Hirmagazin.eu
Egészség - betegség

Pusztító kórságok várnak ránk: ijesztő jövőképet festett egy magyar biológus

Magyarország — Maga az ember okozza a bajt, és a koronavírusnál is pusztítóbb járványokra készülhetünk fel, ha nem változtatunk az életvitelünkön.

Jordán Ferenc hálózatkutató biológus Ördögi jóslatok című könyvében most nemcsak az okokat mutatja be, hanem útmutatót ad ahhoz, hogyan tudnánk elkerülni, vagy legalábbis korlátok közé szorítani a koronavírushoz hasonló, világméretű katasztrófákat.

Logikus volt a járvány kialakulása

– A túlnépesedés és a globalizáció logikus következménye a koronavírus-járvány, nincs benne semmi meglepő. Bizonyos területeken hatalmas sűrűségben élnek az emberek, rengeteget utazunk, miközben az éhínség miatt egyre többen kényszerülnek arra, főként az ázsiai és afrikai országokban, hogy bizonytalan eredetű élelmiszereket egyenek. Régóta tudjuk, hogy melegágya ez az állatokról emberre terjedő vírusoknak, mégis, amíg világméretű járvány nem lett belőle, nem vettük elég komolyan – kezdte a biológus, aki szerint a 2000-es évek elején megjelent SARS-járvány után voltak kezdeményezések arra, hogy a világ minden részén feltérképezzék a kórokozókat, de a veszély lecsengésével a kutatók mögül is elfogyott a támogatás.

Nem mindegy, ki kapja el

Jordán szerint ilyen járványok bármikor kialakulhatnak.

– Az, hogy egy járvány száz, ezer vagy egymillió embert fertőz meg, egészen kicsi dolgokon múlhat. Nem mindegy, hogy egy városi üzletember, egy falusi szántóvető vagy egy olyan sportoló kapja el, aki körbeutazza a földet. Fontos tehát, hogy gyorsan, helyben kontrolláljuk a vírust. A koronavírus azért is veszélyes ebből a szempontból, mert sok esetben nem vagy alig okoz tüneteket, a lappangási ideje pedig hosszú. Őrült nehéz tehát követni a megbetegedéseket – mondta a biológus.

Azonnal lépni kell betegség esetén

Jordán szerint a mostani helyzet tanulsága az, hogy ha valahol felüti a fejét egy ehhez hasonló fertőzés, rögtön izolálni kell a területet.

– Kínában már két hónapja tombolt a járvány, de Európában szinte semmilyen intézkedést nem tettek. Ez őrültség, ilyet a jövőben nem lehet csinálni – mondta.

A szakember szerint ha meglesz a vakcina, nem térhetünk vissza teljes mértékben ahhoz az élethez, amit eddig folytattunk. Nem biztos, hogy a Bahama-szigeteken kell nyaralni, ha a közelben itt az Adria, tanácsosabb lenne a belföldi turizmusra fókuszálni, országon belül termelt élelmiszereket, itthon készült ruhákat vásárolni.

– Ha a globális kapcsolatokat csökkentjük, könnyebb lesz a járványokat féken tartani – figyelmeztetett Jordán.

Mikor lesz vakcina?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nincs esély rá, hogy idén elkészül a koronavírus elleni védőoltás, sőt, a szervezet Globális Járványriasztási és Válaszadási Hálózatának (GOARN) elnöke szerint a vakcina még a következő év végéig sem lesz kész.

blikk, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Óriási szám: rengeteg koronavírusost találtak Magyarországon, 55-en meghaltak

Géza

Rendetlenkedő vérnyomás? Lehet, hogy Conn-szindrómája van!

Edit

„Isten őrizzen meg minket a szabad fegyvertartástól” – Dr. Németh Attila pszichiáter az öngyilkosság-megelőzés világnapján

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------