Hirmagazin.eu
Főoldal » Problémát okozhat az orosz-ukrán viszony normalizálása
Külföld

Problémát okozhat az orosz-ukrán viszony normalizálása

Habár már több ország vezetője és politikus is gratulált a frissen megválasztott ukrán elnöknek, Volodimir Zelenszkijnek, a politikai szempontból legérdekesebbnek tűnő Washington és Moszkva véleményéből egyelőre nem sok mindenre lehet következtetni a jövőt illetően

– mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádióban.

Ugyan Donald Trump amerikai elnök gratulált és Oroszországgal szembeni támogatásáról biztosította Zelenszkijt, addig Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök az orosz–ukrán együttműködés javítását emelte ki.

A gratulációk

óvatos megfogalmazása

érthető, hiszen Volodimir Zelenszkij ugyanilyen attitűddel kampányolt és politizált az elmúlt hónapokban. Terveit nem ismertette, tudta, hogy már azzal megnyerheti a választásokat, hogy őt nem politikusként ismerik az emberek.

Szinte minden jelölt egyetértett egy kérdésben

A szakértő azt is kifejezte, ez volt az első olyan választás Ukrajnában, amikor nem az volt a tét, hogy az ország Kelethez vagy Nyugathoz húz inkább, mert a jelöltek többsége egyértelműen az euroatlanti irányvonalat képviselte, Ukrajna csatlakozását szorgalmazta az Európai Unióhoz és a NATO-hoz.

Volodimir Zelenszkij ukrán humorista elnökjelölt sajtótájékoztatót tart, miután megnyerte az ukrán elnökválasztás második fordulóját Kijevben 2019. április 21-én. Zelenszkij a szavazatok 73,2 százalékát szerezte meg, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt a választók 25,3 százaléka támogatta.(Fotó: Taccjana Zenkovics/ MTI/EPA)Volodimir Zelenszkij (Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics)

Arról, hogy az új ukrán elnök milyen politikát folytat majd, az is árulkodhat, hogy kikkel veszi magát körül, kiket választ a „stábjába”. Gyarmati István szerint Zelenszkij

a régi kabinet politikusainak is bizalmat szavazhat,

és természetesen hozza a saját embereit is, ám a következő hónapokban a parlamenti többség kialakítása lesz a legfőbb feladata.

Németország támogatóként jelenik meg a minszki folyamatok kapcsán

Azt egyelőre nem tudni, Zelenszkij hogyan gondolkodik, mik az elképzelései, de az biztos, hogy támogatja a nyugati országokhoz való kapcsolódást. Ez dilemmára adhat okot, ugyanis a jelentős amerikai támogatást élvező euroatlanti egységhez való közeledés megnehezíti a dolgát az orosz-ukrán kapcsolat konszolidálásában és fordítva.

Ukrajna Németországhoz fűződő viszonya is érdekes, hiszen Németország egyrészről támogatóként jelenik meg a minszki megállapodás kapcsán, másrészről viszont „ellenség” is, tekintettel arra, hogy az Északi Áramlat 2 megépítésével az oroszoknak lehetőséget ad arra, hogy Moszkva kizárja Ukrajnát az olaj- és gázszállításból.

Oroszország szerint Ukrajnának magának – támogatás nélkül – kell megoldania a két ország között fennálló konfliktust. A szakértő véleménye viszont az, hogyha Ukrajna megpróbálja visszafoglalni területeit, még inkább elmélyíti a meglévő ellentéteket az orosz reakciók miatt.

A kulcs az oroszok vétójának megszüntetése

Nincs mindenkinek megfelelő politika, de Ukrajnának az lenne talán a legkézenfekvőbb, ha az EU és a NATO is kimondaná, hogy egyetlen olyan ország sem csatlakozhat közéjük, amelynek területén

háborús konfliktus zajlik,

így az ukránok ki tudnák venni Oroszország kezéből a vétót, amely megakadályozza az euroatlanti egységbe való beolvadásukat.

A jó nyugati – főleg amerikai – kapcsolatok megtartásában kiemelt szerepet játszik a korrupció elleni harc, amely nemcsak Ukrajna belső túléléséért felelős, de igen komoly külpolitikai hatásokkal is bír.

A Krím helyzete dilemmákra ad okot

A Krím félsziget jelenlegi helyzete jellemezhető egy befagyasztott konfliktusként, kérdés, hogy ha Oroszország visszaadja Ukrajnának a Krímet, milyen kreatív megoldást választanak. A félsziget elfoglalását öt évvel ezelőtt az orosz népesség többsége támogatta, ma már viszont csak 30-35 százaléka áll ki amellett, hogy ez jó döntés volt.

Jelenleg nem aktuális ennek a megoldása, mindenesetre érdekes helyzetet szülhet, amikor ezt a területet Oroszországnak vissza kell majd adni – fejezte be elemzését Gyarmati István.

szerző: hirado.hu
forrás: Kossuth Rádió

Hasonló hírek

Fordulat a pénteken lezuhant utasszállító ügyében

Mazsi

A megtestesült gonosz: 6 évesnek hitt kislányt fogadott örökbe egy pár – majd kiderült, egy 22 éves szociopata az, aki meg akarja ölni őket

Mazsi

A menekülők szabad mozgásáért demonstráltak Athénban

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------