Hirmagazin.eu
Főoldal » Putyin leváltotta minszki nagykövetét
Külföld

Putyin leváltotta minszki nagykövetét

Leváltotta Mihail Babicsot Oroszország minszki nagyköveti posztjáról kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök és Dmitrij Mezencev szenátort nevezte ki helyére – írja az MTI.

A fehérorosz külügyminisztérium az elmúlt hónapokban többször arról panaszkodott, hogy Babics, aki menesztéséig a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokért felelős elnöki megbízott is volt, “lerombolja a baráti kapcsolatokat”. A misszióvezetővel kapcsolatban, aki tavaly augusztus óta állt a minszki diplomáciai képviselet élén, Minszkben egyebek között az kifogásolták, hogy nyilvános vitába keveredett Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel az országban a Roszatom által megépítendő nukleáris erőmű áráról, a belarusz külügyi tárcával pedig a Krím elcsatolásának ügyében.

Több elemző úgy látja, hogy a nagykövettel szembeni ellenérzések valójában amiatt keletkeztek a fogadó ország részéről, mert túlságosan nyíltan és rátartian szállt síkra az orosz-fehérorosz együttműködés elmélyítése és a gazdasági kapcsolatok átláthatóvá tétele mellett. Emellett igyekezett megakadályozni, hogy Fehéroroszország az orosz élelmiszerembargóval sújtott termékeket reexportáljon, és felemlegette hogy Moszkva évi 5-6 milliárd dollárral támogatja Minszket.

Babicsot, aki korábban a Volgamenti szövetségi körzetben volt elnöki megbízott, nem az orosz külügyminisztérium, hanem a Kreml nevezte ki posztjára is hívta onnan vissza. Tevékenysége a Kommerszant című gazdasági napilap szerint egybeesett egy új orosz politikai irányvonal kezdetével, amely szorgalmazta, hogy Lukasenka tegyen valós lépéseket az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam létrehozásáról 1999-ben megkötött egyezményben előírt mély integráció megvalósítása felé.

Ezt – egyebek között a közös fizetőeszköz, vámszolgálat, bíróság és számvevőszék létrehozását – Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök decemberben fel is vetette a nyilvánosság előtt, miközben Lukasenka nyíltan azzal vádolta meg az Oroszországot, hogy el akarja nyelni hazáját és vitatta az orosz energiahordozók árát. Orosz ellenzéki és külföldi sajtóforrások azt sugallták, hogy a Kremlben ismét felötlött: Putyinnak az orosz elnöki mandátumának lejárta után a szövetségi állam vezetőjének székébe kellene átülnie.

A Kommerszant úgy tudja, hogy Putyin és Lukasenka legutóbb Pekingben, az Egy övezet, egy út kezdeményezés csúcstalálkozóján folytatott eszmecserét. A fehérorosz elnök a lap szerint azt ígérte orosz hivatali partnerének, hogy Babics elmozdításának fejében valóban belefog a régóta esedékes integrációba. A Kommerszant egy névtelenül nyilatkozó informátora szerint Putyin megígérte, hogy egy évig nem avatkozik be a belarusz belügyekbe. Az új nagykövet, Mezencev eddig a Szahalint képviselte az orosz szövetségi parlament felsőházában. Babics számára a lap szerint a Kreml a visszahívást nem büntetésnek szánta, és a tisztségviselő valószínűleg új fontos megbízatásra számíthat.

napi

Hasonló hírek

Beismerte, hogy hazudott, amikor Trump főbíró-jelöltjét vádolta

Géza

Túristák özönlik el a mesebeli osztrák települést

Géza

Ájultan estek össze a turisták a Vatikáni Múzeumban

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------