Hirmagazin.eu
Főoldal » Rajtunk múlik: hétszázezer aláírás kell Székelyföldnek
Életmód hírek

Rajtunk múlik: hétszázezer aláírás kell Székelyföldnek

Lassan halad a régiók egyenlőségét támogató aláírásgyűjtés. Május 7-ig egymillió aláírást kell összegyűjteni az EU hét tagállamából.

Január 5-én 40 ezer digitális aláírás gyűlt össze, papíron néhány száz. A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésének lényege, hogy az EU kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, nyelvi, vallási sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

A Székelyföld autonómiájáért küzdő szervezet az uniós szabályozásban látja a patthelyzetből való kitörés lehetőségét. Romániai nemcsak megtagadja a Székelyföld autonómiájáról szóló párbeszédet, hanem a román költségvetési források és az uniós alapok felügyeletével anyagilag is hátrányos helyzetbe hozza a székely megyéket.

„Komoly tapasztalatunk van arról, hogy azok a területek, ahol Trianon után is megmaradt a magyar többség, és amelynek ma is a kulturális arculata magyar, ez megtartható, megőrizhető. Az utódállamoknak nem lenne szabad asszimilációs politikát folytatnia” – mondta a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke.

Hangsúlyozta: a regionális fejlesztést az ott élők kezébe kellene adni. Ez nemzeti érdek, a magyar közösség érdeke. Ha a közösség felismeri, hogy ki kell állni emellett a cél mellett, akkor össze lehet gyűjteni a szükséges mennyiségű aláírást. Ha nem sikerül, megoldatlanul marad egy feladat az egész nemzet előtt.

Asszimiláció útján próbálják felszámolni a nemzeti közösségeket

Románia erőszakos asszimiláció útján próbálja felszámolni a nemzeti közösségeket, az pedig ellentétes az uniós joggal, hogy erre a célra használják fel az uniós forrásokat is. Az a sajnálatos tapasztalat, hogy mind Románia, mind Szlovákia azt a játékot űzi, hogy nemcsak a központi költségvetésből származó forrásokat osztják el diszkriminatívan az adott közösségek számára, hanem az Európai Unióból érkező fejlesztési forrásokat is” – mondta Dabis Attila, a Kisebbségi Jogvédő Intézet külügyi munkatársa, a Székely Nemzeti Tanács külügyi képviselője.

Ezeknek a forrásoknak a

célja, hogy csökkentse a különböző régiók közötti fejlesztési különbséget.

Adatokkal igazolható, hogy Románia uniós csatlakozása óta növekszik Székelyföld gazdasági leszakadása, ez kifejezhető az egy főre jutó GDP-ben, Kovászna és Brassó között tizenegyszeres volt a különbség, Brassó tizenegyszer gyorsabban fejlődött, mint Kovászna – ismertette Dabis.

Hozzátette: az EU-nak már most is kötelezettsége, hogy fenntartsa a saját nyelvi és kulturális sokszínűségét. „Ezek a – Romániában, Szlovákiában látható gyakorlatok – veszélyeztetik ezt a nyelvi-kulturális sokszínűséget. Ezek fenntartásáért az Európai Unió semmit sem tesz” – fogalmazott.

A siker a magyar társadalmon múlik

A kezdeményezés sikere a magyar társadalmon múlik – hangsúlyozta Izsák Balázs. Ha összegyűlne a 600–700 ezer aláírás, az magával hozza az erdélyi magyar közösség felzárkózását, a Felvidék felzárkózását. Izsák úgy látja, hogy összegyűlhet a szükséges egymillió aláírás a három tagállamból.

Kötelességünk felhívni a figyelmet arra, hogy az Európai Unió lássa Székelyföld pusztulását, hanyatlását”

– fogalmazott.

„Az aláírásgyűjtési kampányt a helyi polgárok és kis közösségek vitték a hátukon” – mondta Dabis Attila. Ha ezeknek a közösségeknek a hangja eljut a nagyobb pártokig, sok segítséget jelenthet. Hangsúlyozta, a május 7-ig tartó aláírásgyűjtés idején végig dolgozni fognak, és bíznak abban, hogy az elmúlt hat év alatt felépített hálózatuk segítségével összegyűlik a kellő aláírás.

Izsák Balázs hozzátette: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Magyar Polgári Párt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Párt is felajánlotta a segítségét, csakúgy, mint a Rákóczi Szövetség, amely megszavazta, hogy segít Magyarországról összegyűjteni az aláírásokat.

A címlapfotó illusztráció.

hirado, kossuthradio, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Micsoda felajánlás: komoly összeget adományozott és összefogást kért Zentéért Mága Zoltán

Géza

Gyász: elhunyt a kecskeméti Katona József Színház színművésze

Géza

Karácsony Gergely felfüggesztette a kilakoltatásokat

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------