Image default
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Rablógyilkosság, majd fogolyszökés – 35 év fegyház lett az eredménye

35 évre szigorították a sopronkőhidai szökevény büntetését. A férfi januárban szökött meg a börtönből, miután már első fokon is életfogytiglant kapott egy kisnánai nő meggyilkolásáért. Azt tervezte, két rendőrt és egy járókelőt is megöl, hogy végleg eltűnhessen. Egyik bűntársa is szökevényként lett ismert.

Képünk illusztráció. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Öt éve már, hogy megölték az idős asszonyt Kisnánán. Két férfit mondott ki a bíróság bűnösnek első fokon. Volt egy harmadik társuk is, ám ő nem ment el a bíróságra meghallgatni a végső ítéletet arról, hogy mennyit kell majd ülnie.

Magára hagyták a félholtra vert idős nőt

A Mátrában megbúvó, Heves megyei faluban mindenki ismerte a 78 éves áldozatot, aki korábban a vegyesboltot vitte. 2012. október 12-ről 13-ra virradó éjszaka a vádlott és az élettársa, valamint a tárgyalásról távol maradt tettestársa a hátsó kerten keresztül bejutott az egyedül élő asszony házába. A férfi volt az, aki a zajra felriadó áldozatot ütni kezdte egy karószerű bottal. Eközben a többiek feltúrták a házat az értékei után. A férfi akkor sem hagyta abba a brutális bántalmazást, amikor az idős nő a földre került. Végül a banda magára hagyta a haldokló asszonyt, és némi készpénzzel, az arany ékszerekkel és egy mobiltelefonnal távozott.

A kép illusztráció.
Kép: HáziPatika.com

Nem akarta egyedül elvinni a balhét

A férfit hamar elfogták a rendőrök: a nyomozók bemérték, amikor bekapcsolta az elrabolt telefonkészüléket. Eleinte csak őt vádolták a különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett gyilkossággal. A férfi először mindent tagadott, és kitartott egészen az utolsó pillanatig. Két évvel később, a tárgyalássorozat végén mégis kipakolt. Azt mondta, megijedt a börtöntől, és nem akarja egyedül elvinni a balhét. Részletesen elmesélt mindent a bírónak, és megnevezte a cinkosait is.

Megijedt az örökös rabságtól

A Debreceni Ítélőtáblán magas fokú biztonsági intézkedések mellett hirdettek jogerős ítéletet, ennek a szigorúságnak nyomós indoka volt: az elmúlt évtizedek két legsúlyosabb fogolyszökését a banda két férfitagja követte el.

Először a férfi próbálta visszaszerezni önkényesen elvett szabadságát, még 2012 decemberében. A Gyorskocsi utcai fogdából szállították volna Nagykátára kihallgatásra, de útközben rátámadt a bilincsét meglazító rendőrre. Elvette annak fegyverét is, és bár megpróbálta lelőni a járőrt, nem sikerült, mivel a pisztoly kibiztosított állapotban volt.

Sokkal ördögibb tervet szőtt

A két rendőr ennek köszönheti az életét. Végül a másik járőr szerelte le a vádlottat és háromszor rálőtt. Az elszabadult fegyencet kórházba szállították, túlélte a lövöldözést. Később kiderült a terve, még ennél is szörnyűbb volt: egy harmadik személyt is megölt volna, majd felgyújtotta volna a rendőrautót. Azt akarta elhitetni, hogy ő maga is áldozat lett, hogy ne keressék.

A kép illusztráció.
Kép: infoPápa

Megpattant az egyik legszigorúbban őrzött fegyházból

A kisnánai rablógyilkosság másik elkövetője, a tettestárs egy hónappal ezelőtt, idén januárban sokallt be az évtizedekre szóló rabságtól. Az egyik legszigorúbban őrzött fegyházból, Sopronkőhidáról szökött meg. Feltehetően egy áruszállító kocsival jutott ki a börtönből. Végül a néhány utcával odébb lévő temetőben találtak rá fél nappal később, a sírkövek között bujkált.

A fogolyszökés miatt a börtön 5 hivatásos munkatársát felfüggesztették, a Kékfény úgy tudja, büntetőeljárás indult a mulasztások miatt.

Szigorították a büntetésüket másodfokon

A sopronkőhidai szökevény az elsőfokú ítélethez képest 10 évvel többet, 35 évet kapott a hidegvérrel elkövetett kisnánai rablógyilkosságért. A szökési kísérletért járó büntetés ebben még nincs benne. A társait az utolsó pillanatban feldobó gyilkosból bűnsegéd lett, amiért jóval enyhébb büntetés jár, a férfi jogerősen 16 évet kapott. A rendőrgyilkosság kísérletéért és a fogolyszökésért további 14 évet ítéltek meg neki. A banda női tagja, aki zsákmány után kutatott, 14 év múlva lehet újra szabad.

Forrás: Duna Kékfény

 

Hasonló hírek

Jelentős létszámú kábítószerkereskedő hálozatot számoltak fel rendőreink! (A cikk videókat tartalmaz) Olvasóink nevében is köszönjük rendőreink áldozatos munkáját! Oszd meg! Hirmagazin.eu

Géza

90 éves férfi késelt Baranyában

Géza

Korábbi kamionbaleset műszaki mentése befejeződött a 8-as számú főúton

Géza