Image default
Programinfó

Presser Gábor és az Edda is fellép az Arénában Böjte Csabával

Jobb velünk a világ! néven közös jótékonysági koncertet rendez szeptember 13-án Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által alapított, árva gyermekeket gondozó dévai Szent Ferenc Alapítvány és a fogyatékos embereket támogató Nem Adom Fel Alapítvány. Az esemény kapcsán Böjte Csaba atyával beszélgettünk.

“Mi, erdélyi magyarok mindig anyaországként tekintünk Magyarországra. Eleinte úgy terveztük, hogy négy-ötszáz gyermekkel Magyarországra látogatunk, és valamelyik nagy templomban tartunk egy hálaadó szentmisét. Végül annyi alapítvány jelentkezett, hogy támogatná a tervünket, hogy rájöttünk, egy aréna befogadóképessége szükséges ehhez az eseményhez. Jóakaróink felajánlották a Papp László Sportarénát, ráadásul rengeteg művész is jelezte, hogy énekelne az összejövetelen, többek között Szikora Robi, az EDDA, a Republic, Oláh Ibolya, Presser Gábor és még sokan mások” – mondta el a Ripost-nak Csaba atya, akinek egyetlen kérése volt az előadók felé.

Presser Gábor és az Edda is fellép az Arénában Böjte Csabával
Fotó: Facebook

“Azt szerettük volna, hogy az előadók a gyerekeinkkel együtt lépjenek fel, közös produkciót adjanak elő. Meglepett, hogy mindenki megértette, nem egyebet szeretnénk, csak bebizonyítani az embereknek, hogy jobb velünk a világ. Nagyszerű buli lesz!” – fogalmazott az atya.

Az erdélyi gyermekek már nagyon készülnek a fellépésre, amin közösen tesznek tanúságot arról, hogy mindenkinek, akármilyen hátrányos helyzetben is van, lehetősége van úgy élni, hogy általa is jobb legyen a világ.

“Az elmúlt 25 év alatt, amióta az alapítványomat működtetem, még sosem volt példa arra, hogy négy-ötszáz gyermekem egy helyen legyen. Ez egy hatalmas ajándék számomra, főleg, mivel sokan közülük most látják majd életükben először Budapestet.

Presser Gábor és az Edda is fellép az Arénában Böjte Csabával 1

Másnapra, péntekre egy erdélyi vállalkozó meghívott bennünket egy dunai hajókázásra.

Ott szeretnénk szerenádot adni a városnak. Illetve meghívtak bennünket a Parlamentbe. Gyermekeinkkel egy törvényjavaslatot szeretnénk benyújtani, hogy ne csak az idősebb tehetségeket díjazzák, Kossuth- vagy Petőfi-díjjal. Hiszen milyen szép is lenne, ha gyermeknapon 20-30 fiatal, aki az adott évben a legtöbbet tette a közösségért, a köztársasági elnöktől kapna egy Kiváló Gyermek-díjat” – fogalmazott az atya.

Több generációt nevelt fel

Böjte Csaba testvér 1992-ben kezdte karitatív munkáját. Eleinte egymaga segített az erdélyi, nehéz körülmények között élő családoknak, később Déván, egy évtizedek óta üresen álló ferences kolostorba költözött a rászoruló gyerekekkel.

A román hatóságok ellenezték ezt a lépését, és többször felszólították az épület elhagyására. Böjte atya válasza az volt, hogy a gyerekeket rakják az utcára a rendőrök.

Ez nem történt meg, azóta pedig több generáció is felnevelkedett az atya óvó kezei között.

“Sokaknak azok közül, akiket felneveltünk, már saját családja, gyermeke van. Csodálatos érzés, hogy ezek az egykori növendékek igazi, példás családban élnek. Az ő gyermekeik nem kerülnek hozzánk, és azt hiszem, ez a legfontosabb tanítás, hiszen jót tenni jó” – fogalmazott az atya.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Operett- és musicalgálával indul 2016 az Operettszínházban

Edit

Százhatvanezer látogatót várnak az idei Balaton Soundra

Géza

Egész napos konferencia pénteken a magyar dzsessz történetéről

info