Hirmagazin.eu
Főoldal » Programozott baktériumok a jövő csodaszerei
Egészség - betegség

Programozott baktériumok a jövő csodaszerei

A rákgyógyászattól az építészetig az élet minden területén bevethetőek lesznek a közeljövőben az ‘átprogramozott baktériumok’. Sejtmagjukba átszerkesztett DNS-t ültetnek.

19219_sejtek

A számítógépeken használt gépi kódhoz hasonló új programnyelvet alkottak amerikai kutatók, segítségével élő sejteken belül írhatnak majd biológiai ciklusokat – írja a hirado.hu.

Az elérhető utasítások egyelőre igen egyszerűek, de a későbbi, fejlettebb változatokkal akár sejteket is átprogramozhatunk majd például rákos sejtek felkutatására és megsemmisítésére.

A lehetőségek korlátlanok. Laktózérzékeny emberek kaphatnának olyan baktériumokat, amik segítenének nekik megemészteni a tejet. Növényeket vértezhetnénk fel másféle egysejtűekkel, hogy megvédhessék magukat a kártevőkkel szemben, minden külső beavatkozás nélkül.

„Szöveg alapú nyelvet fogunk használni, csakúgy, mint az informatikában. Mikor ezt lefordítjuk, DNS-szekvencia jön létre, ami egy sejt magjába ültetve lép majd működésbe – idézi Christopher Voigt professzort (Massachusettsi Műszaki Egyetem) a Discovery híroldala.

Voigt és munkatársai a bostoni egyetemen már olyan biológiai rendszereket is létrehoztak, amelyek képesek mérni a fényt, hőmérsékletet, kémhatást, és más környezeti feltételeket, mint például az oxigén- vagy a glükózszintet. Egyik ilyen mesterséges DNS-részletük egy hét logikai kaput és 12 ezer bázispárt tartalmazó, úgynevezett biológiai áramkör.

Christopher Voigt szerint a most megalkotott programnyelv lehet a sejtprogramozás standardja, amit ezentúl a világ minden táján használhatnak. A kutató hamarosan az interneten is megosztja az utasítások rendszerét, hogy azt bárki szabadon tanulmányozhassa.

A tudósok képzelete máris szabadon szárnyal. Programozott baktériumokkal nemcsak rákot gyógyítanának, de adatot tárolnának, veszélyes hulladékot semlegesítenének, sőt, még az építészek szeme is felcsillant: ők az adott feladathoz illő anyagokat gyártatnának le a mikrobákkal.

 

forrás: anna.hu

Hasonló hírek

Ez az asszony több évtizede ismerte a rák gyógyításának titkát, de nem hallgat rá senki..

Géza

Rákot és cukorbetegséget okoz, mégis így alszol éjszaka

Mazsi

Nem volt maszk a kétéves kislányon, leparancsolták a magyar házaspárt az amerikai repülőgépről – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!