Hirmagazin.eu
Főoldal » Rászállt Vlagyimir Putyinra az Unió a mérgezés miatt
Külföld

Rászállt Vlagyimir Putyinra az Unió a mérgezés miatt

Az Európai Unió elfogadta a németek és a franciák elméletét arról, hogy az orosz állam áll a Alekszej Navalnij megmérgezése mögött, és hat magas rangú orosz vezető ellen szankciókat vezetett be.

Hat magas rangú orosz illetékes ellen vezet be szankciókat az Európai Unió Alekszej Navalni megmérgezés miatt. A listára feltették az FSZB biztonsági szolgálat főnökét és két védelmi miniszterhelyettest.

Vezető orosz hivatalnokokat és egy vegyipari kutatóközpontot büntet az Európai Unió az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető elleni állítólagos merénylet miatt.

Német és más laboratóriumok, valamint a Vegyifegyver-ellenes Nemzetközi Szervezet (OPCW) szerint Navalnijt a novicsok katonai idegméreg egyik fajtájával mérgezték meg Szibériában. Ezt követően egy berlini kórházban ápolták egy hónapig és most még mindig a német fővárosban lábadozik.

Navalnij többször is magát Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolta meg a merénylet elrendelésével.

Franciaország és Németország pedig azért sürgetett szankciókat Oroszország ellen, mert meggyőződésük szerint az állítólagosan bevetett idegméreg állami intézményből származik. Végül az egész Európai Unió elfogadta az érvelést és

bejelentették az újabb Moszkva-ellenes szankciókat.

Az uniós nyilatkozat szerint „figyelembe véve, hogy Navalnij megfigyelés alatt állt a mérgezés időpontjában, logikus következtetés, hogy a mérgezés csak a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB részvételével történhetett”.

Ezért került a szankciós listára Alekszander Bortnyikov FSZB-főnök.

Sőt, továbbmentek és

magát a Kremlt vádolták meg:

„logikus következtetés, hogy Navalnij megmérgezése csak az Elnöki Végrehajtó Hivatal jóváhagyásával történhetett meg”. Ezzel közvetve Putyin elnök felelősségét vetették fel, bár ellene nem hoztak szankciókat.

Az orosz kormány egyfelől sérelmezte, hogy külföldön tártak fel bizonyítékokat az állítólagos oroszországi mérgezésről és hogy azokat szerinte nem osztották meg – viszont azt követelik tőle, hogy folytasson nyomozást és vonja felelősségre a bűnösöket. Másfelől

Moszkva azt is vitatja, hogy a szovjet időkben kifejlesztett novicsok idegmérget használták-e egyáltalán.

Az Uniós csúcson kiadott nyilatkozat szerint a szankciók célja részben az, hogy akadályozzák a vegyi fegyverek elterjedését és használatát.

A szankcionált orosz illetékesek között van Szergej Menyajlo, Putyin elnök szibériai különmegbízottja. Korlátozásokkal sújtja az EU emellett az orosz Állami Szerves Kémia és Technológia Kutatóintézet, amely szerinte részt vett a novicsok fejlesztési programban.

Putyin két tanácsadóját pedig azért büntetik, mert ők a BBC megfogalmazása szerint „részt vettek Navalnij politikai befolyásának visszaszorításában”. A két személy Andrej Jarin és Szergej Kirijenko egykori miniszterelnök. Emellett szankciókkal sújtották a Putyin séfjeként emlegetett befolyásos üzletembert, Jevgenyij Prigozsint, akit a nyugati vádak szerint zsoldoshadseregként működő Wagner biztonsági céghez kötnek. Prigozsin emellett jogi eszközökkel próbálja ellehetetleníteni Navalnijt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter úgy reagált, hogy az Európai Unió amerikai nyomásra lépett fel.

Nyitókép: MTI/AP/navalny instagram

Kapcsolódó hang

Újabb uniós szankciók Moszkva ellen

A hang itt érhető el!

Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Die Welt: Trump akár Orbántól is kölcsönözhette volna mondatait

Edit

Macron bejelentette, a Cheikh Yassine-t is feloszlatja

Géza

Azonosították a nizzai gyilkost, fel volt készülve a halálra

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------