Főoldal » Rajtunk múlik: hétszázezer aláírás kell Székelyföldnek
Életmód hírek

Rajtunk múlik: hétszázezer aláírás kell Székelyföldnek

Lassan halad a régiók egyenlőségét támogató aláírásgyűjtés. Május 7-ig egymillió aláírást kell összegyűjteni az EU hét tagállamából.

Január 5-én 40 ezer digitális aláírás gyűlt össze, papíron néhány száz. A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésének lényege, hogy az EU kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, nyelvi, vallási sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

A Székelyföld autonómiájáért küzdő szervezet az uniós szabályozásban látja a patthelyzetből való kitörés lehetőségét. Romániai nemcsak megtagadja a Székelyföld autonómiájáról szóló párbeszédet, hanem a román költségvetési források és az uniós alapok felügyeletével anyagilag is hátrányos helyzetbe hozza a székely megyéket.

„Komoly tapasztalatunk van arról, hogy azok a területek, ahol Trianon után is megmaradt a magyar többség, és amelynek ma is a kulturális arculata magyar, ez megtartható, megőrizhető. Az utódállamoknak nem lenne szabad asszimilációs politikát folytatnia” – mondta a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke.

Hangsúlyozta: a regionális fejlesztést az ott élők kezébe kellene adni. Ez nemzeti érdek, a magyar közösség érdeke. Ha a közösség felismeri, hogy ki kell állni emellett a cél mellett, akkor össze lehet gyűjteni a szükséges mennyiségű aláírást. Ha nem sikerül, megoldatlanul marad egy feladat az egész nemzet előtt.

Asszimiláció útján próbálják felszámolni a nemzeti közösségeket

Románia erőszakos asszimiláció útján próbálja felszámolni a nemzeti közösségeket, az pedig ellentétes az uniós joggal, hogy erre a célra használják fel az uniós forrásokat is. Az a sajnálatos tapasztalat, hogy mind Románia, mind Szlovákia azt a játékot űzi, hogy nemcsak a központi költségvetésből származó forrásokat osztják el diszkriminatívan az adott közösségek számára, hanem az Európai Unióból érkező fejlesztési forrásokat is” – mondta Dabis Attila, a Kisebbségi Jogvédő Intézet külügyi munkatársa, a Székely Nemzeti Tanács külügyi képviselője.

Ezeknek a forrásoknak a

célja, hogy csökkentse a különböző régiók közötti fejlesztési különbséget.

Adatokkal igazolható, hogy Románia uniós csatlakozása óta növekszik Székelyföld gazdasági leszakadása, ez kifejezhető az egy főre jutó GDP-ben, Kovászna és Brassó között tizenegyszeres volt a különbség, Brassó tizenegyszer gyorsabban fejlődött, mint Kovászna – ismertette Dabis.

Hozzátette: az EU-nak már most is kötelezettsége, hogy fenntartsa a saját nyelvi és kulturális sokszínűségét. „Ezek a – Romániában, Szlovákiában látható gyakorlatok – veszélyeztetik ezt a nyelvi-kulturális sokszínűséget. Ezek fenntartásáért az Európai Unió semmit sem tesz” – fogalmazott.

A siker a magyar társadalmon múlik

A kezdeményezés sikere a magyar társadalmon múlik – hangsúlyozta Izsák Balázs. Ha összegyűlne a 600–700 ezer aláírás, az magával hozza az erdélyi magyar közösség felzárkózását, a Felvidék felzárkózását. Izsák úgy látja, hogy összegyűlhet a szükséges egymillió aláírás a három tagállamból.

Kötelességünk felhívni a figyelmet arra, hogy az Európai Unió lássa Székelyföld pusztulását, hanyatlását”

– fogalmazott.

„Az aláírásgyűjtési kampányt a helyi polgárok és kis közösségek vitték a hátukon” – mondta Dabis Attila. Ha ezeknek a közösségeknek a hangja eljut a nagyobb pártokig, sok segítséget jelenthet. Hangsúlyozta, a május 7-ig tartó aláírásgyűjtés idején végig dolgozni fognak, és bíznak abban, hogy az elmúlt hat év alatt felépített hálózatuk segítségével összegyűlik a kellő aláírás.

Izsák Balázs hozzátette: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a Magyar Polgári Párt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Párt is felajánlotta a segítségét, csakúgy, mint a Rákóczi Szövetség, amely megszavazta, hogy segít Magyarországról összegyűjteni az aláírásokat.

A címlapfotó illusztráció.

hirado, kossuthradio, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Az idei nyár szandál divatja

Edit

Simicskó: A fiatalok haza iránti kötődését erősítik a honvédelmi táborok

Géza

Mi jut eszedbe erről? Te is aludtál így?

Géza