartalmazó termékekből rengeteg műanyag részecske kerül az emberi szervezetbe, ezt sikerült egyszer s mindenkorra bizonyítani.

Akik ilyen fogyasztanak nagy rendszerességgel, azok műanyag nanorészecskék millióit juttatják be szervezetükbe, ezzel a véráramba került részecskék elkezdik erősen mérgezni a szervezetet.

Az elemzések alapján egy európai fogyasztó évente akár 11 000 mikroműanyagot is elfogyaszthat, és bár a részecskék 99 százaléka később kiürül a szervezetből, további 1 százalékuk felszívódik a szövetekbe, így idővel felhalmozódik.

Ez elsőre nem sok, de összeszámolva mégis komoly kockázat, ráadásul bizonyíthatóan megnő a daganatok kockázata is egyúttal.

A szakértők szerint a század végére egy európai ember akár évi 780 000 részecskét is lenyelhet majd. Egyelőre nem tiszta teljesen, hogy a műanyagok végső sorsa micsoda, de annyi bizonyos hogy nagy részük a szervezetben marad igen sokáig, míg egy részük be is épül, komoly veszélynek kitéve az egyéneket.

fekelyes-hal.jpg

Egy tavalyi kutatás szerint 2050-re az óceánokban a halak tömegének megfelelő mennyiségű műanyag lesz. Az elemzések azt mutatják, hogy jelenleg több mint 5 billió plasztik darab van a világ óceánjaiban, percenként nagyjából egy kukásautónyi műanyag kerül a vizekbe.

Az előrejelzések szerint azonban a század közepére négy kukásautónyira növekedhet a percenkénti szennyezés.

A jövőben még rengetek kutatást kell elfolytatni, hogy jobban megismerjük a problémát, és a probléma megoldására is találjunk járható utat.

via: vf nyomán

Hasonló hírek

Eltűnhetnek 2070-re a világ korallzátonyai

Géza

A NASA űrfotói mutatják meg igazán, milyen ijesztőek a klímaváltozás hatásai..

Géza

Korallzátonyok végveszélyben

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!